Slovenski teden glasbe (STG) letos kar 6 festivalskih partnerjev

STG 2013 Tiskovka (Foto: Jani Ugrin)

Letos se bo med 5. in 8. februarjem zgodil že drugi Slovenski teden glasbe (STG), ki bo tudi tokrat postregel s številnimi predavanji, mednarodnimi gosti, predstavniki slovenske in tuje glasbene industrije, glasbenimi nastopi in delavnicami. Namen in osnovna ideja STG še vedno ostaja: širitev slovenske glasbe na tuja tržišča, rast in razvoj slovenske glasbene scene ter medsebojna povezava strokovnjakov s področja glasbe, novinarjev in splošnega občinstva, ki sta jim vodilo glasba, kultura in urbani način življenja. Slovenski teden glasbe 2013 se bo zgodil v organizaciji društva Metronom ter koprodukciji CUK Kino Šiška in Slovenskega glasbenoinformacijskega centra – SIGIC.

STG RAZPIS ZA GLASBENE IZVAJALCE

Na letošnji STG razpis za glasbene izvajalce, ki se je začel 19. septembra in zaključil 14. oktobra, se je prijavilo 111 izvajalcev. Mednarodna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki mednarodnih festivalskih partnerjev, je izbrala:

 • Barely Modern
 • Bro
 • Furry Walls
 • Hamo & Tribute 2 Love
 • Helahirn
 • Icarus Down
 • Katice
 • Kill Kenny
 • Moonlight Sky
 • Napravi mi dete
 • Puppetz
 • The Vast Blasts

Mednarodni festivalski partnerji bodo na svoj dogodek povabili vsaj enega od nastopajočih glasbenih izvajalcev.

Festivalski partnerji STG 2013:

 •    Exit (Srbija)
 •    Springfestival (Avstrija)
 •    Sziget (Madžarska)
 •    Taksirat (Makedonija)
 •    Terraneo (Hrvaška)
 •    Festival in konferenca Waves Vienna (Avstrija)

Med najpomembnejše dogodke letošnjega Slovenskega tedna glasbe zagotovo uvrščamo sodelovanje z Austrian Music Export in Waves Vienna, ki bo v Kino Šiška v petek, 8. februarja, pripeljal okoli 30 predstavnikov avstrijske glasbene industrije (promotorji, organizatorji, predstavniki založb, glasbeni novinarji) in pripravil druženje / mreženje z udeleženci letošnjega Slovenskega tedna glasbe.        

Med predavatelji se bo letos znašel tudi producent Greg Haver, ki je med drugim ustvarjal z izvajalci kot so Manic Street Preachers, Melanie C, INME, Opshop, Codes, Catatonia, Super Furry Animals, Lost Prophets in Bullet For My Valentine. Ob tem, da si je izbral tudi enega od 12 finalistov, s katerim bo v studiu posnel pesem, bo na Slovenskem tednu glasbe tudi predaval o produkciji in predstavil svoj pogled na glasbeno industrijo.

Ker se zavedamo pomena promocije glasbenih izvajalcev, smo med predavatelje letos povabili Stephena O’Reillyja, ki že več kot deset let uporablja splet za povezovanje glasbenikom in njihovih oboževalcev, podobno pa povezuje tudi športnike in blagovne znamke. Zadolžen je za ustvarjanje novosti pri podjetju Top Spin in Mobile Rodie. Podjetje Top Spin dela s številnimi znanimi izvajalci, vse od Eminema, Linkin Park, Sigur Ros, Arcade Fire pa do Paul McCartneya in Georga Harrisona, ter številnimi neznanimi ter mlade izvajalce. Na Slovenskem tednu glasbe bo predstavil načine, kako se lahko glasbeniki zbližajo s svojimi oboževalci, izkoriščajo aplikacije in ponudbo nekaterih spletnih strani.

Mnogi pravijo, da je naše glasbeno tržišče izredno posebno, da izstopamo. Če je temu res tako, bo povedal Nick Hobbs, sicer lastnik agencije Charmenko iz Istanbula in solastnik agencije Charm Music na Češkem in Poljskem. Že od začetka osemdesetih s svojo ekipo organizira in promovira koncerte v Vzhodni Evropi, na Balkanu in Bližnjem vzhodu.

PLATFORMA ZDRUŽEVANJA

STG je postal platforma za združevanje in tako bo letos pod okriljem Kina Šiška potekal pogovor s predstavniki klubov iz Italije, Madžarske, Srbije in Avstrije.

Podobno bo zgodbo peljal tudi Radio Terminal, ki je k sodelovanju na letošnjem STG povabil predstavnike sorodnih spletnih radijev, in sicer iz Hrvaške, Italije, Srbije in Madžarske.

DELAVNICE POD VODSTVOM SPLETNE REVIJE O GLASBI ODZVEN

Spletna revija o glasbi Odzven v okviru Slovenskega tedna glasbe organizira delavnico pisanja glasbenih kritik in recenzij, ki bo potekala v obliki participatorne delavnice pod vodstvom mentorja in v obliki predavanj iz različnih polj glasbe, ki poleg ustvarjanja in izvajanja glasbe pomembno prispevajo k njeni končni podobi. Delavnice vodijo: Luka Zagoričnik, Igor Bašin, Matjaž Manček in Gregor Zemljič.

Namen: Od udeležencev delavnice se zahteva aktivna udeležba s pisanjem kritik, ki jih bodo ustvarjali pod vodstvom mentorja, udeležba na predavanjih in na koncertih STG-ja, ki bodo potekali vse dni Slovenskega tedna glasbe.

STG POSLUŠALNICA

V času dogodka se bo v M Hotelu zgodilo pet poslušalnic, kjer se bo zavrtela pesem prijavljenega glasbenega izvajalca, šestčlanska komisija pa bo glede na prvo poslušanje podala svoje mnenje. Komisijo bodo sestavljali najmanj štirje akterji iz tujine, ki niso obremenjeni s predhodnim poznavanjem glasbenega izvajalca.

Prijave na STG poslušalnico sprejemamo do 26. januarja 2013 na naslov [email protected]

NEKAJ OSTALIH TEM STG 2013

Promocija slovenskih glasbenih izvajalcev na spletu

AIPA: YouTube in kakšne so moje pravice

Glasba že dolgo ni več brezplačna

Kaj je pomembnejše na festivalih: Zabava obiskovalcev ali dobra glasba?

Burn Residency: Predavanje Erika Hofstaedterja, vodje marketinga za burn energijsko pijačo v Evropi

Vloga in odgovornost nacionalnih medijev za promocijo popularne glasbe

“Brands & Bands” – slovenska glasba v oglaševanju

SLOVENSKI TEDEN GLASBE je del mreže CEETEP

STG je v zadnjem letu na mednarodnem področju naredil kar nekaj pomembnih korakov. Postali smo del mreže CEETEP (Central Eastern European Talent Exchange Program), ki letos združuje 16 evropskih festivalov in več kot 25 evropskih medijev.

Bili smo del konference Waves Vienna na Dunaju, kjer smo predstavili Slovenski teden glasbe tudi na enem od panelov, hkrati pa bomo z intenzivnejšim sodelovanjem nadaljevali v letu 2013.

STG je bil letos v mesecu januarju tudi del dogodka Eurosonic Noordeslag, kamor smo bili povabljeni kot člani združenja CEETEP.

LOKACIJE STG 2013

Program STG 2013 bo potekal na več lokacijah v Ljubljani. Konferenčni del dogodka se bo odvijal v CUK Kino Šiška in M Hotelu. Večerni koncerti bodo v Menzi pri koritu, Orto baru in dvorani Komuna v CUK Kino Šiška.

VSTOPNICE:

Cena enodnevne vstopnice za vse dogodke (festivalski in konferenčni del) znaša 15 €, cena vstopnice za vse dni festival znaša 38 €.

Posebne ugodnosti:

–       V primeru, sodelovanja na delavnicah pod vodstvom revije Odzven, je cena vstopnice 19 €.

–       Prvih 50 kupcev bo za vstopnico odštelo 10 €. Ob nakupu je potrebno priložiti vsaj dve vstopnici, ki dokazujeta obisk koncerta slovenskih izvajalcev od oktobra 2012 do januarja 2013.

Vstopnice bodo v prodaji od 21. januarja 2013.

POSEBNA ZAHVALA:

Letošnji STG ne bi uspel brez koprodukcije CUK Kino Šiška in Slovenskega glasbenoinformacijskega centra SIGIC. Za pomoč in podporo se zahvaljujemo tudi Zavodu IPF, avstrijski ambasadi, madžarski ambasadi in ameriški ambasadi.Posebna zahvala gre Jamesu Hampsonu, direktorju British Councila, ki nas podpira že od prvih korakov.

OSTALO:

Organizator dogodka: Društvo Metronom

Bolj podroben program z naštetimi predavatelji, temami in spremljevalnimi dogodki bo objavljen na spletni strani www.stg.si do 20. januarja.

Povezani članki: