Vlasta Popić – Za očnjake

Vlasta Popić - Za očnjake

2012, SKC Kragujevac

Prvi album Za očnjake varaždinske skupine Vlaste Popić je izšel pri srbski založbi SKC Kragujevac. Že ta zanimiv podatek vzbudi interes za skupino, ki prihaja s Hrvaške. Če bi bili površni, bi jih lahko, glede na to, da so izdali album v Srbiji, lahko hitro uvrstili v del »nove srbske scene«. Pa vendar zadeve vseeno niso tako enostavne, kot se zdijo na prvi pogled ali poslušanje.

Vlasta Popić je svoj zelo soliden prvenec, na katerem je 13 komadov, ki govorijo o odraščanju, zdolgočasenosti, iskanju identitete in ljubezni, posnela v Beogradu. Brezplačno snemanje albuma je bila nagrada za zmago na kragujevškem Demofestu. Čutiti je, da si je skupina zelo želela priti do samostojnega albuma. Ivan Ščapec (vokal, kitara, bas), Dražen Hižak (bas) ter Tena Rak (bobni) so kot trio ustvarili album poln igrivih pop komadov, ki nas presenetijo s svojimi jeznimi izbruhi in se že spogledujejo s punk ter noise vložki. Zvok na albumu je surov, na momente tudi že garažen. Zdrava mera cinizma se kaže v komadu Promjena, ki govori o tem, kako si ga dekle več ne želi, ker je neprestano pijan in kako mu je dejansko vseeno za vse, ampak jo vseeno ljubi. Nekako se zdi ta pesem najbolj pozitivna od vseh na albumu, tako po besedilu kot dinamiki. Zelo zanimiv komad je tudi Sebe, ki se spogleduje tudi z rahlo atmosferičnostjo. Sicer pa album traja nekaj več kot pol ure, komadi so hitri ter kratki.

Vlasta Popić so mlada skupina, ki ji vsekakor ne manjka motivacije, energije in vitalnosti. Skupina, ki se najbolje počuti na odru in to tudi redno prakticira. Band, ki se uspe približati vsem žanrom in še vedno ohrani svoj izraz in svojo začrtano pot. Za produkcijo albuma je bil zadolžen Boris Mladenović (Jarboli, Nežni Dalibor, Repetitor), ki je uspel dobiti maksimalen učinek varaždinske skupine. Sam ovitek albuma je tudi posebna zgodba, saj je zelo lepo dizajniran. V njem se nahajajo vsa besedila komadov, ki so nastala pod peresom Ivana Ščapca, ter že skoraj otroško narisane skice na roko različnih avtorjev.

Skupina si je s svojo angažiranostjo in motivacijo postavila zelo lepe temelje  na balkanskem prostoru. Pozitivno je to, da se Vlasta Popić ne zdijo kot skupina, ki bi rada sledila trendom in zadovoljevanju masovne publike. Njihova največja odlika so koncerti v živo. Že v tem mesecu jih boste imeli možnost slišati na alternativnih lokacijah pri nas, in sicer v Kopru, Šentjurju ter Črnomlju.

Vladimir Petković  

Povezani članki: