Na Schengenfest prihajata posebneža Die Antwoord!

Die Antwoord

Schengenfest javlja, da je končno znan največji headliner festivala, ki bo letos že sedmo leto potekal v Vinici v Beli krajini, tokrat od 1. do 3. avgusta! Z velikim zadovoljstvom napovedujejo svetovno senzacijo, južnoafriško zef skupino Die Antwoord, ki je hkrati največje ime v zgodovini festivala! Gre za skupino, ki že od začetka obstoja narekuje in spreminja svetovne glasbene trende!

Die Antwoord (v afrikanščini pomeni ime skupine Odgovor) so letošnje veliko presenečenje Schengenfesta! So provokativni južnoafriški rap-rave – bolj natančno zef – trojec, utrganci, ki so le v 6 letih, odkar obstajajo, močno prevetrili glasbeno mainstream in alternativno sceno. In kar je doslej uspelo le redkim – iz južnoafriške ulične scene, so se prebili tudi na Zahodni glasbeni trg. Tako kot teksti, so tudi njihovi videospoti močno provokativni, tako duhoviti, morbidni, močni in sporočilni, njihova zgodba pa izvira iz življenja na revnejših ulicah južnoafriškega Cape Towna, kjer sta glavna protagonista skupine, belca, hitrojezični Ninja in pevka Yo-Landi Vi$$er z otroškim glasom, odraščala v naselju, ki spada na sam rob južnoafriške urbane družbe. Getovska glasba, začinjena z elektronskimi osnovami, ki so se razvijale zadnjih 20 let, je tako postala svojevrsten fenomen, t.i. zef glasba, ki je nekakšna mešanica rapa, ravea, rocka in hip hopa. Toliko prahu, kot so ga Die Antwoord dvignili s skladbami (in videospoti) Fatty Boom Boom, Evil Boy, Rich Bitch, I Fink U Freeky, Cookie Thumper! in drugimi, že leta ni nobena skupina, tako konsistentno in prepričjivo. V glasbi in spotih pa je čutiti vso multikulturnost, tako etnično, kot tudi socialno, da je morda mnogim že težko razumljivo, a glasba pojave tria Die Antwoord na odru, energičnost in pronicljivi samo-kritični humor, ki jih njihova glasba izžareva, pa dajo vetra slehernemu poslušalcu njihove glasbe, da se lahko dodobra razživi na živih nastopih, kar so dokazali na številnih svetovnih odrih! Letos prvič v Sloveniji, in na enem redkih letošnjih nastopov v Evropi, na Schengenfestu 2014 v Beli krajini, ob izidu njihove nove plošče, ki jo prav tako že nestrpno pričakujemo.

Za Schengenfest 2014 so na voljo cenejše vstopnice po 59 EUR, ta cena bo veljala do 28. maja! Info na https://www.facebook.com/FestivalSchengenfest

Povezani članki: