Dirtswitch s poklonom legendam grungea

Dirtswitch - Man In The Box

V letu 2012 mineva 10. obletnica smrti Layna Thomasa Staleya, legendarnega pevca  ameriške skupine Alice In Chains in ikone grunge gibanja 90. let prejšnjega stoletja. Spomin na Staleya so obeležili tudi slovenski alternativci Dirtswitch, ki so ob tej priložnosti posneli svojo priredbo in videospot za skladbo Man In The Box iz leta 1990.

»Man In The Box je zagotovo eden izmed najbolj vplivnih komadov svojega obdobja,« je dejal Luka Lamut, frontman naklanske zasedbe. »Težke kitare, počasno in neizprosno mletje, spevne melodije in harmonizirani vokali – vse to je odlikovalo glasbo Alice In Chains in vpliv njihove glasbe na našo je očiten. Komad smo odigrali tako, kot ga čutimo mi – predvsem zelo surovo in prvinsko.«

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EC48P7OT56g[/youtube]

 

Videospot je kratek sprehod skozi člansko listo Kluba 27 – pojma, ki se nanaša na kultne osebnosti glasbene zgodovine, umrlih pri 27 letih, pogosto zaradi zlorabe drog ali alkohola. Seznam članov obsega vse od Jima MorrisonaJimija HendrixaJanis Joplin pa vse do Kurta Cobaina in Amy Winehouse. Staley se kot izjema, ki potrjuje pravilo, pojavi prav na koncu videospota in preda sporočilo: »Preden glasba umre.«

»Na ta način želimo obuditi spomin na glasbenike, ki so prezgodaj izgubili življenje, istočasno pa želimo spomniti tudi na to, da je vsak od teh glasbenikov svoj pečat pustil predvsem na odru. Prav koncerti so tisti, ki energijo benda najbolj povežejo z občinstvom, to sporočilo pa prenašamo tudi svojim poslušalcem,« še dodaja Lamut.

Dirtswitch so v lanskem letu izdali svoj debitantski album z naslovom Phoenix Down, v mesecu novembru pa zaključujejo koncertno sezono.  30. novembra jih boste na zaključku turneje aLive 2012 lahko videli v ljubljanskem Orto Baru, moči pa bodo tokrat združili z izkušeno celjsko metal zasedbo LastDayHere.

Alice In Chains so leta 2009 izdali svoj četrti album z nazivom Black Gives Way To Blue, prvi album po smrti pevca Layna Staleya.

Layne Staley je umrl 5. aprila 2002. Letos bi bil star 44 let.

 

Povezani članki: