Srečna mladina z albumom Navajeni na šok

Srečna mladina - Navajeni na šok

Srečna mladina predstavlja novi album z naslovom ‘Navajeni na šok’. Glasba, ki jo plošča vsebuje, je nastala kot glasbeni del istoimenske predstave, rock kabareta, nastalega v sodelovanju med ŠODR teatrom, režiserjem Dejanom Spasićem in Srečno mladino.

Sodelovanje med ŠODR teatrom in Srečno mladino je vzklilo že pri izvajanju predstave ‘To so gadi’ (na povabilo režiserke Tijane Zinajić), kjer je Srečna mladina skrbela za izvajanje glasbene podlage v živo. Sodelovanje je rodilo prijateljstva in spoznanje, da se v njihovih glavah podijo podobne misli in pogledi na svet kljub generacijski razliki. Kmalu je padla odločitev, da morajo naslednjo predstavo narediti skupaj, predstava mora biti avtorska in podkrpljena z glasbo, narejeno posebej za to predstavo. K sodelovanju so povabili še režiserja Dejana Spasića (s katerim je ŠODR teater v preteklosti že sodeloval), ki je iz posamičnih misli stkal osnove za kreiranje predstave – svet skozi oči generacije X. Osnove glasbenih elementov so Srečna mladina črpali iz glasbe, ki so jo v klubskih prostorih ŠODR-a poslušali po predstavah. Gre predvsem za glasbo 70-ih let prejšnjega stoletja, rocka s področja nekdanje Jugoslavije ter raznih slovenskih avtorjev in izvajalcev. Prvi toni ob improvizacijah igralcev so nastali na intenzivnih vajah, kasneje pa so Srečna mladina v Ljubljani osnovne ideje in improvizacije oblikovali v skladbe, posneli demo posnetke in se posvetili sami predstavi, proti koncu pa nadaljevali s snemanjem plošče v domačem studiu Codelli.

Snemanje in obdelava zvoka je potekala v lastni režiji Srečne mladine, tudi album so izdali v samozaložbi imenovani Raj. Zvočna posebnost albuma so gostujoči vokalisti, igralci ŠODR teatra: Lejla Salihović, Iva Svilenković, Petra Grünfeld, Jasna Simončič, Matevž Brecelj, Rok Pirnat, Matija Kastelic in Jurij Torkar. Tako je album kot celota mnogo bolj tekstualen in vokalen glede na pretekle albume Srečne mladine. Design ovitka in albuma je napravil Jure Oven, za fotografije je poskrbel Andrej Zavašnik – Zava.

Še pred izidom plošče je bil narejen tudi spot ‘Kdo smo’ z izseki s predstave. Srečna mladina pa ob izidu albuma predstavlja tudi novi singel z naslovom ‘Šok, šok, šok’.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0kwruhAvlNU[/youtube]

 

O PREDSTAVI NAVAJENI NA ŠOK

Kje ste bili pa vi leta ’91? Mi smo bili v osnovni šoli in varnem družinskem zavetju. In v zaklonišču. Mamice in očki so nam kupovali čokolino ter nas vozili v Trst po kavbojke. In v Premanturo. Na dopust, še pomnite? Dvajset let kasneje je svet … drugačen. Tudi mi smo drugačni, morda celo … odrasli? Pa smo tudi svobodni? Nas je česa strah, se česa veselimo? Nas sploh lahko še kaj preseneti? Pozorno glej in prisluhni. Na koncu tega obreda, tega plesa med glasbo in besedo, boš mogoče vedel odgovor. Mogoče ga boš celo razumel.

Predstava orisuje pogled generacije X na današnji svet. Žanr ni povsem določen; gre za nekakšno tragi-komedijo, oblikovano v rock kabaret, ki vsebuje stand-up nastope, klasično gledališče in skladbe, ki se v predstavi izvajajo v živo. Predstava je bila uvrščena na območno Linhartovo srečanje, kjer je Srečna mladina prejela nagrado za posebne dosežke, gledališko glasbo, in se uvrstila tudi na državno Linhartovo srečanje.

Napovednik predstave:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=90KJfetlkYA[/youtube]

 

SREČNA MLADINA

Srečna mladina letos praznuje 20 let ustvarjanja. V tem času so posneli in izdali že 7 albumov in danes veljajo za nadžanrski band, saj se je njihova glasba od začetnih “punk na pop akorde” sprehodila skozi mnogokateri žanr – od punka so nadaljevali v rap-hip-hop-funk-metal fuziji, prešli na raznovrstne rock oblike, ki pa so vedno prehajale enkrat v pop, drugič v trše metal ali punk oblike. Ob njihovi 10. obletnici so se spustili v pop, nadaljevali z multižanrskim rockom, kasneje dodali še nekaj poudarka na stone rocku in danes lebdijo v glasbi 70-ih let. V kateri žanr jih bo pot peljala na naslednjem albumu lahko le ugibamo.

Za svojo glasbeno ustvarjalnost so prejeli tudi nekaj nagrad, kot so Bumerang in Maršev gojzar in nazdanje prejeli priznanja za posebne dosežke, gledališko glasbo na območnem Linhartovem srečanju v predstavi ‘Navajeni na šok’. Najmočnejši adut Srečne mladine so nastopi v živo, bodisi na klubskih ali festivalskih odrih. Pod odrom boste pač težko ostali malodušni.

Od nastopa 25. maja v SiTiteatru, ki je veljal za začetek praznovanja njihove 20. obletnice, lahko zasedbo na odrih vidimo in slišimo s ponovno pridruženimi nekdanjimi člani Srečne mladine: Dadotom Sheikom, Timom Kostrevcem, Tomijem Demšerjem in Juretom Pohlevnom, občasno pa se jim pridruži tudi kakšen član ali članica ŠODR teatra.

 

Srečna mladina so:

Gašper Gantar – bas kitara, glas

Andrej Zavašnik – bobni

Peter Dekleva – kitara, glas

Vladimir Mihajlović – kitara, glas

 

Več o Srečni mladini:

www.srecnamladina.si 

https://www.facebook.com/pages/Srecna-mladina/17829181879?directed_target_id=0 

http://www.youtube.com/user/bobersm/videos?flow=grid&view=1 

http://srecnamladina.bandcamp.com/

Povezani članki: