Radio Študent je zaključil natečaj za Klubski maraton 2012

Klubski maraton

Karavana Klubskega maratona Radia Študent vozi novi krog. Pred nami je Klubski Maraton 12, koncertna turneja, namenjena glasbenim izvajalcem širokega žanrskega razpona, mladim, zagnanim, ustvarjalnim, inovativnim, drznim, radikalnim in manj radikalnim, elektronskim producentom, hip-hoperjem, džezerjem, rokerjem, pankerjem, metalcem in vsem tistim, ki so nekje drugje, vmes ali povsod …

Komisija glasbene redakcije Radia Študent (v sestavi: Gašper Prus, Primož Vozelj, Marko Karlovčec, Tadej Droljc, Andraž Kajzer in Božidar Plesnik, glasbeni urednik Radia Študent) je na podlagi razpisa izmed prispelih 99 prijav izbrala 6 obetavnih bendov ali posameznikov z majhno koncertno in studijsko kilometrino ter opazno naravnanostjo k iskanju kreativnih in svežih izraznih možnosti. 

Vsem izbranim ustvarjalcem bo omogočena izvedba radijskega koncerta v živo na Radiu Študent, snemanje dveh skladb za kompilacijo Klubski maraton 2012 v studiu Radia Študent, koncertna turneja po aktivno delujočih mladinskih klubih in centrih širom Slovenije, nastop na zaključni prireditvi v Ljubljani ter izdatna promocija pred, med in po maratonu. 

Kdo bo vtisnil svoj pečat v slovensko glasbeno podtalje in postal del najdaljše in najbolj glasne glasbene karavane Klubskega Maratona Radia Študent?

 

Izbrani bendi in udeleženci letošnje karavane Klubskega Maratona so:

  • Foe spre glass om
  • The Kojn
  • Timo Chinala
  • Trus!
  • Čao Portorož
  • Rok Zalokar Trio

Premierna predstavitev glasbe izbrancev se zgodi v etru Radia Študent v torek, 5. 6., ob 20.00 v oddaji 100 decibelov, v kateri predstavljamo domačo glasbeno sceno. Diskotečne, odrske, klubske ter demo atrakcije v najbolj glasni oddaji na frekvenci 89,3 MHz. Priklopite se na Klubski maraton 2012.

 

Predstavitve bendov:

FOE SPRE GLASS OM

Gre za razmeroma svež trio na domačem glasbenem polju, ki se je doslej bolj kot nad koncerti navduševal nad ustvarjanjem v domačem okolju v objemu računalnika. Glasba, ki jo ustvarja, se zgleduje po aktualnih trendih v elektronski glasbi, hkrati pa se ozira nazaj za vsaj dve dekadi. Brez težav bi jih lahko označili kot pripadnike Bristolske scene v Veliki Britaniji, saj se zvokovno precej opirajo na dotičen zvok. Hipnotično, v večji meri trip-hopovsko elektroniko občasno prečkata z debelo distorzijo oplemenitena kitara in blaga industrialna začimba. Premišljeni in izpiljeni aranžmaji nakazujejo na zvedave glasbenike.

Dejan – kitara, sinti, bobni, ritem mašina

Denis – bas kitara

Miloš – kitara

http://soundcloud.com/foe-spre-glass-om

 

THE KOJN

Dvojec je nastal na pogorišču hrupne zasedbe Schnaps. V novi zasedbi nadaljuje s podobnim glasbenim podajanjem, a je to zavito v malce bolj zrelo zvočno sliko. V kratkem času delovanja je že izdal prvenec z naslovom We Really Like Beautiful Flowers, ki je izšel v letošnjem letu. Glasbeni izraz je hrupna in umazana rockovska drža, oprta na punk/hardcore estetiko ter eksplozivnost, ki se otepa vsakršnih konvencionalnih aranžmajskih vzorcev. Pristop dvojca k ustvarjanju in izražanju je prepleten s hudomušnostjo in pozitivno norostjo, hkrati pa se ne ozira za smernicami, ki jih določa aktualno dogajanje.

Miha Ovca – bobni, glas

Marko Kos – kitara, glas

http://www.thekojn.si/

 

TIMO CHINALA

Timo Chinala je umetniško ime Timoteja Bertalaniča, prekmurskega producenta, ki že vrsto let stran od soja žarometov ustvarja žanrsko raznolike produkcije, ki segajo od minimala, techna, pa vse do novejših odvodov sodobnih plesnih žanrov. V svojih underground produkcijah se trudi ohraniti dušo stare elektronike, ki jo združuje s sodobnimi plesnimi ritmi. Dodatno inspiracijo mu predstavlja bobnanje zlomljenih beatov v živo, ki mu razširjajo vpogled v brezmejnost glasbe. Produciranja elektronske glasbe se je še bolj resno lotil, ko je prišel med zmagovalce na natečaju znanega producenta Richieja Hawtina, njegov remix je bil izdan pri svetovno znani založbi MINUS, prodaja pa se v vseh večjih spletnih trgovinah z elektronsko glasbo, kot sta Beatport in Juno. Njegova vizija elektronske glasbe je jasna – biti mora dinamična in melodična, ob njej se izgublja občutek za čas.

Timotej Bertalanič – Timo Chinala

http://soundcloud.com/timochinala 

 

TRUS!

Čisto sveža zasedba preizkušenih odrskih ljudi, ki ima svoje, zaenkrat še plitve, korenine bazirane v sproščenih, neobveznih improviziranjih in džemanjih z lastnih vaj. Glasbene ideje zasedbe, ki se raztezajo od trash garažnega popa, minimala, punka, alternative in rocka, so se skozi čas deloma strukturirale in se materializirale na „no-budget“ demo posnetkih. Škrip Orkestra, Nubira, The Origin of Pain, Vanilla Riot in Kombo Zlatka Kaučiča so reference, ki povejo veliko in hkrati nič  o tej nepredvidljivi druščini, ki jo druži predvsem neizmerna želja po ustvarjanju. Njihova glasbena izraznost kipi od silnih izbruhov moči, obenem pa se skozi njo kaže tudi ženstvena plat zasedbe.

Jelena Rusjan – bas

Nataša Zamida – bobni

Boštjan Simon – sint

 

ČAO PORTOROŽ

Ljubljanski kvartet, ki je nastal zaradi potrebe po muziciranju ob petkih zvečer, bi zlahka prodali kot pozabljeni glasbeni zaklad bivše skupne države. Svojo zmes indie rocka, pop estetike in punkovske energije zasedba smatra kot poklon alternativnemu rocku devetdesetih na eni in novovalovskim obrazcem jugo šole na drugi strani. Nekako tako tudi zveni, seveda z obilico lastnih idej, ki se odražajo tako v glasbi kot tudi v videospotih, s katerimi nas opozarjajo na svoje najljubše stvari – na »505 sa crtom« in na neuničljivega kavbojca Clinta Eastwooda: »Mister Clint, svaka čast!« Lani ste jih lahko okusili na istoimenskem prvencu ali pa na kakšnem izmed koncertnih prizorišč. Ja, tudi v Portorožu, kjer so imeli, nezaslišano, najslabši koncert.

Ivian Kan Mujezinović – bas, vokal

Gregor Andolšek – kitara, vokal

Anže Petrič – kitara

Aljoša Cetinski – bobni, krik

http://caoportoroz.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/pages/%C4%8Cao-Portoro%C5%BE/184888898219547

 

ROK ZALOKAR TRIO

Člani ljubljansko-novomeške zasedbe skupaj ustvarjajo dobro leto dni. Sprva so eno leto samo vadili, delali komade in iskali zvok, od novega leta dalje pa se jih da uzreti tudi na koncertnih odrih. Glasbeno-zvrstni diapazon tria je precej širok in se vselej spretno izmika enoviti oznaki. Rdeča nit zasedbe je >>krmarjenje<< med razpoloženji in razvoj le-teh. Osnovne kompozicijske skice vključujejo elemente jazza, neposrednost rocka ter liričnost klasične glasbe. Da bi ohranili živost skladb, dobršen del prostora v svojih glasbenih povestih prepuščajo tudi improvizaciji. V njihovem repertoarju sicer prevladuje avtorska glasba, mestoma pa Rok, Dejan in Jože interpretirajo tudi kakšen že obstoječ napev.

Rok Zalokar – klavir

Dejan Hudoklin – bas

Jože Cesar – bobni

http://soundcloud.com/rokzalokar

http://www.facebook.com/RokZalokarTrio

 

 

Povezani članki: