Ska-punk vzhičenost za lep začetek tedna – Less Than Jake v Gala hali

Less Than Jake

Ljubljana / Gala hala
22. 4. 2013

Mesto najbolj nehvaležnega dneva v tednu večinoma pripada prav ponedeljku,  minuli začetek delovnih dni pa je v monotono vsakdanjost prinesel nov val energije. Niti vmesne grožnje muhastega vremena niso odgnale nestrpne množice, ki se je od osme ure dalje začela kopičiti pred Gala halo.

Glede na to, da je bil celotni večer en sam preplet najrazličnejših ritmov in glasbenih elementov, je tiste, ki so se prvi zbrali pod odrom, začela ogrevati melodična fuzija ska, rock, punk ter hardcore motivov skupine Carry-All. Sedmerica, ki prihaja iz sosednje Italije, je z menjavanjem številnih inštrumentov počasi začela privabljati ljudi k odru ter jih pripravljati na to, kar sledi. Prijetna harmonija trobente ter saksofona prisotnih preprosto ni mogla obdržati pri miru, v stoječem in zdolgočasenem stanju. Zanos evforičnega prizorišča je vabilo vedno več ljudi, ki so se kaj kmalu pridružili drenjajoči se množici ter nadaljevali z navdušenjem celotno noč.

Pigs Parlament, šestčlanska hardcore punk skupina, ki je v svoj spekter glasbenega ustvarjanja vpeljala med drugim tudi ska ritme, je kot druga predskupina oder zasedla okoli devete ure. Energična peterica instrumentalistov ter poskočna vokalistka so otvorili z melodičnim začetkom komada World is Closer to the End z drugega studijskega albuma, ki pa se je hitro spremenil naraščajočo kitarsko solažo z menjavanjem udarnega vokala. Norija pododrja se je povečevala, uigranim fantom pa se je pri naslednjemu komadu Orbita pridružila še trobenta, kar je metelkovski klub docela napolnilo. Poleg tega, da je utečena hard punk skupina že med seboj na odru kazala pristno povezanost ter sproščen nastop, jim je uspelo z evforično množico vzpostaviti nenehni kontakt. Slednje je začelo spremljati glasno skandiranje ter kričanje besedil, kmalu pa so tudi prvi vzneseni stagediverji  začeli plezati  na oder. Med vmesnimi komadi (Come Up The Hill) brez ženskega hardcore vokala se je poleg nastalega mosh pita poskušalo opiti tiste v prvih vrstah, ki so hitro pograbili ponujeno cev s pritrjenim lijakom, po kateri je pevka Tina, ki je na otvoritvenem festivalu Punk Rock Holiday skupini NOFX svoj vokal posodila pri komadu Lori Meyers, zlivala alkoholne substance. S svojimi kontroverznimi besedili tako v angleščini kot tudi njihovi materinščini, so navzoče oboževalce ves čas zabavala ter spodbujala k poskusom družnega petja. Poleg vseh raznolikosti, kot da jih še ni bilo dovolj, so vpeljali proti koncu še nov inštrument, banjo. Lahko si predstavljate, kako hitro se je prizorišče Gala hale spremenilo v divji preplet energične radosti, ki se je stopnjevala v vse glasnejšem ploskanju ter vzklikih po glasbenih dodatkih. Množica uspešno prikliče Pigs Parlament nazaj na oder in si s tem prisluži še par dodatnih encore komadov, udaren punk band pa poskrbi za domač zaključek, ko svoj nastop sklenejo s pred kratkim izdano priredbo Krokodilčki v očeh.

Sledila je zaslužena kratka pavza, kjer si pododrje oddahne ter pripravi na to, kar je že cel večer pričakovalo. Za zapoznelo praznovanje dvajsetletnice njihovega obstoja se je vokalist Chris, po prvotni začudenosti kako nabito dvoranico ima na ta ponedeljkov večer pred seboj, iskreno opravičil ter v zameno obljubil prežuran večer, po katerem naj bi si vsi vzeli kar prosti naslednji delavni dan. Slednji je definitivno prišel v poštev, saj sama večjemu mosh pitu v Gala hali še nisem bila priča. Množica je že pri prvem komadu Automatic malodane zblaznela, histerija pa je vse do njihovega ponovnega priklica na oder visela v zraku.  Zavidljiv repertoar, sestavljen iz preleta njihovih kar osmih studijskih albumov, je bil prisotnim dobro poznan, saj so vsak nov hit pospremili z novim valom histerije. V kratkih vmesnih govorih, ki jih je za bolj oddaljene prisotne verjetno preglasila vzhičena navdušenost, so spomnili tudi na svoj prestop k kultni punk rock založbi Fat Wreck Chords, kjer so preteklo leto izdali svoj zadnji album Greetings and Salutions. Kljub hitremu nizanju singlov jim je uspelo obdržati zabavljajoč odnos do prerivajoče se ponorele množice. Po hitu The Ghost of You and Me je pri ska ritmih znanega Look What Happened v pododrju glasno zadonel refren, vse več in več pa je bilo tudi evforičnih fantov in deklet, ki so se nenehno ”metali z odra”. Skratka, Less Than Jake so s svojo vzneseno uigranostjo ustvarili nepozabno punk ska norijo. Ko so prvič zapustili oder, je bila gmota zbranih tako nestrpna, da je glasno skandiranje spremljalo tudi topotanje številnih, začuda ne utrujenih, nog. Seveda so se fantje pustili kar nekaj časa klicati nazaj, a ko so končno prišli, smo bili deležni  še štirih encore komadov ter zaključnega Plastic Cup Politics. S svojim fenomenalnim nastopom so definitivno popestrili začetek tedna, kljub temu, da naslednji dan modricam ni bilo videti konca ter da se je teža glave podvojila. Kapo dol peterici fantov s Floride, za dosego vseh pričakovanj oz. za njihov presežek.

Petra Vadas

Povezani članki: