DREAM THEATER – Progmetal šampioni: Along for the Ride

Dream Theater

Ljubljana/ Hala Tivoli
4.2.2014

Ljubljana (p)ostaja skoraj redna postaja na evropskih turnejah prerojenih glasbenih rokohitrecev z izvorom na glasbeni akademiji Berklee. Tokratni nastop je oder solidno zasedene male Hale Tivoli zarotiral nasproti le ene tribune, a se je to izkazalo za prednost predvsem glede zvoka, pregleda na nastopajoče in bogat vizualni spremljajoč program ter solidno razsvetljavo.

Očitno je zasedba po odhodu karizmatičnega ponorelega vodje Mikea Portnoya ponovno in dokončno stabilizirala svoje ustvarjalne nagone in s predstavitvijo svojega zadnjega albuma Dream Theater prišla predstaviti – Dream Theater!

Skladbe iz zadnjega istoimenskega albuma so ob skladbah iz prejšnjega albuma A Dramatic Turn of Events tvorile glavni del prvega dela nastopa in so bile dejansko prerez predstavitve ustvarjanja benda z novim članom. Bobnar Mike Mangini se je kot smo imeli priložnost slišati in videti odlično vklopil v skupino in brez težav ujel frekvenco teatra. Za prepričevanje nas je v skladbi Enigma Machine počastil še z zanimivim bobnarskim solom. Enigma Machine pa v bistvu lahko poimenujemo ustanovnega člana Johna Myunga, kateri s svojo skuliranostjo kar prikrije svoje mojstrstvo na debelih strunah in predvsem na pomembnost njegove vloge v bendu. Skupaj z Johnom Petruccijem sta korenini in še vedno glavni gonilni sili benda, s tem da je Petrucci poleg svoje vloge kitarskega čarovnika in kompozicijskega mojstra nase prevzel še težo pisanja besedil. V glasbi sanjačev je vse bolj prisoten tudi doprinos Jordana Rudessa, kar slednji na koncertih pokaže še bolj očitno. Tuje mu ni tudi eksperimentiranje ter zabavljaštvo z raznoraznimi klasičnimi in futurističnimi sintetizatorji. Vse se konča pri vokalistu Jamesu LaBrieju, kateri je še vedno tista sporna figura v bendu, zaradi katere se marsikateremu poslušalcu obrne v želodcu ko sliši Dream Theater, a tokrat je nesporno dokazal, da je premagal krizo boja s svojimi glasilkami in se je predstavil v zelo kvalitetni luči.

Drugi del nastopa po 15. minutnem premoru je postregel s pravo poslastico. Ob 20. letnici izdaje albuma Awake so nam Dream Theater servirali porcijo petih komadov ali drugače povedano predstavili so nam celotni drugi del plošče. To so bili fantastični dotiki za dušo in povzdigovanje proti glasbenim nebesom. Tu Dream Theater nikakor ne moremo očitati pomanjkanja čustvenosti v primerjavi s hladno visoko tehnično odigranimi izvedbami.

Zvok v dvorani je sicer variral glede na pozicijo poslušalca (parter, spodnji del tribune, zgornji del tribune), a se je dalo brez problema prebiti v katerikoli del dvorane in si izbrati svoj kotiček za uživanje in masažo ušes. Hala Tivoli, kaj češ.

Vizualizacija oz. produkcija le-te tekom koncerta, vključno s polurnim uvodnim glasbenem nadzemeljskem ambientalnim uvodom in šaljivim intermezzom med prvim in drugim delom je bila tokrat občutno izboljšana nasproti prejšnjim turnejam in je predvsem spominjala na stil DT vzornikov Rush v stilu »The Evening with…«.

Za finale drugega dela smo dobili servirano še epsko več kot 20. minutno izvedbo skladbe Illumination Theory. Hmmm … Koliko članov benda že pripada izbranemu narodu?

Tudi dodatek ni bil kar tako. Še več – totalna bomba! Praznovala se je tudi 15. letnica po marsikaterem mnenju in izboru najboljše prog metal (tudi prog rock) plošče vseh časov Metropolis Pt. 2: Scenes From a Memory. Izbor štirih komadov utrganih iz koncepta hipnoze je po treh urah dokončno prepričal toplo, sicer ne preveč podivjano občinstvo, katero pa je vedelo po kaj je prišlo: po kvalitetno dozo vrhunsko zahtevnega prog metala, katerega so nam predstavili šampioni te zvrsti. Šele zaključni dolgi aplavz je jasno predstavil pozitivno občutje publike glede vsega slišanega in videnega.

Dream Theater so nam predstavili Dream Theater ter izbor njihovih vrhunskih glasbenih dosežkov in to na izjemno visokem nivoju ter brez »Greatest Hit« (a.k.a. Pull Me Under)! Nadaljevanje v Ljubljani bomo verjetno še videli. Po naslednji plošči jih ne bo, potem pa spet, kajne?!

Setlista:

Act I:
1. False Awakening Suite (Intro)
2. The Enemy Inside
3. The Shattered Fortress
4. On the Backs of Angels
5. The Looking Glass
6. Trial of Tears
7. Enigma Machine (drum solo – Mike Mangini)
8. Along for the Ride
9. Breaking All Illusions

Act II:
10. The Mirror
11. Lie
12. Lifting Shadows Off a Dream
13. Scarred
14. Space-Dye Vest
15. Illumination Theory

Dodatek:
16. Overture 1928
17. Strange Déjà Vu
18. The Dance of Eternity
19. Finally Free
20. Illumination Theory (Outro)

Tekst: Mick der X-Al-San
Foto: Branka Resnik


Povezani članki:

Značke: