Back to the Black Tour 2013 v Gala hali

Aborted (foto: Max Petač)

Ljubljana/AKC Metelkova mesto/Gala hala
29. 1. 2013

V največjem vrtincu zimskega izpitnega obdobja sem se kajpak raje odločil za ogled koncerta Vader, Aborted, Bonded by Blood, Bloodshot Dawn in FHOBI, ki sta ga v Gali hali na Metelkovi pripravila Dihurja. Izreden paket skupin, ki se klati po Evropi pod imenom Back to the Black Tour 2013 igra večinoma v znamenju Vader, ki so turnejo posvetili albumu Black to the Blind in EP-ju Sothis, ki so ju odigrali v celoti.

Pohvale organizatorjem, ki so dogodek štartali brez zamud, se pravi ob 19.00 je bil na odru prvi bend FHOBI. Kot sem naknadno izvedel je ime benda pravzaprav kratica za Feos Hijos O Buenos Inmortales, prevod Ugly children or Good Immortals. Zasedba izhaja iz latinske Amerike, zvenijo pa kot nežnejša oblika Soulfly, se pravi primitivni džungelski ritmi, ki poslušalca popeljejo v srce Amazonke, kjer si predstavlja kako okrog ognja pleše s tamkajšnjimi domorodci. Malo nadležno za tiste, ki ne znamo špansko je dejstvo, da skupina izvaja vse komade kot tudi nagovore publike v svojem maternem jeziku, tako da večinoma nisem vedel kaj pravzaprav hočejo povedati. Omenim lahko še to, da je v tistem času dvorano polnilo okrog 15 ljudi, zaskrbelo me je, da ne bo tako tudi ostalo.

Gremo dalje! Bloodshot Dawn, ki izvirajo izpod angleške krone so nasledili Južnoameričane. Skupina v angleški underground sceni predstavlja veliko ime, kar me ne preseneča, saj si s svojim brezkompromisnim death metalom to tudi zaslužijo. Studio jim ni tuj, saj imajo za sabo kar nekaj EP-jev, lansko leto pa so izdali prvi polnovredni album z naslovom Bloodshot Dawn. S svojim nastopom so me izredno presenetili, saj mi tovrsten način igranja prav lepo zleze v uhelj in se tam crklja s slušnimi čutili. Ko sem se ozrl na okrog sem opazil, da se je dvorana tudi kar lepo napolnila tako, da predvidevam, da več ljudi deli moje mnenje. Poleg tega pa 4/7 besedil odpoje bobnar, česar tudi vidmo vsak dan.

Lansko leto smo se v Cvetličarni dobili s Kreatorji in ostalo kompanijo, med katerimi so bili tudi mladi Fueld by Fire. Zakaj sem to omenil? Zato, ker so na oder stopili Bonded by Blood, ki se imenujejo po znanem spevu skupine Exodus. Takoj sem zasledil vrsto podobnosti, ki jih delijo s Fueld by Bire: oba benda izvirata iz Kalifornije, so thrasherji, člani so mehiškega porekla, izvirajo iz t.i. thrash revival gibanja in še in še. Špilajo fundamentalni thrash; se pravi že stokrat slišani ritmi, rifi in vokali, ampak saj v tej zvrsti nekaj novega, brez tega, da bi rekli »keri pozerji to sploh ni thrash« ne moremo ustvariti. OK no, to sem povedal, kot da je bil špil čisto zanič. Ravno nasprotno, razbijanja željnemu narodu je ravno to najbolj všeč, glasba pri kateri se zavrtijo v moshu in iz sebe izvržejo odvečno energijo, prav to pa z največjim veseljem in navdušenjem ponujajo Bonded by Blood.

Z večjim spoštovanjem do časovnega reda kot nekateri evropski letalski prevozniki so organizatorji oder predali belgijski grind/death/hardcore peterici Aborted. Se mi zdi, da ni minilo niti leto odkar so nazadnje z domačimi Mephistophelian igrali v Orto baru, zato smo tokrat prišli na račun tisti, ki smo koncert takrat zamudili. Trenutno zasedba predstavlja lansko leto izdani album Global Flatline, ki je bil lepo sprejet s strani navdušencev, odšpilal pa so seveda tudi starejši material. Frontman Sven je dobro izkoristil že tako zapolnjen oder in odpoziral kolikor se je le dalo, med nagovori pa sem se najbolj nasmejal izjavi “let’s hit hipsters over the head with a shovel”. 45 minut je v agresivnih ritmih in pig screamih minilo got bi trenil, narod pa je ostal lačen kruha in iger.

Hrane za ušesa in dušo so k mizi prinesle glavne zvezde večera, tisti zaradi katerih se je dvorana še dodatno napolnila in temperatura dvignila. Govorim seveda o poljskih death metal mogotcih Vader, ki Slovenijo obiščejo bolj pogosto kot papež in še veseli smo jih bolj. Kot sem že v štartu omenil, so Vader to turnejo posvetili albumu Black to the Blind in EP-ju Sothis katera so odigrali v celoti, pri tem pa niso pozabili na ostale klasike. Vader so znani po kratkih in učinkovitih komadih, zato je tudi njihov repertoar zajemal kar visoko število viž. Odličen zvok in odrski efekti so brutalizacijo, ki jo predstavljajo Vader prikazali v najboljši luči, res odličen nastop. Za konec so kot ponavadi odigrali priredbo Raining Blood ob kateri so se nekateri totalno predali glasbeni ekstazi.

Izmučeni smo ob ritmih Imperial marcha okrog polnoči zapustili dvorano in se počasi odpravili domov zadovoljni z dejstvom, da smo dobro izkoristili torkov večer.

Tekst: Nino Jos
Foto: Max Petač

Povezani članki: