Sigur Rós z novim materialom

Sigur Rós

Sigur Rós, islandska post-rockerska zasedba, ki trenutno dela na novem albumu (le-ta naj bi izšel letos) je v pogled ponudila nov material (video spodaj). Ter hkrati potrdila, da je bend dokončno zapustil Kjartan Sveinsson. Kjartan se bo posvetil lastnemu raziskovanju glasbe, bend pa bo nadaljeval svojo pot nemoteno. Tudi glede koncertov. Nekaj časa nazaj so najavili nove datume, nam najbližji je v Italiji – 18. februarja v Jesolu (Pala Arrex ). Za ogrevanje bo poskrbel Benjamin John Power s svojim solo projektom Blanck Mass. Na koncert nas bo zapeljal koncerti.net.

Sigur Rós, ki v svoji značilni glasbeni izraznosti izhaja iz post-rocka, a ga meša z elementi eksperimentalne, minimalistične, klasične in ambientalne glasbe. Zasedba je znana po svojih eteričnih zvokih in značilnem vokalu pevca Jónsija. Edinstvena, zunajzemeljska, mistična, eterična glasba pride koncertih še bolj do izraza – prehajanje iz minimalističnih, umirjenih delov, do epskih, atmosferskih, polnih aranžmajev pa do skoraj neslišnih glasbenih vložkov, podkrepljenih z Jónsijevim falzetom in samosvojo odrsko prezenco.

Ustvarjalni Islandci so v svoji bogati in zanimivi glasbeni karieri do danes izdali šest studijskih albumov, album remiksov, dva koncertna albuma in sodelovali pri kopici drugih (glasbenih) projektov: uglasbili so dokumentarni film Hlemmur, prearanžirali dve tradicionalni islandski skladbi za film Englar Alheimsins, sodelovali s skupino Radiohead pri plesnem projektu Split Sides, ki je kasneje izšel izšel v obliki EP-ja Ba Ba Ti Ki Di Do ter pri projektu Rímur Steindórja Andersena.

[vimeo]http://vimeo.com/57921080[/vimeo]

Povezani članki: