Mumford & Sons – Babel

Mumford & Sons - Babel

2012, Glass Note / Universal Music Slovenia

Ko je svet zaokrožila novica, da Mumford & Sons pripravljajo nov album, se je hitro pojavilo vprašanje, v katero smer bodo šli ter kakšen bo sindrom  tega albuma – ali bodo pogoreli ali bodo uspeli na vsej črti. Zato je tudi toliko bolj intriganten naslov albuma – Babel. Babel ali Babilon, babilonski stolp, vrata k bogu … biblijska zgodba, ki govori o prevzetnosti ljudi, ki hočejo s stolpom doseči nebesa. A sledila je kazen, ljudje so se razpršili, delo je postalo nedokončano.

Torej, zelo pričakovan album je tu. Simpatična naslovnica s preprostimi fantiči na fotografiji, ujeti v moment veselja, preprostosti in življenja. Dobra ponazoritev glasbe, ki jo najdemo na ploščku. 12 do 15 komadov (deluxe edicija ima tri dodatne skladbe) tečejo gladko in prijetno. Popolnoma Mumford & Sons stil, kakor da bi poslušali nadaljevanje nadvse pozitivno sprejete plošče Sigh No More. Domače, nežne in ljubke pesmi, ki se prepletajo z emocijami, temnimi momenti in ranljivostjo. Melodika pa je prežeta z zelo oprimeljivimi besedili, pri katerih čutiš drhtenje ljubezni. Celoten album bi z lahkoto lahko deloval pocukrano, a bendu je uspelo zadeti ravno pravo noto, da zvenijo odkritosrčno in privlačno, verjameš jim. Kajti enako čutimo tudi sami, sami smo šli skozi enake emocije, hrepenenja, srčno bol in srž ljubezni. Mandolina in bendžo sta pravi instrument, kjer zadiši po podeželju, senu, preprostosti ter celo po krušni peči in domačemu kruhu. Celoten koncept je delan na tem, da vleče naše srčne niti. Hkrati pa imajo v mislih, da se morajo pojavljati na radijskih postajah, kajti I Will Wait in Holland Road sta popolni skladbi za radijske valove. Medtem ko je priredba The Boxer popolnoma nepotrebna, kajti edina zveni rahlo pompozno glede na original (Simon and Garfunkel), tiha preprostost je zasenčena s kičem. Še prijazen pevčev glas zveni rahno tečnobno. Marcus Oliver Johnston Mumford ima zagotovo specifičen glas, le-ta se prikupi vsakemu bobniču. Njegov rahlo praskajoč, grlen, na trenutke zlomljen, a še vedno svilen glas nam vleče srčne niti.

Super paket bi lahko rekli, a vendar … Na plošči ne slišimo nič novega, drugačnega. Fantje se držijo preverjene formule, kar jim po eni strani ne gre očitati, je pač preverjena formula uspeha, po drugi strani pa ne moremo reči, da je dotični album nadgradnja prejšnjega, je le njegovo zelo linearno nadaljevanje. Očitati moramo tudi sami porazdelitvi komadov, kajti občutek imaš, da poslušaš komade znova in znova, preveč podobnosti je v njih. Album je energičen, na videz spontan, intimen, a s preveč rezerve. Manjka drznost, stremenje proti nebu je sicer zelo prisotno, toda manjka jim lestev, da bi se zares podali v višave. Babel raje ostaja na zemlji, okovan v indie rock/folk komercialo in pridušen zvok negotovosti. A vsej predvidljivost navkljub, se ti besede “Raise my hands. Paint my spirit gold. Bow my head. Keep my heart slow. ‘cus I will wait, I will wait for you” vtisnejo v spomin in brundanje komada ti ne uide. Če to hočeš ali ne.

Branka Resnik

1. Babel
2. Whispers in the Dark
3. I Will Wait
4. Holland Road
5. Ghosts That We Knew
6. Lover of the Light
7. Lovers’ Eyes
8. Reminder
9. Hopeless Wanderer
10. Broken Crown
11. Below My Feet
12. Not With Haste

Deluxe edicija

13. For Those Below
14. The Boxer (Jerry Douglas ft. Mumford & Sons & Paul Simon) 
15. Where Are You Now?

Mumford & Sons – I Will Wait
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CTew0ga2viw[/youtube]

Povezani članki: