Lo Còr de la Plana so otvorili novo sezono Glasb sveta

Lo Còr de la Plana

Ljubljana / Klub CD
24. 9. 2013

Abonma Cankarjevega doma Glasbe sveta se je letošnjo sezono začel minuli torek v Klubu CD s koncertom zasedbe Lo Còr de la Plana. Gre za vokalno-tolkalno zasedbo, ki prihaja iz južne Francije, natančneje iz »najbolj umazanega mesta v Evropi in najgršega mesta v Franciji« Marseilla. Tako je središče Provanse označil zgovorni Manu Théron, frontman, ki nas je tudi sicer tekom koncerta vseskozi zabaval.

Člani skupine so v Ljubljano prispeli z dunajskega letališča z dvourno zamudo, zaradi zamude letala, zato se je koncert začel dobre pol ure kasneje. Niso dolgo okolišili, kljub zamudi so se hitro ogreli in posledično se je hitro ogrelo občinstvo. Začeli so z zanimivim setom, ki je spodaj podpisano spominjal na glasne barske pogovore, skorajda dretje, a na nek prefinjen način popolnoma zavite v glasbo. Vsi zvoki ustvarjeni v grlu oz. na tolkalih so pričarali živahne ulice in trge kulturno pisanega Marseilla. Pravo mojstrsko preigravanje z glasovi, ki jih je iz sebe spravila peterica. Poleg Manuja, še Sebastian Spessa, Denis Sampieri, Benjamin Novarino-Giana, Rodin Kaufmann in Manuel Barthélemy. Glas je dopolnjevala linija udarnih (velik boben) pa tudi mehkih tolkal, kot sta npr. tamburello, italijanski tamburin in maroški bendir.

Na koncertu se je skupina predvsem posvetila predstavitvi novega albuma Marcha. V njihovi glasbi smo lahko zasledili širok spekter vplivov, od srednjeveških trubadurjev do transcendentalnih ritmov. Od glasnega zabavljaškega petja do Odiseje 2001. Živahen nastop je bojda potekal v okcitanščini, enemu izmed mikro romanskih jezikov, za katerega verjetno še niste slišali.

Tjaša Janovljak

Povezani članki: