Kino Šiška praznuje tisoči dogodek

Emika

Kino Šiška je v dobrih 4 letih delovanja nanizala že svoj tisoči dogodek. Praznovanje te okrogle številke bo v sredo, 9. oktobra, s celovečernim dogajanjem. Najprej s premiero dokumentarca o feministični aktivistični skupini Pussy Riot z naslovom Punkovska molitev, niti dve uri kasneje pa še s koncertom iz cikla Indekš, ko bo v mali dvorani na posluh Emika.

Konec avgusta 2009 se je z otvoritvijo objekta, nato pa sredi septembra še z otvoritvijo programa, nekdanji kino Kino Šiška na slovenskem kulturnem polju pojavil kot Center urbane kulture Kino Šiška. V teh dobrih štirih letih se je v novem Kinu Šiška zgodilo že 1000 dogodkov, od tega nekaj več kot 400 koncertov, pa  61 gledaliških oziroma plesnih predstav, 78 razstav, pa 141 filmskih projekcij, 77 delavnic, 89 predavanj oz. okroglih miz, 27 intermedijskih dogodkov, pa še nekaj festivalov ter modnih dogodkov in 57 coworking dopoldnevov oz. popoldnevov.

Kljub vse težji gospodarski situaciji obisk ostaja konstanten. Tako se je na skupno 1000 dogodkih skozi vrata prizorišč Kina Šiška sprehodilo nekaj več kot 262 tisoč obiskovalcev, ki so prizorišča v povprečju zasedli kar 71-odstotno, povprečno pa so za vstopnico odšteli 13 evrov.

Med programskimi vrhunci tudi The Kooks, Megadeth in Jane Birkin

Med dogodki, ki so se doslej zvrstili v Kinu Šiška, smo na glasbenem področju najbolj ponosni na legende alternativne glasbe – Laibach, Swans, My Bloody Valentine, Atari Teenage Riot, Mudhoney, Mark Lanegan, Shellac, Tricky, Tindersticks, Godspeed You! Black Emperor, Lamb, Deus, The Ex, The Walkabouts, Grinderman, zastavonoše novejše indie/pop/rock scene – Florence & The Machine, The Kooks, Plan B, Interpol, Crystal Castles, The Ting Tings, The Walkmen, Japandroids, Deerhoof, Zola Jesus, Glass Candy, White Lies, Soley, Mac DeMarco, New Young Pony Club, vrhunska imena etno in jazz glasbe – Jan Garbarek, Trilok Gurtu, Medeski Martin & Wood, Jack DeJohnette, Billy Cobham, Oregon, The Necks, Jane Birkin, Teresa Salgueiro, Mulatu Astatke, Nneka, špico sodobnih elektronskih plesnih in eksperimentalnih live actov – Alva Noto & Blixa Bargeld, Ryoji Ikeda, The Field, Monolake, Elektro Guzzi, Patrick Pulsinger Band, Pan Sonic, Fennesz, Bonobo, rock in metal legende – The Cult, Megadeth, Saxon, Fear Factory, In Flames, punk legende – Jello Biafra, Pennywise, Flogging Molly, Dropkick Murphy’s ter najboljše regionalne in domače bende – Darkwood Dub, Repetitor, Silence, Moveknowledgement, Melodrom, Klemen Klemen, Foltin, Letu štuke, Lollobrigida, Laka, Demolition group, Obojeni program, Gušti, Srečna mladina, Svi na pod, Bambi Molesters …

Na filmskem, razstavnem in eksperimentalnem področju velja izpostaviti slovensko premiero dokumentranega filma The Artist Is Present: Marina Abramović, Bienale neodvisne ilustracije, Toelitno razstavo: Gužva na skretu (ZEK Crew in Multipraktik), fotografsko razstavo Skozi Zrcalo (avtor Herman Pivk), fotografsko razstavo Gaze into the Murkiness (avtorica Marta Lamovšek), Ce Cote En Haut: Vizualni svet založbe Constellation Records, cikel pogovorov na temo sodobne fotografije Fotografija na kavču, razstavo slik in videa (avtorica Mina Fina), 3D fotografsko razstavo Mimikrija (avtor Matjaž Tančič), razstavo plakatov Urbane analogije in identitete (avtor  Jorge Rodriguez Gerada), Strip v Louvru, Louvre v Šiški (Francoski Inštitut Charles Nodier in Le Louvre), Slovenia Coworking, umetniško rezidenco WallART (avtor: Alexandros Vasmoulakis) in slovensko premiero dokumentarnega filma Ai Weiwei: Never Sorry.

Na gledališkem in plesnem področju pa izpostavljamo Večer dveh plesnih premier (Leja Jurišič in Mala Kline), CoFestival (preplet treh plesnih festivalov) – Qudus Onikeku: Still/Life, Rose is a Rose (Zagrebačko kazalište mladih), Pomladno prebujenje, Metamorfoze Bare Kolenc, Pasji dnevi Bena J. Riepeja, Luftballett Vlada Repnika in Urbanobalet – ciklus mladih koreografov. V Kinu Šiška se tradicionalno odvija tudi Slovenia Fashion Week.

Praznovanje s Pussy Riot in z Emiko, nadaljevanje proti 2000 pa s Kataleno, The Necks in gostovanjem v Istanbulu

Sredino praznično doganjane se bo najprej začelo filmsko. Ob osmih bo na sporedu slovenska premiera dokumentarca o članicah feminističnega umetniškega kolektiva Pussy Riot z naslovom Punkovska molitev, nato pa bo sledil še koncert  iz cikla Indekš z Emiko, eno najzanimivejših dam evropske elektronike. Emika je češkega rodu, rojena je v Veliki Britaniji. Študirala je klavir in kompozicijo. Da bi zaslužila za svoj prvi Apple Macbook in programsko opremo Logic, je delala kot natakarica. V Bristolu je živela v času, ko se je v mestu zgodil prehod iz drum&bassa na dubstep in tedaj se je udeleževala prvih partijev v organizaciji Pincha. »Še vedno sem del te kulture, ki se je že razširila po vsem svetu,«, pravi. Trenutno živi v Berlinu, kjer dela kot oblikovalka zvoka v podjetju Native Instruments. Pred Emiko bo nastopila Nataša Muševič alias DOT, domača producentka, performerka in multimedijska umetnica.

Do nove tisočice nam bodo že ta mesec pomagali koncerti Katalene, The Necks in domačih na lepem prijazni ter tudi gostovanje Kina Šiška, Roka Marinška in Olge Košica v Istanbulu.

 

Povezani članki: