Neca Falk & Mačja godba – Zgodbe iz mačjega mesta

Neca Falk & Mačja godba

Ljubljana / Klub Gromka
14. 9. 2013

V Gromki so se ob praznovanju dvajsetletnice Metelkovega mesta odločili za ponovitev koncerta, ki je ob praznovanju petnajstletnice istega mesta doživel enkraten odziv. Tudi ob tokratnem koncertu ni bilo prav nič drugače, le vsi smo pet let starejši. Mačji akterji iz pesmi o Mačji godbi bodo v prihodnjem letu praznovali 30. let uglasbitve Jerka Novaka, ki je Neco Falk skupaj z Mirkom Novakom, spremljal tudi na tokratnem koncertu.

»Pozdravljeni otroci in odrasli otroci?« nas je pozdravila Neca Falk tik pred pričetkom koncerta, na katerem je bilo dejansko prisotnih tudi nekaj otrok, predvsem pa smo se v Gromki znašli mlajši odrasli, povečini generacije druge polovice sedemdesetih in osemdesetih let, nekateri že s svojimi otroki. Pesmi o Mačjem mestu, prirejene po pravljici Kajetana Koviča iz leta 1975, so za nekatere izmed nas legendarne, kaseti Maček Muri in Muca Maca ter Mačji sejem pa veljata za zaklad osebne diskografije, v kolikor se zaradi prepogostega previjanja kasetnega traku nazaj in naprej, v mlajših letih, že niso pokvarili.

Nič drugače ne velja za samo izvajalko Neco Falk, ki bi jo mnogi izmed nas na koncertnih odrih želeli videti pogosteje ter, da bi bogati glasbeni karieri pop in rock pevke, pevke šansonov, otroških pesmi, skladateljice, fotografinje in slikarke, v kateri je izdala petnajst albumov, dodala še kakšnega. Nove zgodbe iz Mačjega mesta ob trideseti obletnici, morda? Obiskovalci sobotnega koncerta in mnogi drugi bi temu le prikimali. Za zgodbe iz Mačjega mesta pač nisi nikoli prestar ali premlad in ni prav nič čudno, če na koncertu sediš poleg deklice, pred tabo skače kakšen otrok, vsi pa skrajno zavzeto in na ves glas prepevate iste pesmi. In ko se z Uspavanko pride do konca, se ponovi vse še enkrat in še enkrat in še enkrat. Tako so želeli obiskovalci. Neca ter oba Novaka pa so nam ponovno zaigrali tri pesmi, tudi tokrat z glasno pevsko spremljavo občinstva.

Tekst: Polona Černič
Foto: Branka Resnik

Povezani članki: