Unsane prihajajo na Dunaj

Unsane

Unsane so newyorški noise rock trio, ki je nastal leta 1988. Kljub togi klasifikaciji v noise rock okvir, se njihova glasba dotika tudi elementov hardcora, punka, metala in drugih. Ob skromnem komercialnem uspehu so kljub temu postali močno vplivna zasedba z ogromno bazo poslušalcev na underground sceni. Z leti so si pridobili že kar kultni status, med drugim tudi zaradi provokativnih, grozljivih in ostudnih naslovnic albumov.

Unsane so ustanovili pevec/kitarist Chris Spencer, basist Pete Shore in bobnar Charlie Ondras, ki so se spoznali kot študentje na Sarah Lawrence College v New Yorku. Njihov debitantski album bi moral iziti že leta 1988 pri Circuit Records, vendar ga lastnik založbe nikoli ni izdal. V zgodnjih devetdesetih so bili Unsane del glasne newyorške scene v East Villageu, pogosto so denimo igrali z bendi, kot so: Pussy Galore, Cop Shoot Cop, Surgery, Hlemet, Reverb Motherfuckers itd. Njihov debitantski album je končno le izšel leta 1991.

Bobnar Ondras je leta 1992 umrl zaradi prevelikega odmerka heroina, kasneje ga je nadomestil Vinnie Signorelli, leta 1994 pa pa je bend zapustil tudi Shore, katerega je nadomestil Dave Curran. V zasedbi Spence, Signorelli in Curran delujejo še danes. Ves čas delovanja so Unsane bili ogromno na turnejah (bili so tudi predskupina metalskih ikon Slayer) in do danes izdali 7 albumov. Zadnji, Wreck, je izšel 20. marca letos pri založbi Alternative Tentacles.

Še zanimivost: Njihov album Occupational Hazard je izšel pri založbi Relapse leta 1998. Kasneje tistega leta – v očitni izpolnitvi naslova albuma – je bil kitarist Spencer napaden po koncertu, ki so ga odigrali ravno na Dunaju. Končal je v bolnišnici, saj je utrpel  notranje krvavitve, prestal pa je tudi obsežno operacijo. Po tem napadu in tudi zaradi napornih turnej v preteklosti so se Unsane leta 2000 odločili, da si vzamejo pavzo. Ponovno so se zagnali leta 2003 in od takrat ponovno delujejo s polno paro, 30. junija letos pa se zopet vračajo tudi na Dunaj, kjer jih lahko ujamete v družbi prav tako divjih Big Business in švedske zasedbe Suma.

Uradna stran dogodka:

http://www.arena.co.at/index.php?section=prog_detail&id=4253

Nakup vstopnic v Sloveniji:

http://www.eventim.si/si/vstopnice/unsane-big-business-wien-arena-265630/event.html

Video:

Unsane – Scrape

Povezani članki: