Koncert v počastitev sv. Cirilu in Metodu

Vokalni kvartet Pella & Duo Aritmija

Ljubljana / Cerkev sv. Florijana
6. 7. 2012
Prosti vstop 

Na oder so prišli v tišini, kot angeli v belem, in v prostor vnesli pričakovanje. Potem pa so počakali, da je njihova gostja Francka Premk povedala uvodne besede, s katerimi je predstavila življenje in delo bratov, ki smo jih tega večera častili. Ciril in Metod sta se zapisala v zgodovino vseh slovanskih narodov, letošnje leto pa je povsem edinstveno v tem stoletju, saj se življenje in smrt zaradi števila 27, ki je prisotno v več letnicah, povezujeta v celoto. Sestavila sta glagolico, ki ima za vsak glas svoj znak, in jo poimenovala po besedi “glagoljati” (govoriti), prizadevala pa sta si tudi za liturgijo v slovanskem jeziku, saj so bile dotlej v uporabi le latinščina, grščina in hebrejščina. Jeziki so bili vedno vodilo do višjega. Tudi to “predavanje” bi lahko bilo smerokaz k višjemu ali, z drugimi besedami, lahko bi bilo sila zanimivo, če bi bilo prilagojeno časovnemu okviru in priložnosti. Tako pa so ljudje postali nemirni in nejevoljni, saj sem prepričana, da niso razumeli, o čem govori. Bilo je predolgo in preveč strokovno. Jezik je bil preprosto preveč specifičen, da bi ga ljudje, ki ne izhajajo iz stroke jezikoslovcev, lahko razumeli. A vse enkrat mine in prišel je tudi trenutek, ko je bila pozornost namenjena le še njim: Vokalnemu kvartetu Pella, ki ga sestavljajo Ljuben Dimkaroski (vodja kvarteta in tapanist), Majda Pezdirec, Vesna Mladenova in Metoda Postolski Košir.

Najprej so izvedli pesem posvečeno sv. Cirilu in Metodu, nadaljevali pa so s svojim standardnim repertoarjem, ki vključuje pesmi Tri godini ludo bolna ležam, Stani Stanke, Zbogum mila dojde vreme, Pastirče mlado in druge. V pesmih Zbogum mila dojde vreme in Parahodot mi pristigna se jim je pridružil makedonski poet Mišo Serbakoski, ki je ob njihovi spremljavi recitiral ali, še bolje, dramsko izvajal besedila. In prav ta dramski pridih, ki ga dobi glasba, se poslušalca še posebno dotakne, prostor pa preplavijo melanholija, otožnost in nostalgija. Tema izseljencev je v makedonski literaturi pač nadvse pogosta. Ta pa za seboj potegne še veliko mero žalosti in hrepenenja, kar je bilo mogoče čutiti tudi v izboru skladb tega večera. Pesem Pastirče mlado so obogatili z tidldibab-om, 60.000 let staro piščaljo, katere skrivnost je odkril prav Ljuben. Zvok piščali je skupaj z besedilom pustil prizvok travniških planjav, prostranosti, svobode in ležernosti v čudovitem sozvenenju in popolnem ujemanju glasov. Potem pa sta na oder stopila Tilen Stepišnik na kitari in Šemsudin Dino Đopa na kitari in mandolini, sicer bolj znana kot Duo Aritmija, in izvedla skladbo Taira, ki se nahaja na njuni plošči Ulica. Člani kvarteta so si med tem privoščili premor, nato pa so vsi skupaj izvedli še nekaj skladb: Filizo; Zajdi, zajdi jasno sonce; Se nevali Šar planina; 1762 leto in Uči me majko, karaj me. Njihovo petje je ob spremljavi dveh kitar (ali kitare in mandoline) in tapana, na katerega je igral Ljuben, dobilo še bolj naraven, poljuden zvok, izrazita dinamika pa je pesmim dala tisto pravo dušo in izpovedala zgodbe, ki bi sicer ostale neznane ali pa se poslušalcev vsaj ne bi dotaknile v tej meri v kakršni so se nas sicer.

Njihov čist, a bogat zvok, se je prijetno zlil z odmevom, ki ga ponuja cerkev, ki se je za njihov nastop zdela idealna izbira. Vsak od vokalistov že sam zase predstavlja zaključeno celoto, skupaj pa tvorijo bogate harmonije, ki se poslušalca preprosto morajo dotakniti. In posledično ugotovimo, da nam je celo makedonski jezik precej blizu, da je pravzaprav zelo lep, speven in melodičen. Ko pa enkrat vzljubimo glasbo in jezik, nas naslednji korak pripelje do novih prijateljstev in prav v tem vidim bogastvo medkulturnih povezovanj, ki vodijo k miru.

Vokalni kvartet Pella je v letošnjem aprilu praznoval osmi rojstni dan svojega delovanja, a sodeč po bučnem aplavzu, ki so ga dobili s strani polne cerkve poslušalcev, bodo tudi v bodoče stkali še veliko niti prijateljstev.

Tekst: Nina Novak
Foto: Jožek Košir

Povezani članki: