Pleš’, dokler te ne vržejo VEN! – Exit festival

Marko Nastič & Dejan Milićević& Marko Milosavljević

Marko Nastič & Dejan Milićević& Marko Milosavljević

Srbija / Novi sad
12.-15. 7. 2012
Vstopnina: 75 EUR

Že tradicionalno je sredina julija namenjena obisku enega najboljših festivalov na svetu – Exit v Novem Sadu. Tudi letos je odličen line-up privabil številne goste iz domala celega sveta. Odlično vreme, ogromno obiskovalcev in odlična organizacija so samo nekatere izmed lastnosti, ki so tudi letos naredile Exit festival tak kot mora biti. Imena kot so Guns N’ Roses, Duran Duran, Erykah Badu, New Order, Gossip, Avicii, Luciano, Richie Hawtin, Laurent Garnier, Maceo Plex, Knife Party in mnogi drugi so pretekli vikend gostovali v vročem in obljudenem Novem Sadu.

Glavni oder so za začetek festivala okupirali Gossip, Duran Duran in Skindread. Gossip so s svojim vedno energičnim nastopom poskrbeli za pravo evforijo na main stage-u. Beth Dito je kot vedno bila »vseprisotna«. Na odru, pred odrom, za odrom, skratka povsod. Za njimi so na oder stopili ponovno združeni velikani 80-ih, Duran Duran. S svojim dvournim nastopom so prepričali marsikoga, da še niso za odpis. Številni hiti so predvsem malce starejšo publiko spomnili na dobre stare čase, kar je bilo tudi očitno ob pogledu na množico. Evforično prepevanje in skorajda orgazmično uživanje »starejših mladenk«. Po končanem nastopu so glavni oder zavzeli drum n’ bass DJ-ji, med katerimi je bilo najbolj znano ime Sub Focus. Poprejšnja publika je komajda zapustila prizorišče, ko so se pojavili ljubljenci woob woob glasbe. In zagotovo niso bili razočarani. Sub Focus v kombinaciji z MC ID sta dobesedno razturila publiko. Po zraku je letelo domala vse. Kozarci, majice, čevlji … Scena je bila taka, kot se za d’n’b pričakuje. Seveda pa je bilo potrebno pogledati še druga prizorišča in legendarna Dance Arena je zagotovo eno izmed njih. Tam so v četrtek nastopali Totally Enormous Extinct Dinosaurus, Jacques Lu Cunt, Avicii, Felix Da Housecat in Brodinski. Vsi skupaj, brez izjeme, so pričarali nepozabno vzdušje vse do jutranjih ur. Do devetih, če smo natančni.

Drugi dan festivala je bil tempo vseh nastopajočih malce bolj umirjen, a še vedno dovolj »nagužvan«, da si moral biti precej hiter, če si si hotel ogledati svoje ljubljence. Na glavnem odru so ta večer nastopili Hercules & Love Affair, New Order in Netsky, Dance arena pa je to noč pripadla Cadenzi Vagabundos, na čelu katere je DJ Luciano, ki postal že  legenda dance scene na Ibizi. Hercules & Love Affair so v prenovljeni zasedbi povsem navdušili zbrano publiko. Osrednja skupina tega večera so bili stari New Order, ki so v več pogledih navezovali na Duran Duran. Publika je bila identična, vzdušje tudi, le kitarski riffi in glas vokalista so bili precej trši. Z odlično vizualizacijo so uspeli komunicirati s publiko. Na ekranih so se pojavljali obrazi frontmanov današnjih indie bandov. Dance arena je bila to noč zavita v minimalistično verzijo techna, saj so se Maayan Nidam, Robert Dietz in Reboot prepustili temačnejšim beatom. Z nastopom Luciana pa je dance arena zaživela. Luciano, znan po svoji diverzificiranosti elektronske glasbe, je z udarnimi beati, prepletenimi s tradicionalnimi ritmi skorajda celega sveta dokazal, da ni zastonj trenutno en največjih DJ-jev na svetu. Ta večer smo si uspeli ogledati tudi ostale odre, od Happynovisada, Sube, Elektrane in Urban Bugz z novo elektroniko, Jelen Fusion Stage-a z raznovrstno glasbo, Reggae stage-a in do metalskega Explosive odra. Šele z ogledom vseh ostalih odrov človek zares dobi občutek, kako velik je Exit festival in kako ogromna je Petrovardinska trdnjava, kjer se vse skupaj dogaja.

V soboto so bili na vrsti Suicidal Tendencies, Plan B, Erykah Badu, Azari &III, Miss Kittin in Richie Hawtin. Med vsemi sta zagotovo izstopala Plan B in Azari & III, ki sta z energičnima nastopoma, vsak na svojem odru pokazala najboljše. Plan B s svojim klasičnim nastopom in »vele« show-om, Azari & III pa z energičnim elektronskim funkom. Za njim je nastopila še ena izmed zvezd festivala Erykah Badu. S svojim soul orkestrom in nepozabnim vokalom je še enkrat več pokazala zakaj je postala in ostala soul legenda. Na dance areni sta ta večer nastopila techno težkokategornika Miss Kittin in Richie Hawtin. Slednji je navduševal publiko s posebnim LED- showom in še bolj posebno izbrano »tehnažo«. Miss Kittin je ostala v bolj umirjenih techno ritmih. Prav posebej pa velja izpostaviti Tobi Neumann-a, ki se je za finale tega jutra izkazal maksimalno in presenetil Dance Areno z odličnim setom.

Za zaključek festivala so v nedeljo nastopili veliki Guns N’ Roses. S triurnim koncertom so na trenutke spominjali na stare dobre čase, vendar se tu njim že poznajo leta. Sicer ne celotnemu bandu, temveč Axlu, ki je še kot edini originalni član na odru deloval precej utrujen. Ostali člani zdajšnje zasedbe pa žal ne sežejo do kolen legendarnima Slashu in Duff-u. Številni premori in »solaže« med nastopom so bili še en znak več, da Axl ne zmore več tega tempa. Na koncu Don’t You Cry mu je celo zmanjkalo glasu, tako da nismo bili deležni znamenitega aaaaaayyyy na koncu. Škoda, ampak kljub vsemu je publika uživala, saj je slišala skoraj vse legendarne hite Gunsov, eni bi dejali končno. Z njihovim nastopom se je zaključilo tudi dogajanje na glavnem odru, zato se je večina preselila na Dance Areno, kjer so se to noč zvrstili Knife Party, Laurent Garnier LBS, Art Department, Maceo Plex in srbska trojica Nastić, Milosavljević in Milićević. Prvi trije so presenetili z udarnimi seti, vendar jih je s še bolj udarnim nastopom prekosil Maceo Plex. Njegov set bi lahko označili kot grand finale na Dance Areni. Vse ostalo, kar se je potem dogajalo, pa naj ostane za spomin v naših glavah. Srbski trio je še enkrat več pokazal, zakaj je Dance Arena vredna tega, da samo tukaj združno nastopajo. Bilo je naravnost fantastično. Oder je bil napolnjen s številnimi glasbenimi gosti, ki so tukaj nastopali tekom festivala, organizatorji in ostalimi. Dance arena je bila tako v ponedeljek zjutraj napolnjena do konca.

Exit festival ostaja ena tistih najboljših stvari, ki so se zgodile glasbeni sceni v vzhodni Evropi, saj na ta konec pripelje tako največje svetovne zvezdnike vseh glasbenih zvrsti in da tudi priložnost vsem lokalno znanim glasbenikom, da se pokažejo svetu. Exit je še enkrat več pokazal, da sodi v sam vrh svetovnih festivalov in naj tako ostane tudi še naprej. Želimo mu še mnogo obiskovalcev in še več zvezd na njihovem odru. Hvala, Exit! Se vidimo na Exit-u 2013.

Tekst: Jasna O.
Foto: Aljaž Novosel

Povezani članki: