Queens Of The Stone Age – …Like Clockwork

QOTSA - ...Like Clockwork

2013, Matador Records

Šest let je minilo odkar so Queens Of The Stone Age izdali svoj zadnji album Era Vulgaris (2007). Teh dolgih šest let so z njihove strani prihajale le prazne obljube oziroma obljube, ki so zgolj potešile upanje tistih največjih privržencev, da enkrat pa vendarle nekaj bo. In je bilo. 4. junija so QOTSA izdali svoj šesti studijski album …Like Clockwork.

Ni naključje, da naslov napeljuje na tako kompleksen mehanizem. Po vseh zapletih, ki jih je Josh Homme imel pri operaciji kolena ter bežno srečanje s smrtjo, besedo čas verjetno postavi v drugo dimenzijo. …Like Clockwork je ravno zaradi tega najbolj oseben in introspektiven album zasedbe do zdaj. Zdi se kot da bi Homme imel tremo pred kritičnim ušesom poslušalcev. K sodelovanju je, poleg rednih gostov Marka Lanegana in Davea Grohla, povabil še Alexa Turnerja (Arctic Monkeys), ponovno Nicka Oliveria, Jakea Shearsa (Scissor Sister), Trenta Reznorja (Nine Inch Nails) in ne nazadnje Eltona Johna, ki očitno svoje prste rad sprehodi tudi po bolj alternativnih poteh. Spomnimo se, kako dobrodušno je leta 2009 na albumu Black Gives Way To Blue v istoimenski pesmi priskočil na pomoč Alice In Chains. Kakorkoli, Homme je našteta imena v zadnji izdelek vpletel zelo diskretno. Nihče izmed gostov ne izstopa in vsakega izmed njih je pravzaprav precej težko identificirati. Sodelovanje se zdi kot simbolna pomoč in moralna podpora. Simbolika, ki smo je pri QOTSA sicer bili vajeni, je tokrat dala prostor preprostim in iskrenim občutkom. Hommejev vokal je bolj ranljiv kot kdajkoli prej, a vendar zelo odločen. Neznačilno visoke vokalne linije vežejo pozornost nase in postavljajo Josha v soj žarometov. V njih išče usmeritev, orientacijo in potrditev. …Like Clockwork se v mnogih prijemih razlikuje od predhodnikov in pomeni velik preskok tako v smislu glasbe kot besedil ter produkcije. Zapeljuje s svojo temačnostjo in preprostostjo. Gosto prepleteni kitarski elementi se občasno obarvajo z linijami klavirja, ritmične pavze pa delujejo vse prej kot moteče. Ustavljajo se v duhu časa in izgubijo v spominih. Zgodovina se je osmislila v sedanjosti.

…Like Clockwork je najbolj koherenten izdelek QOTSA do zdaj. Zastavljen je drugače od predhodnikov in ima tako zvočen kot idejni koncept. Melodije zasvojijo, iskrenost pa  zveni privlačno in vabljivo. Mogoče se zdi, da je album Hommejeva osebna izpoved,vendar v ustvarjalnosti vsak napredek, ki ne temelji na osebnem pristopu, pomeni zgolj osiromašenje le-te.

Kaja Jezernik

Album bo mogoče slišati v petek (14. 6. 2013) ob 17.uri v oddaji Glasbena idilika na radiu Marš.

 

Povezani članki: