V Ljubljano prihajajo Queens of the Stone Age

QOTSA

Kino Šiška in ŠKUC Ropot najavljata dober zadetek za zgodnje poletje! Queens of the Stone Age se po več kot desetih letih končno vračajo v Ljubljano, da bi predstavili svoj novi album … Like Clockwork! Izkoristite priložnost in si zagotovite vstopnice za bend, ki je bi letos nominiran za tri grammyje – med drugim za najboljši rock album in najboljšo rock izvedbo. Koncert se bo dogodil 9. junija v Križankah.

Queens of the Stone Age (Anthony Bourdain)

Prišlo je iz puščave.

Kaj natančno je to bilo, je še vedno predmet razprave. So Queens of the Stone Age bend? Združenje? Koncept? Občasna obsesija Carla Von Sexrona, kadar se mu sname s tečajev? Toksičen stranski proizvod drugih bendov? Skupina prijateljev in enako mislečih obiskovalcev, ki se neenakomerno krči in širi? Ali skrivnostna združba?

Naj bo ta izmaličeni stvor, ki se je leta 1996 prihulil iz presvetljene kalifornijske pustinje, še tako nenavaden in grozljiv, je očitno še vedno z nami. Živi. Diha. Ni ga mogoče ustaviti.

…LIKE CLOCKWORK je prvi album zasedbe QOTSA po ERI VULGARIS iz leta 2007 in kot pravi Josh Homme, ustanovitelj in edina prepoznavna konstanta benda: »… Predvsem ni nastal ‘kot po maslu,’« kot sicer sugerira naslov.

Homme in trenutna različica zasedbe – veteran Troy Van Leeuwen, Michael Shuman in Dean Fertita, skupaj z odhajajočim Joeyem Castillo in povratnikom Davom Grohlom, so se po kopici »osebnih vzponov in padcev« ter »maničnem letu« odločili zgrabiti bika za roge, »prevzeti nadzor nad našim čustvenim potovanjem … zadrževati grozo, potolči norost« in se neposredno soočiti z neprijetnimi ali bolečimi temami, namesto da bi se jim izognili.

Med potjo so pobrali stare znance Marka Lanegana, Nicka Oliverija, Jona Theodora (ki v trenutni koncertni različici v celoti prevzema bobne), Sira Eltona Johna, Trenta Reznorja, Alexa Turnerja in Jakea Shearsa.

»Navadno sem jaz tisti tip, ki pljune na tla in reče ‘gremo,’« pravi Homme. »Vedno sem si znal utreti pot iz težav …

Ljudje se ponavadi potrudijo ubežati kaosu. Jaz pa sem se tokrat odločil iti naravnost tja, kjer je najbolj neprijetno.«

Brez panike.

Ne glede na izjemno pozitivne kritike, ki so si jih prislužili prejšnji albumi QOTSA, je Homme vedno vztrajal pri svojem poslovnem načrtu popolnega jebivetrstva.

»Edini pritisk izvira iz prizadevanj, da album ne bi bil enak kot tisti pred njim.«

Povezani članki: