The Cranberries prihajajo na INmusic festival s prvim albumom po desetletju!

Cranberries - Roses

Nastop na INmusic festivalu 2012 so potrdili tudi the Cranberries, eden najvplivnejših rock bendov zadnjih dveh desetletij. Zagotovo se še spomnite megahita “Zombie”, ki je leta 1994 dolge tedne kraljeval na vrhovih ključnih svetovnih glasbenih lestvic in skupino iz Limericka ustoličil za drug najbolj vroč irski bend ob legendarnih U2. S tem komadom so se Dolores  in fantje umestili na globalni glasbeni zemljevid, osvojili svet. Čeprav jih radii še veliko vrtijo, so se zadnjih deset let posvečali predvsem  stranskim projektom, letos pa se vračajo na koncertne odre na krilih novega albuma “Roses”.

Skupina se je zbrala pet let prej pred svojim velikim metom, izvirno se je imenovala The Cranberry Saw Us. Prvi album “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We”, ki so ga izdali leta 1993 je najprej požel bolj mlačen odziv kritike in publike, a so ga oboji odkrili in vzljubili že leto kasneje, po uspehu druge velike plošče “No Need To Argue” z zdaj že klasično protestno himno “Zombie”. Ob že omenjenih treh izdajah, ki se lahko pohvalijo s številnimi zlatimi, platinastinimi in dimantnimi priznanji za milijonske prodajne naklade, so nam Cranberries zlezli pod kožo tudi s skladbami, kot so “Linger”, “Dreams”, “Salvation”, “Animal Instinct”, “Ode to my Family”, “Just My Imagination”, Promises”, “When You’re Gone” in “Ridiculous Thoughts”. Skratka, skladbe, katerih besedila poznamo in pojemo vsi in ki počasi postajajo pravi rockerski zimzelenčki.

The Cranberries se lahko pohvalijo, da so koncertirali z bendi, kot sta Rolling Stones in AC/DC, po desetletju, ko so se izdatneje posvečali solističnim izzivom, pa se zdaj spet vračajo na odre polni svežine in želje po skupnem nastopanju. Njihov prvi adut je še vedno karizmatična pevka Dolores O’Riordan, katere glasu in unikatnih izvedb se preprosto ne moremo naveličati, veliko pa stavijo tudi na novi album, ki so ga posneli po enajstletnem studijskem premoru. The Cranberries so doslej izdali šest albumov. “Roses”, ki je v delux izdaji razširjen s posnetkom madridskega koncerta, je izšel konec februarja, tudi tega pa je skupina ustvarila s producentom Stephenom Streetom, ki je znan tudi po sodelovanjih z the Smiths, Blur in Kaiser Chiefs. Skratka, irska koncertna poslastica prihaja na INmusic festival 2012 z obiljem sveže glasbe in v najboljši odrski formi, željna novih izzivov in uspehov.

Diskografija

Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? (1993)

No Need to Argue (1994)

To the Faitful Departed (1996)

Bury the Hatchet (1999)

Wake Up and Smell the Coffee (2001)

Roses (2012)

 

www.cranberries.com

twitter.com/#!/The_Cranberries

www.facebook.com/TheCranberries

Povezani članki: