Opomnik: Danes v Gala Hali The Ocean in Shining

V Slovenijo se vračajo nemški The Ocean, ki trenutno po celem svetu (gredo tudi na Kitajsko) predstavljajo aktualni album Pelagial. Aprila smo jih lahko že videli pri nas na odličnem koncertu v Channel zero, kjer so oder delili z Cult of Luna. Za The Ocean lahko na kratko rečemo, da so sigurno eden izmed glavnih predstavnikov svojega žanra, tako da njihovega nastopa v živo ni za zamuditi.

Med mnogimi koncerti, ki se počasi potrjujejo, je ena najbolj nenavadnih potrditev prihod norveške eksperimentalne ekstremne zasedbe Shining (ne mešati s švedskimi black metalci Shining). Le-ta je zadnja leta navdušila predvsem z albumoma Black Jazz in One One One, pa čeprav so Norvežani na sceni aktivni s kar nekaj albumi že od leta 1999. Zanimiva odrska pojava, neobičajna glasbena podoba in vsekakor bend, ki bi ga prej pričakovali v sklopu kakšnega festivala a la Cankarjevi torki kot pa nekdo, ki ga boste lahko uzrli na odru Gale Hale.

Shining so se namreč najprej utrdili na jazzovski sceni, sčasoma pa vse bolj implementirali eksperimentalne pasaže, drone dele, noiserske izbruhe. Potem so izkoristili priložnost in nastopali kot predskupina Enslaved, pri čemer jih je opazil mnogoštevilni metalski živelj, vse skupaj pa je eksaliralo, ko so člani Shining začeli sodelovati z Ihsahnom.Shining so nepredvidljivi in zato je tudi turnejski paket, katerega del so, nenavaden.

Poleg The Ocean in Shining pa bodo oder Gala Hale ogrevali še vsem znani Tides From Nebula, poljski postrockerji z novim albumom, ter francoski tehničarji Hacride.

Časovnica:

19.00 blagajna
19.30 vrata
20.15 Hacride
21.00 Tides From Nebula
21.55 Shining
22.50 The Ocean

Povezani članki: