Repetitor – Dobrodošli na okean

Repetitor – Dobrodošli na okean

2012, Moonlee Records

Na bivši dan republike, letos (pardon, lansko leto) zgolj navaden delavni četrtek, je srbska zasedba Repetitor izdala album Dobrodošli na okean, oblečenega v lično srebrno – črno ogrinjalo, sicer dizajn basistke, pod okriljem založbe Moonlee Records.

Repetitor, v zasedbi Milena Milutinović na bobnih, Boris Vlastelica na kitari in Ana – Marija Cupin na basu, s svojim drugim albumom nadaljuje pot v enakem stilu, kot je bila začrtana ob prvencu. Še vedno so energični, surovi in brezkompromisni. Morda so v teh parih letih postali še hrupnejši oz. bolj siloviti. Mlad band, ki kot tak verjetno ni navdušen nad opazkami v stilu mladostniške energije, bo pa, če že ni, postal na to ponosen. Nov material je poln prej omenjene energije, ki pa tokrat kot celota deluje bolj povezano, bolj kontinuirano.

Plato začnejo s kratkim in jedrnatim – v resnici je to zelo lep opis cele plate – Djevojke idu u Minhen, kjer Boris z enim stavkom “Ovaj grad nije dovoljno velik ni za jednog od nas” preizkuša meje svojih glasilk. V podobnem minimalističnem slogu sledijo še Biću bolji in Šteta. Iz hrupnosti malce spustijo U pravom trenutku, kjer je več poudarka na besedilu in melodiki, ob enem pa ta skladba vsebuje še naslovni verz “Dobrodošli na okean”. Bučno nadaljujeta oba vokalista z Dostupni i laki, do konca pa se zvrstijo še  Lica, Oktobarski salon, Laka zabava in Pripazi na ljude.

Kot rečeno že v uvodu se plata zdi precej bolj celostna, težko bi izpostavila vrh, ki je verjetno kljub vsemu na sredini, U pravom trenutku. Z zadnjo skladbo pa Repetitor preseka dinamiko, ki se enakomerno razvija tekom celega albuma med kitaro in ritem sekcijo. Pripazi na ljude je pravzaprav izštekana skladba, celo balada, ki umiri in zaključi CD.

Če povzamem, Repetitor so tokrat zapakirali devet komadov v slabe pol ure šusa, o tem pa se lahko v živo prepričate v petek Mostovni v Novi Gorici oziroma dan kasneje  na drugem koncu Slovenije, v Murski Soboti. Priporočam vam obisk koncerta, Repetitor so nedvomno band, ki najbolje izpadejo v živo. V teh zimskih dneh, ko nam dostikrat zmanjka energije, vam bo mladostniška energija nedvomno dobro dela.

Free download: http://repetitor.bandcamp.com/

Tjaša Janovljak

Povezani članki: