55. Jazz Festival Ljubljana

Jazz Festival Ljubljana se med 2. in 5. julijem predstavlja že v svojem 55. izdanju in, kot je to že običajno, bogati glasbeno dogajanje Cankarjevega doma in Križank. V letošnjem letu se kot glavni finančni pokrovitelj znova vrača Nova Ljubljanska banka, kar je zagotovo obetaven vsebinski podatek, ki – skupaj s finančno podporo veleposlaništev – vzbuja upe po kakovostni vsebini, bi lahko dodali k izjavi Bogdana Benigarja, direktorja festivala, ki je pred dobrima dvema urama skupaj z umetniškim so-vodjem Pedrom Costom, sicer lastnikom portugalske založbe Clean Feed, predstavil program festivala na tiskovni konferenci.

Kaj nas torej čaka na samem začetku vročega poletja? V letošnjem letu je fokus usmerjen na norveški jazz, zato na odre prihajajo zasedba Jaga Jazzist, ki jazz spaja z rockom in elektroniko. Gre za devetčlanski norveški glasbeni fenomen z izjemno širokim naborom vplivov, katerega spoj rezultira z glasbo, zapisano brezčasju. In the Country je trio, ki je prav tako odprt za rockovske vplive, a vendar zavezan minimalizmu, medtem ko zasedba Cortex zajema klasike šestdesetih let in jih združuje z eksplozivnostjo novega rocka ter v ospredje vešče postavlja pihalne linije.

Te dni je pri založbi Clean Feed izšla live plošča Cene Resnik Quarteta pod naslovom From the Sky, ki jo bomo v kratkem vzeli pod drobnogled tudi na portalu Rockonnet. Gre za posnetek koncerta z lanskoletnega festivala, za kar šesto izdajo, ki je bila posneta na Jazz Festivalu Ljubljana in kar tretjo, ki je plod slovenskih izvajalcev. Mednje sodi tudi plošča The Lives Od Many Others Kaje Draksler, izdane v prejšnjem letu, ki velja za eno najboljših med jazzovskimi krogi. Kot je na tiskovni konferenci poudaril Benigar: »Ni res, da Jazz Festival Ljubljana ne naredi ničesar za promocijo slovenskih glasbenikov v tujini.« Gre mu kar pritrditi. Vsako leto namreč na oder postavi več slovenskih zasedb ali posameznikov (mlajše generacije) in tako skrbi za lepo razmerje med slovenskimi in tujimi glasbeniki, ki nudijo jazzovska doživetja za sladokusce. Letos bodo poslušalci lahko prisluhnili zasedbi Jani Moder’s Brain Blender, ki bo premierno predstavila njegovo novo, tretjo, ploščo Abacus. Goran Krmac in Kristijan Krajnčan bosta nastopila v triu Tareka Yamanija, libanonskega samoukega pianista, ki je leta 2010 s svojo skladbo zmagal na tekmovanju Thelonius Monk International Jazz. Marko Črnčec 4 se bo predstavil z mednarodno zasedbo, s katero je pri britanski založbi Whirwind Janish izdal ploščo Devolution, na katerem se nahaja pester spoj zvrsti. V pred kratkim prenovljeni in zvočno posodobljeni Linhartovi dvorani se bo predstavil Zlatko Kaučič v družbi španskega pianista Agustíja Fernándeza, s katerim bosta občinstvo popeljala na valove improvizirane glasbe.

A največ pozornosti letošnjega festivala bo terjal z grammyjem ovenčan ameriški pevec Gregory Porter, ki v Ljubljano prihaja na višku svoje kariere. Čeprav je bil za največjo glasbeno nagrado nominiran že dvakrat, mu jo je uspelo dobiti šele lani s ploščo Liquid Soul, ki je bila proglašena za najboljšo jazzovsko ploščo. V središče svojega ustvarjanja postavlja jazz, soul in gospel, za katere navdih črpa v soulu in klasičnih jazzovskih baladah ter popevkah sedemdesetih let, a tudi angažiranemu gospelu in bluesu. Vokalist izjemnih vokalnih zmožnosti in suverenostjo, ki ga postavlja v sam vrh jazzovskih pevcev tega trenutka bo tako zlahka ovrgel očitke, da v Ljubljano prihajajo samo svetovna imena, katerih cvet kariere se je že davno zaprl.

Tudi letos spremljevalni program ponuja razstavo, tokrat Nade Žgank, ki se predstavlja z utrinki iz Jazz Festivala Ljubljana med letoma 2001 in 2013. V amfiteatru Štihove dvorane se bo letos s svojim solističnim koncertom predstavil nemški pianist Joachim Kühn, eden pomembnejših evropskih jazzovskih pianistov in improvizatorjev. Tudi letos, kot prejšnja leta, prihaja na oder Susana Santos Silva s triom De Beren Gieren, portugalska trobentačica, katere koncert bo izšel tudi v obliki plošče. Zagotovo bo tudi letos v središče postavila raziskovanje zvočnih zmožnosti samega instrumenta. Festival se bo sklenil z nastopom kanadske zasedbe The Souljazz Orchestra v Klubu Cankarjevega doma.

Sodeč po slišanemu na tiskovni konferenci in pregledovanju gradiva za novinarje, ki obsega tudi nekaj glasbe, se nam v začetku julija obeta nekaj zares vročih dni, ki jih bomo spremljali tudi na Rockonnetu. Najavljeno vzbuja upe po precej močnejšem festivalu od lanskoletnega!

Vstopnice lahko kupite TUKAJ.

Nina Novak

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9HvpIgHBSdo[/youtube]

 

PROGRAM 55. JAZZ FESTIVAL LJUBLJANA

 

sreda, 2. julija

20.00: Jani Moder’s Brain Blender (Slovenija, Avstrija) / Križanke

21.30: Jaga Jazzist (Norveška) / Križanke

23.00: Limousine (Francija) / Klub CD

 

četrtek, 3. julija

19.30: In the Country (Norveška) / Linhartova dvorana

21.00: Joachim Kühn/Majid Bekkas/Ramon Lopez (Nemčija, Maroko, Španija) / Linhartova dvorana

22.30: Tarek Yamani Trio (Libanon, Slovenija) / Klub CD

 

petek, 4. julija

18.00: Joachim Kühn (Nemčija) / Štihova dvorana

20.00: Marko Črnčec 4 (Slovenija, ZDA) / Križanke

21.30: Gregory Porter (ZDA) / Križanke

23.00: De Beren Gieren feat. Susana Santos Silva (Belgija, Nizozemska, Portugalska) / Klub CD

 

sobota, 5. julija

12.00: Gianluca Petrella & Siovanni Guidi Duo (Italija) / Klub CD

13.15: Hugo Carvalhais (Portugalska, Francija) / Klub CD

16.00: Cortex (Norveška) / Klub CD

20.00: Zlatko Kaučič & Agustí Fernández (Slovenija, Španija) / Linhartova dvorana

21.30: The Necks (Avstralija) / Linhartova dvorana

24.00: The Souljazz Orchestra (Kanada) / Klub CD

Povezani članki: