Video dneva: Soul

Soul

Soul ali po slovensko duša. Kaj je to, kar ima dušo? Človek? No, v notah, v človeškem glasu, ki ti prikliče pridevnik soul, je neka mešanica afriško-ameriškega gospel ritma in pripovedništva, zna spomnit na jazz, zagotovo pa vsebuje še ščepec ritma in ne smemo pozabit, bluesa. Nič nenavadnega ni, če te soul glasba pripravi do miganja riti ali tleskanja dlani. Točnih začetkov glasbene struje je – kot pri marsikateri – težko določiti. Nekje v času nabranih dokolenskih kril, marširanja pečic in štedilnikov v kuhinje ter vedno večje takšne in drugačne ozaveščenosti na severnoameriškem kontinentu. Skratka – soulu je posvečen prvi teden prenovljene rubrike RoN časopisa: video dneva. Ja, rock on net časopis. Posveča pozornost vsemu. Tudi soulu. Zakaj: ker bi boter ali kralj ali oče soula James Brown letošnjega 3. maja praznoval 81 let, novodobna predstavnica soula Adele pa bo danes, 5. maja dopolnila 26 let. Let’s soul it down a bit!

Ponedeljek, 5. 5. 2014:

Soul in R’n’b komad ”Please, please, please” je avtorsko delo Jamesa Browna in Johna Terryja, prvič izdan kot singl 1956 pri Federal Records. V izvedbi Browna in The Famous Flames jim je priskrbela pogodbo z založbo.

Torek, 6. 5. 2014: 

Gre za pesem iz 23. filma iz franšize o Jamesu Bondu. Tako pesem kot izvajalka sta bila dogo časa skrivnost.

Sreda, 7. 5. 2014:

Iz albuma Songs in the Key of Life, izdanem 1976, je pesem nekaterim znana tudi v priredbi Georga Michaela in Mary J. Blige. Soul krasika še živečega kralja soula je bila že pred tem in po tem večkrat prirejena. Njena lirika ostaja enaka: prisega ljubezni, ki bo trajala večno.

Četrtek, 8. 5. 2014:

V letu 1967 je kraljica soula izdala že 12. studijski album, kasneje zlat, I Never Loved a Man the Way I Love You. Poleg istoimenske pesmi in današnjega videa dneva, vas na albumu pričaka tudi RESPECT.
Petek, 9. 5. 2014:

Ko soul pesem postane popularen hit. Leta 1971 posneto v Royal Recording studiu, izdana naslednje leto na istoimenskem albumu, in kaj kmalu je Let’s Stay Togather postala klasika, uporabljena v reklamah, serijah, filmih…
Sobota, 10. 5. 2014:

Ali ko se blues sreča s soulom, vse skupaj pa odseva globoko ljubezensko brazgotino. Videi tega tedna hodijo po robu in občasno zaidejo zdaj na blues stran, zdaj na soul. Ellington Jordan in Etta James sta jo ustvarila, zaradi davka pa sta jo pripisala prvemu in tedanjemu partnerju Jamesonove, Billy Fosterju. Prvič je bila izdana 1967 na osmem studijskem albumu Ette James, Tell Mama.
Nedelja, 11. 5. 2014:

OTTIS REDDING – I’VE BEEN LOVING YOU TOO LONG (TO STOP NOW)
Ikona soula 60. let preteklega stoletja, Ottis Redding, zaključuje soul video teden. Čeprav se ga mnogokrat izpusti iz lestvic najboljših soul izvajalcev, je Redding legenda svojega kova. Pred smrtjo (pri šestindvajsetih se je smrtno posnesrečil v letalski nesreči, leta 1967), je izdal 6. studijskih albumov, še večjo slavo pa je doživel posthumno.

Povezani članki: