Kitarska klinika s predstavitvijo kitar Ibanez

Kitarska klinika

Danes, v torek, 18. junija 2013, bo v centru BAM v Ljubljani ob 17. uri kitarska klinika s predstavitvijo kitar Ibanez, svoje spretnosti na kitari pa bosta predstavila dva izvrstna glasbenika in predstavnika znamke Ibanez, Jure Golobič (Evil Eve, Anavrin, CoverLover) in Simon Šubic (Bohem). Ob predstavitvi kitar seveda ne bo manjkalo glasbe v živo in trikov na kitari, Jure in Simon pa bosta z veseljem odgovorila tudi na najrazličnejša vprašanja v zvezi s kitarami, šolo kitare, glasbeno kariero in še čem.

Jure Golobič velja za enega najboljših kitaristov pri nas ta hip. Poleg tega, da je odličen studijski in koncertni glasbenik, velja tudi za plodovitega avtorja glasbe in pisca besedil, nemalokrat pa sodeluje tudi pri soaranžiranju najrazličnejših slovenskih glasbenih projektov. Njegovo bogato glasbeno pot so tlakovale številne glasbene skupine in sodelovanja (Omar Naber, The Stroj, Katie Melua, BB Teater, Makeup2, Evil Eve, CoverLover, Anavrin, Nika Zorjan in mnogi drugi), svoje znanje pa je nedvomno kronal s šolanjem na elitni ameriški glasbeni akademiji Musicians Institute v Los Angelesu v ZDA. Zato niti ni čudno, da ga je k sodelovanju povabila svetovno znana znamka kitar Ibanez. Danes uspešno vodi lastno šolo kitare (www.juregolobic.com), kjer poučuje tako najmlajše kot najstarejše (najstarejši učenec ima skoraj 70 let), z različnim predznanjem in individualno glede na cilje, želje in sposobnosti. Ob tem pa nadaljuje uspešno glasbeno kariero v različnih glasbenih zasedbah.

Jure Golobič je glasbeno pot začel pri šestih letih z urami klavirja in glasbene teorije, že pri 14. letih pa je črnobele tipke zamenjal za 6 strun in zvočnik. Vzporedno z glasbenim izpopolnjevanjem se pričela tudi njegova glasbena kariera. Kot avtor in kitarist je s prijatelji v 2. letniku gimnazije ustanovil skupino ’7th Guest’, pri kateri je prvič začel tudi s pisanjem besedil in glasbe. Po končani gimnaziji se je vpisal na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, obenem pa je pri rosnih dvajsetih letih postal član spremljevalne skupine Omarja Naberja. Po koncu študija se je popolnoma posvetil glasbi. Želja po nadaljnjem ustvarjanju ga je, po več kot 300 koncertih z Omarjem, pripeljala do priljubljene pretežno ženske rock skupine Makeup2, za katero je ustvarjal glasbo v zadnjih letih in z njo nastopal na domačih in tudi na tujih koncertnih odrih (Srbija, Hrvaška, Madžarska). Na povabilo je prvič igral tudi s svetovno zvezdo – Katie Melua, ko je kot posebna gostja nastopila na Viktorjih. Začel je s poučevanjem v zasebni glasbeni šoli, ki jo je ustanovil njegov takratni učitelj kitare. Skupaj sta pripravila in spisala prve učbenike in drugo avtorsko učno gradivo za celoten šolski program. Kot avtor je sodeloval z različnimi slovenski glasbeniki in pisal glasbo ter besedila za najrazličnejše slovenske izvajalce, kar počne še danes. V letu 2009 ga je k sodelovanju povabil še priznani tolkalski kolektiv The Stroj. Zanje je prispeval dobršen del glasbe in aranžmajev takratnega repertoarja.

Leta 2009 je pri svojih 25-ih prvič odšel čez lužo, v Los Angeles na ure k priznanem kitaristu Rafaelu Moreiri (Pink). Leto 2010 je prineslo šolanje na elitni akademiji Musicians Institute v Hollywoodu v Los Angelesu. Čez noč so kitaristi, ki jih je do takrat občudoval samo preko youtuba in cedejev, postali njegovi učitelji in nenazadnje tudi prijatelji: Paul Gilbert, Scott Henderson, Allen Hinds, Sid Jacobs, Danil Gilbert, Carl Verheinkjer…

Po izobraževanju na Musicians Institutu se je vrnil v Slovenijo, postal kitarist skupine Anavrin, s prijatelji ustanovil zasedbo Evil Eve in kasneje na povabilo Aleša Uranjeka postal še član CoverLover. Na povabilo Zorana Predina so postali njegova spremljevalna skupina.

Zadnja leta tako preživlja kot polno zaposlen glasbenik: avtor, tekstopisec, aranžer, studijski in koncertni glasbenik. Lani je stopil na samostojno pot tudi kot učitelj in predstavil svojo šolo kitare. Med glasbenimi navdušenci se je glas o njem hitro razširil – Jure Golobič velja ne le za izvrstnega kitarista, ampak tudi odličnega pedagoga.

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.