Video dneva za vas izbira Tristan Shone (Author & Punisher)

Author & Punisher

Tristan Shone je glasbenik, strojni inženir in multidisciplinarni umetnik iz San Diega. Njegov pristop k ustvarjanju glasbe je vse prej kot običajen – njegovo orodje so glasbeni stroji, unikatne naprave, ki jih na podlagi svojega tehničnega znanja zasnavlja in izdeluje kar sam. Ta glasbila idejno temeljijo na industrijskih strojih, mehaniki in robotiki, ter povezavi posameznika – glasbenika – s strojem. V nastajanje prodorne, pristne zvočne slike se Shone kot ustvarjalec preko upravljanja svojih glasbenih naprav namreč tudi fizično vpne.

Skozi to dodelano in izvirno idejo Author & Punisher ustvarja glasbo, ki jo sam opredeljuje kot industrial doom oz. drone metal. A ta opis ne zadošča niti kot približek ostre surovosti, ki jo Shone dejansko podaja. Rjoveč in kovinski zvok je povezan z neizprosnimi vibracijami, ki si dovolijo le občasen dubovski predah. Med dinamičnim nastopom Shone sam sebe pripelje na mejo fizične zmogljivosti, poslušalcu pa pritisne na živec in ga razdraži s samo močjo in neposrednostjo svoje glasbe. Tehnika, zvok in performans so tako povezani v zaključeno umetniško celoto, ki je v sferi zvočno težke glasbe pravzaprav edinstvena.

Kot Author & Punisher je Shone doslej posnel že štiri plošče. Z glasbili svojih aktualnih umetniških projektov Drone Machines in Dub Machines je od tega ustvaril dve: Drone Machines iz leta 2010 in Ursus Americanus iz 2012. Slednji album je vplivni težkometalski mesečnik Decibel Magazine uvrstil kar med svojih 40 najboljših plošč lanskega leta. Izid svoje nove plošče, Women & Children, pa je Author & Punisher napovedal že za april 2013.

Če vas zanima kako Author & Punisher zveni v živo, pa to lahko slišite (in videte) 21. maja v Gromki na Metelkovi. Za ogrevanje pa bosta poskrbel prekmurski dvojec Hexenbrutal.

Povezani članki: