Beck z novim albumom

Beck

Beck je prepotoval svetlobna leta, odkar je bil z nenadnim uspehom skladbe “Loser”, ki je bila kot demo posnetek celo zavrnjena, označen za predstavnika generacije. Ubral je svojo pot, na kateri je na povsem nepredvidljiv način združil vsa obdobja glasbe, zabrisal meje med njimi in jim utrl pot v prihodnost.

Veliko zahvalo za popularizacijo alternativnega rocka lahko seveda pripišemo prav njegovemu prvencu Mellow Gold iz leta 1994. Toda album, ki je Beckovo slavo in pomembno mesto v glasbenem svetu še dokončno utrdil, je seveda multiplatinasti album, ki ga je izdal dve leti kasneje – Odelay. Ta predstavlja kulturni mejnik devetdesetih – od nepozabnega “Devil’s Haircut” do antemičnega “Where It’s At”.

Od melanholičnega Mutations iz 1998, do fluorescenčnega funka z Midnite Vultures leto kasneje, pa do temačnega Sea Change iz 2002, platinastega Guero iz 2005 in nepričakovanega The Information iz 2006 – niti dva albuma si nista bila enaka. Od svojega zadnjega albuma iz leta 2008, Modern Guilt, ki ga je produciral Danger Mouse, se je Beck izogibal tipičnemu ciklu ‘album-turneja’. Namesto tega je razširil svojo ustvarjalno paleto z multimedijskimi podvigi, kot je bila na primer enkratna živa interpretacija Bowiejevega “Sound and Vision” z več kot 160 glasbeniki in 360-stopinjsko avdiovizualno produkcijo; ali pa izid zbirke pesmi Song Reader leta 2012 – albuma, ki se ga ne da poslušati.

Beck je v leto 2014 zakorakal z obljubo o ne samo enem, temveč kar dveh albumih. Prvega, ki je obenem verjetno najtežje pričakovani album tega leta sploh, je Beckov dvanajsti studijski album Morning Phase. Z njim se Beck vrača k zvoku mojstrovine Sea Change iz leta 2002 – med drugim z vrsto glasbenikov, ki so sodelovali že pri omenjenem albumu: Justin Meldal-Johnsen, Joey Waronker, Smokey Hormel, Roger Joseph Manning Jr. in Jason Falkner. Kot je nakazal s prvim singlom, “Blue Moon” ), in hipnotično lepim Waking Light, se Beck z Morning Phase vrača k osupljivim harmonijam, klasičnemu kalifornijskemu tekstopistvu in nalezljivemu optimizmu. 


Povezani članki:

Značke: ,