Osma okupacija tovarne papirja – Hartera 2012

Hidden Stage na Harteri

Hidden Stage na Harteri

Reka / Tovarna papirja
19.– 21. 7. 2012
Vstopnina: predprodaja 34€ (enodnevna 20€), na dan 39€ (enodnevna 25€)

Eden najboljših malih festivalov v Evropi – Hartera se je letos odvijal že osmo leto zapored in znova presenetil s svojo inovativnostjo, kreativnostjo in kvalitetnim glasbenim izborom nastopajočih, ki nas niso pustili ravnodušne. V treh dneh smo si tako ogledali nastope Azari & III, Gus Gus, Laurent Garnier L.B.S., Gesaffelstein, Asian Dub Foundation Sound System in mnogo drugih. Čeprav je bil festival letos predstavljen v tridnevni izvedbi, pa je bil precej okrnjen z vidika prizorišč in umetniških inštalacij po katerih Hartera tako slovi in smo navajeni iz prejšnih let.

Prvi dan festivala sta zaznamovala nastopa Azari & III in Laurent Garnier na glavnem Tuborg odru. Poleg njih so nastopili še Highland Brothers, na Rock & Dj stageu pa Sunshine Madness, Moskva, Svadbas, ABOP in CFSN DJs. Mi smo se večino časa zadrževali kar v največjem prostoru, saj so Azari & III v velikem stilu odprli festival z energičnim nastopom in sedaj že vsem poznanimi hiti Hungry For the Power, Manic in Reckless For your Love. Nabito polna dvorana je ekstatično uživala v njihovih beatih. Odlična glasbena podlaga, vokal in še boljši show so lastnosti Azari & III, ki jih uvrščajo v sam svetovni vrh live nastopov. Za njimi je nastopil Laurent Garnier, ki je s svojim Live Booth Session showom prvič gostoval na Hrvaškem. V več kot štiri urnem setu je s DJ partnerjem Scan X-om zamešal številne znane komade in ritme s celega sveta ter pokazal, da še ni za odpis. »Starosta« elektronske glasbe je tako udarno pripeljal prvi večer na Harteri do konca.

Petkovi headlinerji so bili Asian Dub Foundation Sound System, Gus Gus in Geasaffelstein. Na ostalih odrih so nastopili še Darkwood Dub, Ruiz in Dječaci. Asian Dub Foundation so  tokrat nastopili v Sound System preobleki, saj so nastopili samo štirje člani skupine. Poleg svojih komadov, izmed katerih izstopata Fortress Europe in Flyover, so za obiskovalce poskrbeli tudi z d’n’b vložki, kjer sta se pevca skupine prelevila v MC-ja. Vse skupaj so izpeljali brezhibno. Na tem mestu velja izpostaviti, da bi bilo po dolgem času lepo videti celotno skupino tudi v koncertni izvedbi. Za njimi je na oder stopila islandska senzacija Gus Gus. Znani so po prepletu vikinške melodike z novejšimi elektronskimi ritmi. Dva vokalista sta tekom nastopa močno spominjala na Hurts, in če jim dodamo še skandinavske ritme Röyksoop (nastopili na Harteri leta 2009), dobimo Gus Gus. Hita, kot sta Over in Within You, sta pričarala nepozabno vzdušje. Napolnjeno prizorišče se je povsem prepustilo njihovim ritmom. Skorajda bi lahko rekli, da so upočasnili dogajanje med energičnimi Asian Dub Foundation in še bolj odštekanim Gesaffelsteinom, ki je sledil. Slednji je tudi na hrvaških tleh pokazal, zakaj je ljubljenec svetovne elektronike. Njegovi trši elektronski beati in še bolj karizmatičen nastop so enostavno edinstveni. Vrhunec seta je zagotovo bil njegov Control Movement in njegovo neskončno elegantno miksanje številnih udarnih komadov. Z njim se je zaključila tudi druga noč.

Zadnji dan Hartere je bil precej bolj umetniško in kulinarično zaznamovan. Odvijal se je »Buvljak svih Buvljaka«, v sklopu katerega se je predstavil domači Art Polution Trio. Lačni in ustvarjalni so si lahko zamesili sami svoje njoke z okusom čevapčičev, sarme in bureka, Harterin chef pa jih je skuhal. Na glavnem odru sta nastopila bosanski Damir Avdič in srbska legenda Rambo Amadeus. Za zaključek festivala je poskrbel A Skitzo.

Festival je navkljub okrnjeni izvedbi uspel ohraniti svoje bistvo. Tudi letos se lahko pohvali z izjemnimi glasbenimi gosti in zanimivo umetniško kuliso, kar zares naredi Hartero to, kar je. Na žalost pa bi se lahko z malo truda tudi letos ponudila priložnost pokazati vse svoje lepote prireditvenega prostora. Na nek način so to dosegli s Hidden stage-om, kjer se je le delno pokazala inovativnost organizatorjev, da se vedno znova obudi določen del stare tovarne papirja, saj ta prostor deluje tudi izven časa festivala. Harteri želimo vse najboljše, še več norih odštekanih idej in čim več kvalitetnih glasbenikov tudi v naslednjem letu.

Tekst: Maja O.
Foto: Aljaž N.

Povezani članki: