Denis & Denis razprodali, vendar ne zadovoljili

Denis & Denis

Ljubljana / Kino Šiška
1. 3. 2013 

Kaki dve uri pred koncertom smo dobili informacijo, da je koncert reških legend Denis & Denis iz 80. let prejšnjega stoletja razprodan. Seveda ta informacija sama po sebi ni pomenila še čisto nič. Pionirji synth popa iz bivše Jugoslavije so ob aktualni indie/hipsterski eksploziji izbrali pravi trenutek za vrnitev na sceno. Odločili so se, da bodo nastopili po večjih mestih bivše Jugoslavije ter tako proslavili 30. obletnico svojega prvega nastopa.

Prejšnji petek se je Kino Šiška vrnil v osemdeseta. Za ogrevanje pred nastopom zvezd večera je bila zadolžena reški indie pop zasedba Quasarr, ki je zelo solidno opravila svoje delo. Sodobna skupina, podprta z melodičnimi kitarskimi in elektronskimi vložki, je na odru delovala zelo suvereno, vendar se med njimi in publiko ni razvilo kaj več. Izkazalo pa se je, da je glasbeno in izvedbeno vsekakor presegla glavne zvezde večera Osemdeseta leta, leta, ki so pop kulturi ponudile Madonno, Princa in Michaela Jacksona. Petkov večer je bil torej večer za sprehod nazaj po časovnem traku, nazaj v glasbeno naivnost electropopa. Denis & Denis so lep primer tega, kakšen okus in percepcija sta bila prisotna na sceni, ko so bili na vrhuncu. Uvodna pesem Noč je napovedala zabaven in simpatičen večer v razprodani dvorani. Čeprav so leta naredila svoje (glavna pevka Marina Perazić vsekakor ni več tako vroča in seksapilna kot nekdaj in tudi glavni kreativec Davor Tolja deluje kot človek, ki je zdaj raje v knjižnici), jim je uspelo prirediti dokaj zadovoljivo reunion zabavo, ki pa ni ponudila kakšnega presežka. Denis & Denis so nastopili z live bandom. Na odru se jim je velikorat pridružila nova pevka Ruby Kolić (medtem ko je Marina Perazić odšla v zaodrje), ki pa je večino zbranih s svojim petjem le jezila. Čeprav se je trudila scensko in pevsko preseči Marino, je bila razlika v iskrenem nastopu vseeno očitna, k temu pa so dodali tudi bolj znani in kvalitetnejši komadi, ki jih je izvajala Marina. Navsezadnje ima Marina tudi dolgo odrsko kilometrino, medtem ko Ruby bolj kot ne deluje togo in nesamozavestno. Toljino premikanje meja electropop meja je daleč za nami, tako da novi komadi delujejo preveč estradno in bolj primerno za hotelske terase na Jadranu. S tem ni nič narobe, vendar tega v Šiški nismo ravno vajeni, poleg tega večina poslušalcev vsekakor ni prišla po to. Morda se bo novejši repertoar prijel bolje, ko bodo pesmi izšle na studijskem albumu. Pravo nasprotje pa so klasike Program tvog kompjutera, Soba 23 in Ja sam lažljiva, ki tudi po toliko in toliko pretečenih letih še vedno sprožijo čutno naelektriziranost. Prav pri njih pa je bilo zelo opazno, da se Marina precej muči s svojim petjem, tako da so jo vokalno občasno dopolnjevali že prej omenjena Ruby, Edi Kraljić, ki je prav tako  nekaj komadov zapel samostojno, in back vokalisti.

V dobrih dveh urah koncerta smo dobili najboljše od Denis & Denis iz 80. let ter zelo povprečno sedanjo zvočno podobo z Ruby na čelu. Ta koncert je bil namenjen nostalgikom, ki so prišli podoživet neko lepše glasbeno obdobje iz pretekle, skupne zgodovine v bivši državi. Kakšni bodo naslednji koraki Davora Tolje s pevko Ruby, bomo pa videli. Vendar močno dvomim o kakšnih presežkih.

Tekst: Vladimir Petković
Foto: Jurij Bizjak 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.