Death Angel spet na Metelkovi ali veseli decembeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!

Death Angel

Ljubljana / Channel Zero
1. 12. 2013 

Another Sunday, another concert …

Ampak resno, zakaj je treba za nedeljsko kosilo pri familiji/prijateljih pojesti količino hrane, ki bi sicer zadostovala za cca 3 kosila (za dve osebi, da ne bo pomote)? In potem seveda človek svojo prenažrto in prepito rit (jebiga, če je bil pa prej dva dni vikend) privleče na Metelkovo, kjer ga v režiji Smrdljivčkotov čaka metal masaker, kot ga znajo uprizoriti le Death Angel, pa si najprej naroči coca colo, da mu v želodcu naredi prostor za pivo …

Morda tudi zaradi zapisanega v zgornjem odstavku ali pa preprosto zato, ker so bedni, Italijani Admirion, ki so odprli večer, niso prepričali/zadovoljili nikogar, najbrž tudi samih sebe ne. O njih se res ne splača izgubljati besed.

Pri drugem bandu pa so se stvari začele obračati na bolje. Extrema, band, ki že več kot 20 let dokazuje, da lahko vsake toliko časa tudi iz Italije pride (relativno) dober band. Fantje pač niso in tudi nikoli ne bodo prva liga (morda le v rodni jim državi), prav tako ni v njihovem thrash/groove metal nič novega, odrski nastop tudi ne ponuja nič novega, je pa res, da na odru niso izključno zato, da pozirajo in da se lahko pred frendi hvalijo, da igrajo v bandu (za razliko od npr. Admirion). Publika v že lepo polnem Ch0 je hotela žurat, band tudi ni imel nič proti (čeprav je pevec jamral, da je skurjen), tako da so lepo odpičili svoj set, med katerim je sicer energija nihala, ampak kaj drugega tudi ni pričakovati od nastopa banda, ki je znan po tem, da se (s svojo glasbo vred) obrača po vetru, jebiga, denar pač ne smrdi. Korektno opravljeno delo, pivo je šlo že lažje po grlu.

Temperaturo v klubu so pred zvezami večera dvignili še Nemci Dew-Scented, ki so se očitno odločili, da bodo svoje razumevanje metal podzvrsti, ki se kliče death-thrash, med ljudi servirali na albumih, katerih naslovi se začnejo s črko i. Tako, kot so si podobni naslovi njihovih albumov, so si podobne tudi njihove pesmi … pač nikoli niso spadali med moje najljubše bande … Vseeno ne morem reči, da so bili ta večer slabi, da niso naredili žura oz. dali od sebe kar lepe zaloge energije. Prva dva komada so sicer odigrali na sobni jakosti (ali pa sem imel jaz težave s sluhom, ne pozabite, da sem spil coca colo), potem pa je tonski mojster očitno našel knof za jakost in stvar postavil na pravo mesto. Fantje so odigrali set popevk z raznih plošč (ker so na sceni že 20 let in izdajajo plate praktično na dve leti (hmm, morda sem pravkar ugotovil, zakaj postanejo po 4 pesmih precej monotoni), se jih je nabral že kar precej), malo večji poudarek je bil na zadnji Icarus (2012), folku se je v že polnem klubu trgalo, frizure so letele na vse strani, prav tako roke in noge, krvavečih nosov sicer ni bilo videti, pa lahko kljub temu rečemo, da so Dew-Scented zelo primeren ogrevalni band, ki je lepo pripravil teren za Death Angel.

In ko so svoj set začeli igrati Death Angel, ni bilo nobenega sledu več o (pre)obilnem kosilu, o tegobah vikenda, prav tako se je razblinila skrb, da bo čez par ur dejansko treba na šiht. Kurc, vse postane nepomembno, če so na odru tile fantje iz San Francisca. Ker vsi vse vemo o Death Angel, ne bomo izgubljali besed o tem, da so prvo plato izdali, preden so se začeli redno briti, pa da so tudi v sorodstvenih vezeh, prav tako ni treba nikogar spominjati na menjave članov in zakaj je do tega prišlo, še posebej pa ne bomo zgubljali besed o tem, ali bi si fantje zaslužili mesto v (medijsko določeni) četverici velikih thrash bandov. Mislim, da sem jih tega večera v živo videl petič, pa me še nikoli niso (niti približno) razočarali. Lepo so nam odigrali par komadov z njihovega sedmega, letos izdanega The Dream Calls for Blood, zanemarili pa niso niti starejših plat, pa sej je itak vseeno, na svetu ni človeka, ki bi dejal, da lahko Death Angel sestavijo slabo set listo. Zvok je bil v piko, ker thrash pa nič kristalno čist zvok, ampak šus v glavo, band je konstantno zadovoljen s publiko v Sloveniji in to naj bo tudi vse, kar si lahko preberejo tisti, ki jih tam ni bilo! Prav vam je! Če imate v živo priložnost videti band, kot je Death Angel, pa priložnost zamudite, lahko to pripišete le sebi! Tisti, ki smo bili na koncertu, smo bili priča prvovrstnemu metal koncertu, ki nam danes, ko se krvavih oči, brez glasu in s piskanjem v ušesih vlačimo okoli, predstavlja velik kos v mozaiku delcev, ki so potrebni, da človek preživi v svetu, kjer mnenje (in večino ostalega) krojijo mediji in denar.

Rok Erjavec

Povezani članki: