Elvis Costello – In Motion Pictures

Elvis Costello – In Motion Pictures

2012, UMe / Universal Music Slovenia

Elvisa Costella je vedno poleg glasbe zanimal še film. Ni bil toliko ambiciozen, da bi se v kakšnem filmu tudi pojavil. Zato pa je za marsikateri film prispeval kakšno izmed svojih skladb. V njegovi 35-letni karieri je Elvisu uspelo zaznamovati marsikateri uspešen film: od E.T.-ja, Botra III, Velikega Lebowskega in Notthing Hilla.

Elvis Costelllo ima za sabo plodno kariero. Od začetkov v sedemdesetih letih, ko je bil pobudnik in protagonist angleškega novega vala, do sodelovanja z mnogimi znanimi in priznanimi glasbeniki. Njegovo zadnje obdobje je v veliki meri zaznamoval New Orleans in njegova glasbena tradicija. Izdal je nekaj izvrstnih albumov. Ves čas svoje glasbene kariere je svoje skladbe »posojal« tudi različnim režiserjem, ki so v Elvisu videli malega mojstra ustvarjanja vzdušja z njegovimi skladbami. V lanskem letu se je odločil, da zbere vse te pesmi in jih objavi na enem mestu. Rezultat je plošča In Motion Picture, ki je izšla novembra lansko leto. V bistvu gre za kompilacijo, nad katero je v dobri meri bdel Elvis sam. Plošča ne ponuja nekaj revolucionarnega, prav tako ne gre za ploščo stila »the best of…«. Skladbe sicer sledijo nekemu logičnemu zaporedju, predvsem pa gre za vpogled v en delček Elvisovega bogatega glasbenega opusa. Gre za simpatično ploščo, ki s svojo nalezljivostjo skladb in neobremenjenostjo prepriča. Lahko jo jemljemo kot neke vrste džuboks. Skladbe si sledijo dokaj naključno. Poslušanje pa daje vpogled in razlago, zakaj je marsikateri režiser našel navdih v Elvisovi glasbi in vključeval njegove izvedbe v svoje filme. Elvis od nekdaj s svojimi skladbami slika in pripoveduje zgodbe brez slik. Pravi mojster je v ustvarjanju vzdušja s svojimi izvedbami. Z rahlo nevrotičnimi izvedbami in predvsem svojim petjem vzbuja pozornost, zna biti izredno čustven, instrumentalne linije uporablja z občutkom in na pravem mestu.

Skladbe, kot so She, I Want You, Miracle Man, God Give Me Strenght, Days in druge, so danes del klasike. Zbrane na plošči In Motion Pictures dajejo glasbenemu opusu Elvisa Costella drugo dimenzijo. Sama plošča pa bo v bodoče služila kot odličen vpogled v Elvisov nekoliko drugačen glasbeni predal.

Iztok Rodež

 

 

Povezani članki: