»Rave is not dead«! z Umekom

Umek AG 2014 - Foto Ziga Intihar

Umek&Friends, Ambasada Gavioli/ Izola, 8. Februar 2014

Tokratni kulturni praznik je bil praznik drugačne kulture – rejverske. Nekateri pravijo, da rejva več ni, a tako, kot so včasih rekli za punk, lahko rečemo zdaj za rave. »Rave is not dead«, kar dokazuje »Fotrovih« 20(da, dvajset!) let ustvarjanja. Vse se je nekako postavilo na svoje mesto – kulturni praznik, Umekova 20. obletnica ustvarjanja in najboljša možna lokacija praznovanja, ki velja za resnični hram slovenske rejverske kulture, Ambasada Gavioli.

Da rejva ni kar tako za odpisati, dokazuje tudi zelo dober obisk. Publika se je odzvala povabilu na praznovanje z navdušenjem in kot se za resnega organizatorja spodobi, nas tudi tokrat na srečo niso natlačili kot sardine. Bilo nas je veliko, a lahko smo dihali s pomnimi pljuči. In dihali smo, pa še kako! Dihali smo vsa leta rejva v Sloveniji, ki pretežno sovpadajo s časom Umekovega umetniškega udejstvovanja. Seveda smo nostalgiki želeli v Umekovem setu slišati tudi Lanicor, Gatex in vse ostalo iz predala »zimzeleno«, a ker smo bili predhodno opozorjeni, da nas čaka drugačna vožnja, nismo razočarani. Glasbeno gledano so nam Umek in njegovi prijatelji Stefano Noferini, Uto Karem, Olivier Giacommoto, Mike Vale, Groovebox in Dataminions na glavnem plesišču ter  Siniša Tamamović, Heartik, Urban Jeram, Shark, Stanny Abram, Alex Ranerro in Urko na Mezzaninu, predstavili poslastico techna, tech-housa, housa in vsega vmes. Seveda je bilo jasno kdo je glavna zvezda, a so bili tudi vsi ostali odlična podpora in opora, prav posebno sta se izkazala naše gore lista Mike Vale in Urban Jeram, ki sta dokazala, da moramo nanju računati tudi v prihodnje.

Organizatorji so se izkazali kot ponavadi, edina težava je bila pomanjkanje toalet oz. nedojemanje nekaterih, da toalete niso za prav nič drugega, kot za opravljanje točno določenih fizioloških potreb. Morda v prihodnje ne bi škodilo, da se postavi kak »dixi« zunaj pri kadilnici, saj bo preprečil malo morje težav in slabe volje. Tudi na garderobo smo malce počakali, a smo za to krivi sami, saj bi bilo popolnoma drugače, če bi prišli v klub malce prej. Vse ostalo je bilo, kot se šika, cela na šankih so stvari potekale presenetljivo hitro in organizirano, kar je bilo glede na gnečo skoraj čudež. Razveselili pa so nas tudi z novico, da bosta Umek in njegov prijatelj Carl Cox zavzela Ambasado 17.5.14 in vsi obiskovalci tokratne kulturne prireditve smo si prislužili posebni popust, kar je res pohvalno.

Ambasada je (p)ostala rejverski raj, kjer čas teče drugače, kjer so ljudje prijazni in kjer veljajo drugačne vrednote. Umek je »Fotr« slovenskega rejva in bo to tudi za vedno ostal. Za trenutek je bilo v soboto mogoče celo občutiti tisti dobri stari PLUR(peace, love, unity, respect: načelo rejverske kulture), za katerega je veljalo, da je izumrla kategorija. Kliantela je bila sicer vseh generacij in mogoče je bilo srečati tudi kako »staro rejversko dušo«, ki ji je srce zagotovo igralo tako bo videnem kot ob slišanem. Kultura, za katero se zdi, da izumira, vsekakor ne bo pozabljena, otroci techna bomo vedno otroci techna in popolnoma realno je pričakovati, da bo stara rejverska garda s palicami prišepala na Umekovo 50. obletnico delovanja. »Fotr« še na (vsaj) trikrat toliko in se vidimo v Ambasadi spet 17.5.14!

Tekst: Barbara Poljanec

Foto: Žiga Intihar

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.