Ponovno mladi z Banksom

Paul Banks

Ljubljana/Kino Šiška
2. 2. 2013

V soboto zvečer se je v Ljubljani ustavil frontman newyorške zasedbe Interpol, Paul Banks, s svojo zasedbo glasbenikov. Snežno-vlažen večer je bil idealen za koncert umetnika, ki je svetovno slavo dosegel že kot član prej omenjene skupine.

V Katedrali se je zbujal pred koncertom vtis, da bo prišlo bolj majhno število ljudi. Ampak gremo lepo po vrsti. Za ogrevanje so bili zadolženi Zasavci Icarus Down, ki so nam predstavili svojo dozo zelo kvalitetnega indie rocka, ki se pa na momente spogleduje z alternativnimi kitarskimi zvoki. Štirje fantje, ki znajo tudi odplavati v rahlo zasanjane melodije, delujejo izjemno dobro in osvežujoče za naše razmere. Vsekakor skupina, ki si zasluši v prihodnosti še kak samostojni koncert. Po njihovem nastopu je bilo jasno, da obvladajo in tudi poznajo žanr, v katerem ustvarjajo. Kitarska glasba, dopolnjena z elektronski vložki, ki je obenem melodična in umetniška, ima vse atribute, da ob trenutnem indie trendu postane zanimiva še zunaj meja naše majhne državice.

Kakšnih dobrih petnajst minut po koncu nastopa Icarus Down, točno po načrtu, je bilo vse nared za nastop Paul Banksa. Pred zdaj že solidno zapolnjeno Katedralo je Banks stopil elegantno oblečen v črno obleko in koncert se je lahko začel. Ozadje odra je bilo zakrito s črno zaveso, kar je dajalo občutek minimalizma. Na koncertu je predstavil oba svoja albuma (prvega je objavil pod psevodonimom Julian Plenti, drugega pod svojim imenom). Vzdušje na koncertu je bilo zelo prijetno intimno, kar pa ne pomeni, da je bilo komorno. Zbrano občinstvo, ki je bilo na koncertu, je točno vedelo, zakaj je tam. Vedeli so, da ne bodo dobili kakšnih Interpolovih hitov. Prišli smo poslušat solo projekt umetnika, ki je pač imel potrebo narediti svojo zadevo zase in jo podeliti s poslušalci, ki ga poznajo že iz matične skupine. In to mu je tudi uspelo. Na nastopu vse brezhibno odigrano v živo, brez kakršnekoli napake. Večina komadov je bila z drugega albuma s preprostim naslovom Banks.

Njegov bariton je tokrat prišel še bolj do izraza, kot na predlanskem koncertu Interpolov v Križankah. Rahlo zadržan in sramežljiv se je med komadi skromno zahvaljeval publiki, ki je poznala njegove pesmi. Najbolj so izstopali komadi Over My Shoulder, No Mistakes, The Base in Summertime is Coming, ki so bile privarčevane za zadnji del koncerta. Vreščanja in orgazmičnega vzdušja seveda ni bilo, vendar tega nismo niti pričakovali. Po slabi uri in pol se mi je vzbudil poseben občutek, da smo bili priča res posebnemu koncertu, katerega vrednost bomo prisotni šele s časom znali pravilno oceniti. Rahlo melanholično in odtujeno, zapakirano v šik melodične kitarske vložke.

Če živiš v New Yorku, nosiš črne obleke znanih modnih kreatorjev, si frotman kul slavne indie zasedbe, a je to razlog za srečo ? Paul Banks daje s svojim solo-projektom in aktualno turnejo odgovor tudi na to. Paul Banks je glasbenik, ki ga je potrebno doživeti v živo in ne na podlagi modnih fotografij.

Tekst & foto: Vladimir Petković

Povezani članki: