Neca Falk – Zdravilo za strah

Neca Falk - Zdravilo za strah

2012, ProdokMačjidisk 

Svet je globoko v recesiji, Slovenijo pestijo protesti in 82.000 brezposelnih. Ni torej čudno, da so našim življenjem zavladali strahovi. In verjetno tudi ni naključje, da je prav v tem času prvič na kompaktnem disku izšel projekt Zdravilo za strah. Gre za tretji večji otroški projekt Jerka Novaka, ki je prvič ugledal luč leta 1986, dve leti zatem pa so z nekaj dodatnimi pesmimi predstavili tudi istoimenski muzikal, ki ga je režiral Slavko Hren. Jerko Novak je uglasbil pesmi svojega brata Borisa A. Novaka in k sodelovanju povabil Neco Falk, ki je pesmi odpela in s katero sta sodelovala že pri projektih Zlata ladja (pesmi Kajetan Kovič, 1981) in Maček Muri in muca Maca (Kajetan Kovič, 1984), a tudi kasneje pri projektu Maček Muri 2/Mačji sejem (Kajetan Kovič, 1991).

Na plošči je sedemnajst dokaj kratkih glasbenih zdravil za strah, ki svoj navdih črpajo v pop, rock, predvsem pa v ljudski in folk glasbi. Gre torej za zelo širok glasbeni spekter, ki skupaj z besedili dajejo upanje malim in velikim otrokom. Tako nekoč kot tudi danes. Večina teh pesmi je večnih, saj danes, 26 let po tem, ko so bile posnete, zvenijo enako aktualno kot takrat. Nekoliko drugače je le s tistimi, ki so bolj pop ali rock obarvane, saj se čuti, da pripadajo nekemu drugemu času. In morda bodo te koga odvrnile od želje, da poseže po plošči, vendar pa so tiste bolj folk obarvane trajne. Lepe. Aktualne. In dovršene. Zato je plošča po vseh letih še vedno sveža, hkrati pa marsikomu predstavlja spomin na otroštvo ali na čas, ko je bilo drugače. In morda se prav v spominu, ne pa v pozabi, skriva tudi zdravilo za tegobe današnjega dne.

Nekoliko izstopajo zadnje tri pesmi, instrumentalna Zvezdna pesem in pa Nebesno gledališče ter Uspavanka, ki so delo (glasba in besedilo) Borisa A. Novaka, ki je zapisal, da so te pesmi »namenjene otrokom, ki bodo nekoč odrasli, in odraslim, ki so bili nekoč otroci. […] Te pesmi pojejo o strahu. O strahu otrok, ko ponoči škripa pohištvo. In o strahu odraslih, ki si ga nočejo priznati. Te pesmi ponujajo najboljši recept zoper strah: pesem.«

Nina Novak

Povezani članki: