Sigur Rós – ‘Valtari’ Mystery Film Experiment

Sigur Rós

Sigur Rós so se ob izidu novega albuma ‘Valtari’ domislili prav posebnega t. i. Mystery Film Experimenta. K sodelovanju so povabili kopico režiserjev, umetnikov in drugih ustvarjalcev z eno samo nalogo: posneti videospot za posamezno skladbo iz albuma ‘Valtari’. Pri inspiraciji, ideji, konceptu so režiserjem pustili proste roke in jim tako omogočili popolno svobodo ustvarjanja.

Med ustvarjalci, ki so se ali pa se še bodo lotili svojega ‘filmskega eksperimenta’, so tudi: John Cameron Mitchell, režiser filmov ‘Hedwig & The Angry Inch’, ‘Shortbus’ and ‘Rabbit Hole’, priznani ameriški fotograf Ryan McGinley, Arni & Kinski, video ustvarjalca iz ozadja nekaterih najbolj priljubljenih Sigur Rós posnetkov, ter Ramin Bahrani, ki ga priznani ameriški kritik Roger Ebert označuje kot ‘režiserja desetletja’. Skoraj vsi sodelujoči so v preteklosti že sodelovali ali skoraj sodelovali s skupino Sigur Rós pri enem izmed projektov.

Filme, nastale v okviru ‘Valtari’ Mystery Film Experiment, bodo Sigur Rós objavljali na svoji spletni strani tekom poletja, projektu pa lahko sledite tukaj: http://www.sigur-ros.co.uk/valtari/videos/.

Do sedaj so nastali že sledeči ‘filmi’: 

film #1: ég anda – premiera 25.5., avtor: ragnar kjartansson

film #2: varúð – premiera: 6.6., avtorica inga birgisdóttir

film #3: fjögur píanó – premiera: 18.6., avtorica: alma har’el

film #4: rembihnútur – premiera: 2.7., avtorja: arni & kinski

film #5: premiera: 16.7.

Basist Georg Holm je o poteku projekta zapisal: “Navdušeni smo nad filmi, ki smo jih v sklopu ‘eksperimenta’ prejeli. Ob ogledu prvega [Ragnar Kjartansson]smo bili pozitivno presenečeni, saj gre za nekaj povsem drugega od tistega, kar ljudje pričakujejo od Sigur Rós. Film Inge Birgisdóttir je prelep in morda precej bližje duhu same glasbe. In Almin film… Resnično nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo od Alme. Sprva naj bi nas posnela na Islandiji, kjer igramo klavirsko linijo skladbe, nato pa nas je poklicala ter dejala, da je spoznala Shia Labeoufa in spremenila idejo, kar je bila tudi zadnja stvar, ki smo jo vedeli glede koncepta filma in nismo vedeli, kaj točno se pravzaprav dogaja. Sprva se mi je zdelo vse skupaj precej zmedeno in prepolno idej, zdaj pa sem nad posnetkom popolnoma navdušen. Zdi se, da nima ne začetka ne konca in ti da misliti, kaj se dogaja in kaj se bo zgodilo. Je sestavljanka in menim, da je film izjemen.”

Poimenski seznam sodelujočih pri filmskem projektu ‘Valtari’: 

Nick Abrahams

Arni & Kinski

Ramin Bahrani

Melika Bass

Inga Birgisdóttir

Alma Har’el

Sarah Hopper

Ragnar Kjartansson

Clare Langan

Henry Jun Wah Lee

Ryan McGinley

John Cameron Mitchell & Dash Shaw

‘Valtari’ Mystery Film Experiment povabilo!

Sigur Rós k sodelovanju v Valtari Mystery Film Experiment vabijo režiserje, filmske ustvarjalce in drugačne umetnike, da ustvarijo edinstven video za eno izmed njihovih skladb z novega albuma ‘Valtari’. Edino vodilo je, da zaobidejo klasičen ustvarjalni proces in si dovolijo umetniško svobodo – inspiracijo naj iščejo v svetu okrog sebe in tako ustvarijo nekaj izjemnega in unikatnega. Zmagovalni posnetek povabila za sodelovanje v ‘skrivnostnem filmskem eksperimentu’ bo na ogled na spletni strani sigur-ros.co.uk, vključno z ostalimi videi, nastalimi v okviru eksperimenta, ustvarjalec pa bo zanj prejel tudi nagrado.

Za več informacij kliknite na: http://www.facebook.com/sigurros/app_171350439587 ali http://sigur-ros.co.uk/valtari/videos/invite/

Sigur Rós v okviru letošnje turneje prihajajo tudi v Slovenijo! Edini koncert v regiji bo potekal v sredo, 5. septembra na Trgu Leona Štuklja v Mariboru v okviru Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture. Na odru letošnjega Mars festivala bodo s Sigur Rós nastopili še drugi glasbeni izvajalci iz Slovenije in širše regije – kdo, bo znano v kratkem!

AKCIJSKA CENA VSTOPNIC – 33 € (samo še do ponedeljka, 9.7.2012, ko bo cena vstopnice 39€).

Povezani članki: