Vista Chino – vrhunec rock koncertne bere

Vista Chino

Salzburg / Rockhouse
14. 11. 2013 

Vista Chino sestavljata bivša člana pionirjev stoner rocka Kyuss, pevec John Garcia in bobnar Brant Bjork, k sodelovanju pa sta povabila kitarista Bruna Feverya in basista Mikea Deana (Corrosion Of Conformity). Odločnost in vztrajnost sta botrovali, da se je okrepila podpora že tako okrnjeni manifestaciji stoner rocka, fantje pa se s svojim delovanjem poskušajo približati sceni 90. let prejšnjega stoletja, ko je omenjeni glasbeni stil postal izrazit fenomen. Iz sledi pepela, prahu in čustev se seveda pojavi vprašanje, kaj sta sposobna narediti člana najbolj totemističnega stoner rock banda. Odgovor je preprost. Gospoda, ki sta pod imenom Kyuss Lives! nekaj let koncertirala kot tribute band samemu sebi, sta zavrnila potencialno možnost, da zbledita v ozadju. Pod novim imenom (Vista Chino) je v začetku letošnjega leta izšel debitantski album Peace, ki je, ne glede na izkušnje iz preteklosti, pomemben dodatek na časovnico stoner rock glasbe.

Vista Chino so nastopili v Salzburgu v enem izmed najboljših klubov v Evropi, Rockhouse. Večer so začeli s pesmijo Adara, ki je v dosti bolj udarni izvedbi kot na albumu ogrela vratove, nabrusila pete in pognala veter v lase okoli 300 poslušalcem. Garcia, ki je iz zadnjih vrst deloval hladno in statično, se je pri bližnjem pregledu izkazal za izredno predanega in vdanega frontmana. Leta praviloma niso prijazna do glasilk rockerjev, a očitno se njegovih niso dotaknila, glas je ostal jasen, glasen in nedotaknjen. Njegova vokalna dolžnost je iskrena in v pravih momentih diskretna, da pusti veliko prostora razvoju instrumentalnih delov. Večer se je nadaljeval v stilu izmeničnega preigravanja novih pesmi ter Kyuss klasik, večne One Inch Man, uvodne z albuma Wellcome To The Sky Valley (1994), Gardenia, pa Freedom Run, Green Machine, Thumb, … Med njimi kljub časovnemu prepadu ni velikih razlik, vse so domiselne z izvirno instrumentacijo in močnim razumevanjem časa in strukture. Odziv obiskovalcev na vse odigrane pesmi je bil isti. Kitarist Bruno Fevery ima neverjetno sposobnost sledenja zgledu Kyuss, a hkrati njegovo igranje temelji na postavkah Vista Chino. Ni potrebno veliko, da se ritem sekcija vrne v čase, ko so z dolgimi lasmi opletali po prašni puščavi. Mike Dean bas linije drži v ozadju težkih kitarskih riffov, medtem ko Brant Bjork, z neverjetno lahkotnostjo, nasmehom in šaljivim pogledom ohranja spevnost ritmov. Zvok bobnov je čist in naraven, s poudarkom na činelah pa vsaki pesmi doda energičnost in intenzivnost. Vista Chino so koncert zaključili z dodatkom, v katerem so odigrali tri pesmi. Začenši s Planets 1&2, ki jo v celoti odpoje Bjork in ki bandu doda drugo dimenzijo. Pesem je tako minimalistična, da v svoji preprostosti izpopolni vsako minuto. Sledili sta še dve Kyuss priredbi, Whitewater in Odyssey.

Vista Chino so v četrtek odigrali enega najboljših koncertov ne samo letošnje, ampak rock koncertne bere nasploh. Uspelo jim je ustvariti občutek, ki ti ga da cesta, občutek strasti in puščavskega peska v pivu. Uspelo jim je popolnoma zrahljati misli in se razlesti po vsej prostornini. K perfektnosti nastopa je pripomogla vrhunska kakovost zvoka, ki je bil neprimerljivo boljši kot na albumu. Če se je Joshu Hommeu ponovna združitev zdela bogokletna, se po slišanem njegova odsotnost zdi neprecenljiva in edina, ki pripomore k verodostojnosti Vista Chino. Res je, da ima Homme talent za razvijanje standardnih rock riffov v nove, nekonvencionalne oblike, kar pri Queens Of The Stone Age relativno dobro deluje, vendar ni nujno, da si oboževalci Kyuss to prav zares želijo. Verjetno niso pričakovali banda, ki bi presenetil s popolnoma novim tonom, ampak so samo upali na nekoga, ki bo znal živeti tudi po Kyuss Lives!

Kaja Jezernik

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tJ9XpAc7f0E[/youtube]

 

 

Povezani članki: