Sigur Rós – Valtari

Sigur Rós - Valtari

2012 EMI Records / Dallas

Islandska zasedba Sigur Rós je pred izdajo svojega zadnjega albuma Valtari poskrbela za izvirno marketinško akcijo, v kateri je nekaj dni pred uradnim izidom poslušalcem po vsem svetu ob natanko isti uri album že ponudila v prisluh. Po dogodku, ki ga je na družbenih omrežjih pospremilo neskončno število najav in odobravanj, je na njih romalo tudi ogromno obeleženj v sliki in besedi, s čimer so poslušalci navsezadnje že podali svoj prvi vtis o albumu. Tako so se znašle fotografije zaljubljenega para, skrivnostnega gozda, neskončnih cest, zamolklih sončnih žarkov, valovitega oceana, samotnega ponotranjenega uživaštva, odsotnih pogledov in s tem zaobjele široko paleto občutkov, ki se prebudijo ob poslušanju njihove glasbe.

In res je vsaka skladba na albumu zgodba zase, zgodba, ki jo zasedba po večini pripoveduje brez besed, saj so le-te odveč. Tudi če se besede pojavijo, jih večji del svetovnega poslušalstva lahko smatra le kot dodaten zvok, saj je islandščina preveč samosvoj in eksotičen jezik, da bi nam kaj povedal. Nerazumevanje jezika se pri zasedbi ne pojavlja prvič, saj so v preteklosti zavestno zajadrali celo v izmišljen jezik, imenovan Vonlenska, le-ta pa je s pomočjo vokala le dodatno razširil zvočno paleto pesmi. Sestava pesmi na albumu je tako kot jezik popolnoma nekonvencialna, kjer se iz uvoda po večini ne razvije vrhunec, ki bi prešel v miren zaključek, temveč gre bolj za neskončno orisovanje atmosfere, za valovanje takšnih in drugačnih zasanjanih zvokov, ki so začinjeni še z raznovrstnimi prasketanji in zvončkljanji. Mirno in zasanjano vzdušje vsaj deloma preseka konec skladbe Varúð, kjer se dramaturški tok s večglasnimi spremljevalnimi vokali postopoma dviguje, čemur sledijo tudi inštrumenti, ki v zaključku v tipični post-rockovski maniri zaropotajo v vsej svoji glasnosti. Spevnih himničnih delov je manj kot v preteklosti, saj je zasedba po njej lastnih besedah na predhodnem albumu Með suð í eyrum við spilum endalaust zašla predaleč v klasične vzorce veseljaških pop skladb.

Gre torej za unikatno rojevanje zvočnih vzorcev in njihovo medsebojno prepletanje, kar se pozna tudi na dolžini pesmi, saj dolžino albuma 54 minut naplete le osem skladb dolgih med pet in dobrih osem minut.

Zasedbo Sigur Rós lahko že jutri ujamete na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, ob 22.00 uri bo namreč nastopila v okviru Mars festivala.

Jurij Bizjak

Povezani članki:

Značke: ,