Ontervjabbit vs Pharmafabrik – Derivat

Ontervjabbit vs Pharmafabrik - Derivat

2012, Pharmafabrik Recordings

Noise glasba je ena izmed najradikalnejših oblik umetniškega izražanja. »Hrup« pretresa, trga, reže, vznemirja, podreja, a ne (samo) zaradi svoje jakosti. Dobremu glasbeniku uspe z ostrimi frekvencami in zrnastimi tokovi izraziti različno paleto čustev in naslikati nazorne podobe odtujenosti, apokalipse ali razklanosti. Brez tega človeškega dejavnika se »hrup« ne bi razlikoval veliko od tistega, ki ga zganja prižgan tovornjak pod oknom.

Noise glasbo raje poslušam v živo. Začne se že z vplivom prostora. Naj gre za pridušen prostor na Metelkovi ali (dobesedno) kurilnico trboveljskega Delavskega doma, prostor, torej v tem fizičnem pomenu, uglasi posameznika na dogodek, obenem pa lahko potencira (ali seveda zavre) zvočni del. Sledi opazovanje nastopajočih, njihovih gibov, koncentracije in zamaknjenosti, kot tudi raznih napravic, škatlic in ostalih drobnarij, ki jih ustvarjalci uporabljajo za ustvarjanje zvokov. Slikovno komponento zaokrožujejo še morebitne projekcije, ki sledijo glasbi. Vseh teh dejavnikov doma med štirimi stenami ni, zato je poslušanje tovrstne glasbe okrnjeno, motivacija za izgubljanje v zvočnih tokovih pa zato manjša.

Derivat je skupen izdelek projektov Pharmafabrik in Ontervjabbit. Založba Pharmafabrik je v določenih glasbenih krogih že znano in uveljavljeno ime. Pri nas že dobrih deset let izdaja stvaritve na stičišču ambientalne, noise in drone glasbe. Zamudniki lahko za boljšo predstavo vržejo uho na enega izmed štirih delov kompilacije Fabriksampler ali prisluhnejo projektoma Pureh in Dodecahedragraph. Na Derivatu založbo artistično predstavlja Simon, možakar, ki je aktiven (ali je bil aktiven) meddrugim v PureH, Extreme Smoke 57 in Cadlag. Ontervjabbit sestavljata Neven M. Agalma (Cadlag, Dodecahedragraph) in Domen (Neon Spektra, Icarus Down).

Opraviti imamo torej s pravcato noizersko superskupino, ki je Derivat prvič v živo predstavila konec maja na festivalu Rdeči revirji v Hrastniku. Zapis odprejo linije električnega kontrabasa. Te nizke frekvence zvenijo, kot da prihajajo iz globin ladijskega trupa in odprejo prostor, oziroma bolje rečeno, ga ustvarijo in povabijo poslušalca v neznan svet. Sčasoma se začnejo te presunljive frekvence razkrajati in izginjati, iz ozadja pa dvigovati bolj snovni delci, ki poslušalca potegnejo v brezkompromisen vrtinec podiranja in postavljanja, v srce težke industrije in zvočne avtoritarnosti. Po 40 minutah je boj končan, skupina pa nas še počasti z 10-minutnim izsekom nastopa, ki ga je imela novembra 2012 v zapuščnenem oratoriju v Benetkah.

Derivat je izdelek za specifično populacijo in nudi vse, kar se od tovrstne glasbe pričakuje. Vznemirja, izziva in ruši, a kot že rečeno, le peščica si bo s tem znala kaj začeti. Pred sabo imamo brezkompromisno stvaritev, ki zahteva celega človeka, a predstavlja za domače poslušanje verjetno vseeno pretežak zalogaj. Takšna glasba dobi smisel in dodano vrednost predvsem v živo, kjer delujejo tudi nekateri prej našteti »nezvočni« dejavniki. Prva priložnost za to bo že jeseni, saj bo duet Ontervjabbit v sklopu Klubskega maratona Radia Študent hrupoval širom Slovenije. Se vidimo.

Matjaž Gerenčer

Povezani članki: