Hot Chip, Modeselektor, Woodkid & Dillon poskrbeli za atmosfero

Electronic Beats Festival

Hrvaška / Zagreb / Zagrebški velesejem
26 .10.  2012
Vstopnina: 13,40 €

V petek je Zagreb drugič zapored gostil T-Mobilov indie-tronic festival Electronic Beats Festival. Kot je znano, gre za serijo brendiranih festivalov, ki vsled rasti mobilnih operaterjev zadnjih nekaj let eksponentno rastejo po evropskih prestolnicah. Umeščen tokrat v bolj prostrane warehouse prostore zagrebškega Velesajma (lani v prostorih Tvornice), se je letos ponašal v veliko bolj festivalskem vzdušju – npr. ni bilo čutiti tiste sold-out prepotene gneče, med nastopi izvajalcev smo lahko posedali po lounge prostorih, listali po festivalskih revijah, CD-jih in drugem tekstilnem merchandisu.

Kot je veleval urnik, je najprej za ogrevanje še neobstoječe publike poskrbel DJ Itch, kateremu je sledil odličen nastop zagrebškega indie dvojca Kimiko, sicer pospremljen le z nekaj njhovimi oboževalci. Pričakovano je prostore Velesajma pričela polniti mlada brazilsko-nemška glasbenica Dillon v sozvočju z dark elektronskimi vložki izpod prstov njenega producenta. S krhkim in čistim vokalom ter pulsirajočo maso nizkih basov je dvojec poskrbel za posebno temačno vzdušje, ki po odzivih obiskovalcev sodeč ni naletelo na večje navdušenje. Za slednje je odlično poskrbel francoski najnovejši up indie scene Woodkid s svojim 7-članskim kolektivom elektronkarjev, perkusionistov in brass sekcijo s pozavno, trombonom in trobento. Kot je razbrati iz medijev, gre za prototip multitasking hipsterja, ki v svojem ‘portfoliu’ poleg muzike navaja tudi osupljiv opus režiserskih in oblikovalskih del. In mimogrede, nekaj njegovih videoclipov na YouTubu je res fantastičnih. Woodkid je s svojim osupljivim vokalom (morda nekoliko pretiravam, vendar je primerjava z Antony Hegartyjem skorajda na mestu), ‘tribal’ tolkalsko mašino in brass sekcijo festival ponesel v epske višave, ki si jih nikoli ne bi predstavljal. Še posebej upoštevajoč dejstvo, da se nahajamo na elektronskem ‘hipsterskem’ festivalu. Res je, da nastop ni razmigal pet per-se, vendar je s filmskimi orkestracijami in epsko širino poskrbel za drone v drobovju, kar je morda uspelo le še zadnjemu elektro setu (Modeselektor).

Z naslednjim nastopom zvezd večera, londonski Hot Chip je festival zasijal v nekoliko bolj pozitivnem/plesnem pop vzdušju. Pričakovano, domači publiki znani izpred štirih let, ko so nastopili na Vip-In festivalu, so težko pričakovani Hot Chip publiki uresničili vse razplesane želje. Meni osebno so bili toliko povprečni in že tolikokrat konceptualno videni, da težko kaj drugega napišem, kot veliki večini všečen multiinstrumentalen pop bend z živimi glasbili in predvidljivimi elektronskimi ritmi. Skratka, produkcijsko kakovostno, videno, glasbeno in čustveno neizrazno. Zadnji je oder zasedel tudi v Zagrebu veliko opevan berlinski DJ dvojec Modeselektor. Tako kot Hot Chip imajo Modeselektor za sabo že desetletno zapuščino, ki je letos še nekoliko ozaljšana s kolaboracijo z Radiohead frontmanom Thomom Yorkom, ki jim je mimogrede naklonil že nekaj javnih pohval. Tako kot vsej ‘krauterski’ berlinski elektro sceni. Modeselektorjev live set gre brez pretiravanja označiti za odličnega, saj poleg breakbeatov z vijačenji in mastnimi basi razplesanim petam pridodajo še tisti ‘organski’ del, ko začutiš vibracije v notranjh organih. Dobesedno. Edino s tega vidika lahko rečem, da je tudi zvok bil dober. Če pa k temu dodamo še matematično natančne Monkeytown (njun zadnji album) animacije, dobimo ultimativno kombinacijo hitrih masivnih kraut beatov s skorajda nojzerskimi ekstazami.

Letošnji Electronic Beats Festival je uresničil praktično vse želje. Znašel se je v veliko lepšem in boljšem ambientu kot lani, pripeljal je dober in žanrsko širok line-up in obiskovalcem omogočil vrhunsko atmosfero takorekoč v centru mesta v zameno za zelo sprejemljivo ceno vstopnic po 100 kun. V tej točki gre zahvala predvsem T-Mobile, pod okriljem katerega ta projekt uspešno deluje že dobro desetletje.

Tekst: Milko Pečanić
Foto: Vladimir Petkovič

Povezani članki: