Demolition Group – klubski rock’n’roll per se

Demolition Group

Ljubljana / Menza pri koritu
18. 12. 2013

Kolektivna pozaba je premnogokrat prisoten problem tako v našem geografskem prostoru kot tudi širše. Družbeni spomin je na ravni zlate ribice. No, tam nekje. V tem stilu so minulo sredo začeli Demolition Group in v boju proti skupinski pozabi odigrali dobrih dvajset let stara komada South–West in New Age. »Najboljši klub v Ljubljani« – po besedah pevca Gorana – je bil napolnjen do zadnjega kotička. Enako kot lani in enako kot predlani. Demolition Group pač vedno napolni svoje koncertno prizorišče, najraje pa igrajo v ne prevelikem klubu, kjer je rock’n’roll, če zopet citiram Gorana, doma. In kaj nam starci sploh še lahko ponudijo? V resnici nič kaj novega. V debelih dveh urah smo slišali presek dolgotrajnega ustvarjanja skupine: Bič, luč in upanjeShe’s shockedNeoevangelijTemni angeli usode, evergreena Dež inJapanci, mnogo skladb z zadnje studijske plošče Planet starcevGospodarDan dolgih sanjKriv sem za vseLjubiva za svet … Goranov vokal in Jožetov nezamenljivi tenor saksofon sta klasiki, brez katerih si skupine danes ne moremo več predstavljati. Priznati pa moram, da sta se mi tudi dvojčka Gregl na basu in bobnih v teh nekaj letih prav prikupila. Mimogrede, tekom koncerta sta postala leto starejša, po besedah Gorana »najprej Ivica, deset minut kasneje pa še Tomi.«

A kljub temu je obisk njihovega koncerta vsakič drugačen in konec koncev ponudijo tudi kaj novega. Tokrat sem sama prvič slišala in videla novega kitarista, ki je povprečno starost starcev še znižal. Matija Lapuh–Tijo je s skupino od marca, zato ste ga že imeli priložnost videti, saj so Demolition Group v zadnjih mesecih kar precej nastopali. Brez dvoma je mlada energija dobrodošla, Tijo je kvalitetno opravil svoje delo, bil predan in suveren. Že smo pri naslednji novosti, ki smo jo (nekateri) obiskovalci Demolišnov v Menzi slišali prvič v živo. Predstavili so nam priredbo pesmi Diktatorska, ki so jo z novim kitaristom posneli marca za kompilacijo Pridigarji XXV – Tribute to Pridigarji, ki je izšla ob 25-letnici delovanja Ormožanov. Z Diktatorsko so se že tretjič poslovili, a nato kljub vsemu še enkrat vrnili na oder. Koncert so zaključili udarno in surovo ter s tremi bisi. Vsaj toliko smo jih v resnici tudi pričakovali.

Demolition Group so tisti slovenski band, ki že tri desetletja hrani našo alternativo, ki se kljub dolgoletnemu ustvarjanju še niso izpeli in so danes še vedno, lahko bi celo rekli bolj kot kdaj koli prej, aktualni. In če še vedno obstaja kak rocker, ki jih ni videl, jih ima priložnost okusiti ob vstopu v novo leto pred Križankami.

Tekst: Tjaša Janovljak
Foto: Matevž Pirnat

Povezani članki: