Big foot mama vedno znova zadene v srce

Big foot mama

Ljubljana / Križanke
17. 5. 2013 

V življenju lahko dosežete vse, kar si zadate. To so v četrtek v Križankah znova dokazali člani Big foot mame – vokalist Grega Skočir, bas kitarist in glavni pisec besedil Alen Steržaj, bobnar Jože Habula, kitarista Daniel Gregorič in Zoran Čalić. Ko so ob 21.10 stopili na oder, mi je bilo takoj jasno, da bo koncert spet hud. Na desni strani odra se je pojavila ena od skupin – 5 ta hudih (skupina z imenom Pushluschtae) in pravzaprav »odprla« izhod (tako je naslov zadnjega albuma skupine) s komadom še Mal’ bolj dol.

Ob zvoku kitar in norega vzdušja so na oder prišli člani BFM. Fantje so se skrivali za črno zaveso, ki se je kasneje spustila. Če je do takrat še kdo mislil na kaj drugega kot na muziko, potem je po prvem komadu Slab spomin pozabil na vse. Bili so le še zvoki rock and rolla in besede Grege Skočirja. Ne vem točno, koliko časa sem že redna spremljevalka njihovih koncertov? 20 let? Morda nekaj manj. Vedno pa v meni vzbudijo le lepe spomine. Brez nagovora publike so igrali naprej – iskre na odru in med publiko. Grega nas je spomnil, da so bili zadnjič v Križankah pred 4 leti in da upajo, da bo to nepozaben večer in da se znova vidimo prej kot čez 4 leta. Publika je z zanosom spremljala komad za komadom, ko se je obiskovalcem pridružil prvi izmed 5 ta hudih. 5 mladih glasbenikov, ki živi za BFM in so jih člani zasedbe izbrali preko natečaja, je dobilo edinstveno priložnost nastopiti s svojimi idoli … in to na odru Križank, kar so sanje marsikaterega mladega upa. Tadej na bobnih in komad Oklep.

Kot znajo le big footovci, so preigravali komade in vzdušje v Križankah je enkratno, samosvoje in nabito z energijo. Pot iz trnja, Lepa laž, Brez meja, ko me je spet navdušil Gregin izviren nagovor, a veš takrat, ko greš v trgovino in prineseš za prijatelja najboljše domov, on pa reče, ne morem, ker sva Sam’ prjatla. Všeč mi je scena, ko Trkaj v ozadju napove vsakogar od 5 ta hudih in ga pospremi na oder, tokrat Nejca na kitari za komad Umazan dež. Publika vsakogar pospremi z močnim aplavzom in sledijo sami dobri komadi: Nor sigurno ne, Smeti, Ona je samo za mene, in pride Pomlad, ki so jo nazadnje igrali s pokojnim Lojzetom Slakom, tokrat pa s 3 od 5 ta hudih Gašper na kitari – s prsti brez slajda. Na mladih svet stoji! In tako je tudi prav! Gremo!- zakliče Grega. Naslednji komadi so Začari me, tisti z njihovega prvega albuma, in se prelije v Garbage, saj imata oba komada podobno besedilo, Nova pravila in ko mi se že tako lušta nekaj … nekaj … pa pride Nekaj sladkega. Sledil je duet – 5 ta hudih s komadom Kratek stik ter Katjuša in Žiga. Ko so igrali Zadnji poraz, v ozadju spremljam njihove glasbene spote in si mislim, BFM ne more biti nikoli premagana, kaj šele poražena. Fantje z leti postajajo boljši in boljši, so kot kozarček najboljšega vina. Mimogrede, preglobok pogled v kozarec je marsikoga na koncertu stal predčasnega odhoda, kamorkoli že. Pa kaj, so si mislili odhajajoči, ko so glasbeniki preigravali komad Važn’ da zadane. In dočakamo še petega ta hudega – basist Pero in Črn tulipan. A veste, da meni eden ljubših komadov, ki boža stene srca, tudi brez saksofona zveni prekleto dobro? Lovro. Če sem se pred koncertom spraševala, zakaj vzajemna deli lučke, sedaj vem. Med komadom Led iz severa so jih vsi obiskovalci prižgali in vzdušje je v Križankah postalo – čarobno.

Potem kar mirno odkorakajo z odra in … se čez minutko vrnejo – Vrn’ se k men, Rola se in kot da jim ni dovolj gibanja, se sprehodijo znova z odra in nazaj – Užitek na “replay”, Nism več s tabo. Na oder so priklicali še vseh 5 ta hudih, da so se priklonili in potem šli med bučnim ploskanjem vsi z odra. Ko jih je publika priklicala, nazaj so zapeli refren rola rola se mi zdej in meni se je zdelo, da se je zrolalo kar parim ljudem, kajti ne vem, zakaj so tako hitro začeli zapuščati Križanke. A vendar – BFM se je v vip-u družila s svojimi največjimi oboževalci, novinarji in fotografi, zato me ne preseneča, da je bil zadovoljen tudi frontman Skočir – zadovoljen s koncertom in s projektom pet ta hudih: “Ta cilj smo si zadali in ga tudi uspešno izpeljali. Na začetku smo bili sicer malce skeptični, kako bo občinstvo sprejelo teh pet ta hudih, ampak moram povedati, da so bili super in vsa čast tem mladim, ker vem, kako so bili živčni pred nastopom in tudi občinstvu za tak odziv.”

Hvala BFM, da ste za goste večera v svojo sredino povabili mlade in ne uveljavljene glasbenike, da ste jim dali energijo in krila in s tem dali še večji zalet njihovim željam, sanjam in upom. Naj na mladih svet stoji. Morda so oni naš izhod v lepšo in boljšo prihodnost. Preteklost in sedanjost nam je lepšala in jo lepša Big foot mama. Morda pa se s takim projektom rodi še kakšna »velika mama«. Hvala vam za prečudovit večer. Ste edinstvena mama. Z veliko začetnico! Važen, da zadane – v srce.

Tekst: Darja Delavec
Foto: Ines Železnikar 

 

Povezani članki: