4. obletnica Kina Šiška

Kino Šiška

V četrti sezoni (september 2012/september 2013) se je, do danes, trije dogodki še sledijo, v Centru urbane kulture Kino Šiška zgodilo 259 dogodkov, ki jih je obiskalo 67500 obiskovalcev. Od začetka delovanja, od septembra 2009, pa se je v Šiški zvrstilo že skoraj 1000 dogodkov, od tega 400 koncertov, prav tisoči dogodek pričakujemo naslednji mesec. Vseh obiskovalcev je bilo od septembra 2009 skupaj že skoraj 260 tisoč.

V Kinu Šiška je navada, da se praznovanje rojstnega dne dogaja toliko dni, kot rojstni dan šteje, letos bo to torej kar štiri dni. Praznovanje začnemo 11. septembra z razstavo beograjske ‘street art’ scene Izhod skozi luknjo čudes in z otvoritvijo razstave oz. grafitarskega jam sessiona v pobudi domačega grafitarskega klana 1107. Naslednji dan nadaljujemo s premiero dokumentarnega filma DamjanaKozoleta Projekt Rak: Ulayev dnevnik od novembra do novembra. 13. septembra, na osrednji dan, začenjamo z intermedijskim performansom Časovni diagrami Marka Batiste in  Boštjana Čadeža ter nadaljujemo z dvojnim koncertom domačih punk legend Via Ofenziva in Niet. Tudi zadnji dan bo pester in se bo začel že dopoldne z mini stripovskim festivalom Stripolis, nadaljeval pa s slovensko  premiero dokumentarca o Damirju Avdiću Pravi človek za kapitalizem in zaključil z Avdićevim koncertom, ki bo hkrati  promocija njegovega novega albuma Human Reich.

 

Teden po rojstnem dnevu drugi del plesnega festivala 

S Pino Wima Wendersa, prvim primerom 3D plesnega filma, bomo 21. septembra odprli drugi del letošnjega CoFestivala. Mednarodni umetniško-izobraževalni festival združuje moči treh festivalski enot in prinaša preplet plesnih predstav, del v nastajanju, predavanj, delavnic, zabav in t. i. umetnosti sobivanja. Jesenski program bo postregel tudi s prvo javno predstavitvijo raziskovalnega procesa koreografa in plesalca Jurija Konjarja V iskanju mirovanja. Sledila bo izjemna 6-urna gledališka predstava Utva režiserja Tomija Janežiča v produkciji Narodnega gledališča iz Novega Sada.

 

Tudi glasbeno bo pestro do konca leta

3. oktobra bo Vasko Atanasovski predstavil nov album, dva dneva kasneje bosta nastopila Blixa Bargeld & Teho Teardo, dogodek bo v soorganizaciji Kina Šiška, Mote in Katamana. Novi jazz nam bo 7. oktobra na klavirju predstavil norveški mojster Bugge Wesseltoft. Ob izdaji težko pričakovanega prvenca ‘jako kratkih zgodb’ z naslovom V imenu očeta pa bosta v Komuni 20. oktobra v literarno-glasbenem prepletu nastopila avtorica knjige Dijana Matković in glasbenik Igor Matković. 29. oktobra se po dveh letih v Šiško  z novim albumom Open vračajo The Necks, po treh letih pa se 23. novembra vrača eksplozivni brass-hip hop ansambel Youngblood Brass Band.

21. novembra ne zamudite Vladislava Delaya & AGF, avdio-vizualnega performansa v okviru zaključka Bienala Neodvisnih, 29. novembra pa multimedijskega dogodka Sonica: Random Logic z Otoka in slovenskih SND v koprodukciji Mote in Kina Šiška. Tudi na metalce nismo pozabili … 19. novembra vabljeni na Children of Bodom,  5. decembra pa na Satyricon.

 

Bogat filmski in razstavni program 

26. septembra se bo v okviru cikla mladih ustvarjalcev predstavila fotografinja in grafična oblikovalka Biba Košmerl, 1. oktobra ne zamuditeotvoritve razstave neodvisnih stripovskih ustvarjalcev iz petih držav pod naslovom COMIXCONNECTION – STRIP, BANDĂ DESENATĂ, K.PREG.NY, СТРИП. 17. oktobra pa se bosta Olga Košica, oblikovalka nakita, in Rok Marinšek, grafični oblikovalec, produkciji Kina Šiška in koprodukciji Milk Gallery predstavila v Istanbulu. 28. oktobra se v Kino Šiška vrača IV edicija Bienalaslovenske neodvisne ilustracije. Filmski vrhunec prvega dela pete sezone bonedvomno slovenska premiera filma Pussy Riot: Pankovska molitev, tudi Liffe bo letos enega od svojih zatočišč našel v pri nas.

 

Drugi letnik študijskega programa Indekš 

Po desetih koncertih, ki so se zgodili v prvem letu glasbenega cikla Indekš, se ta nadaljuje v drugo leto. Spet bodo na posluh morda manj znana, a zato nič manj kvalitetna imena sodobne glasbene scene, ki pa bodo, kar je namen Indekša, kar se da geografsko in žanrsko raznolika. Za člane Indekša bodo karte še vedno cenejše, tudi nagrade bodo. Začnemo 6. septembra z enim najbolj vznemirljivih bendov, kar jih je v zadnjem času prišlo iz Berlina – Me and My Drummer, za predskupino bo domača JUNEsHELEN. Druga letošnja Indekš lekcija 4. oktobra prinaša novo skandinavsko elektro-popatrakcijo Kate Boy, ki jo vplivni mediji tlačijo med elektro pop Little dragon in dark dance The Knife. Ena od najzanimivejših dam evropske elektronike Emika, ki svojevrstno produkcijo basovske elektronike nadgrajuje s senzibilnim vokalom pa se bo v Šiški ustavila 9. oktobra v okviru promocijske turneje ob izidu njenega novega albuma DVE za kultno založbo Ninja Tune. Pred Emiko bo nastopila Nataša Muševič alias DOT, domača producentka, performerka in multimedijska umetnica.

Povezani članki:

Značke: