Portret: Blaž Učakar

Skupina Čedahuči (foto: Jana Šnuderl)

Skupina Čedahuči je pričela delovati januarja 2014 v sestavi Andreja Ilarja (klavirska harmonika), Danijela Bogataja (violina), Matjaža Jakina (električna kitara, banjo in trobenta), Jeana Markiča (klaviature), Romane Prosenc (spremljevalni vokal), Ivana Zulianija (bobni), Mateja Megliča (električna basovska kitara) in Blaža Učakarja (kitara, vokal), ki je hkrati tudi pobudnik tovrstnega projekta in vodja skupine.

Žanrsko se skupina ne omejuje, kot glavna gradnika svoje avtorske glasbe pa so vzeli večglasje in akustični zvok. Avtor pesmi je Blaž, ki se je podal na ustvarjanje v slovenskem jeziku, medtem ko se skupina kot celota nenehoma avtorsko in aranžmajsko razvija ter se pri tem ne obremenjuje s slofom, marveč le z občutenjem glasbe, ki jo izvaja. Že aprila lani so izdali svojo malo ploščo Ep, pri kateri jim je pomagal tudi Gal Gjurin, pravkar pa se mudijo v studiu, kjer snemajo svojo drugo ploščo z naslovom Severnica – Zgodbe o odhajanju, ki jo skušajo realizirati s pomočjo portala crowfunding.

Blaž Učakar bo tekom meseca junija z bralci rubrike Glasbopisi delil podrobnosti s snemanja in druge vidike ustvarjanja.

Nina Novak

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2E-BbY70ERc[/youtube]

Povezani članki: