Blues Harp Festival ob Krki

Blues Harp Festival

Zagradec ob Krki / Park Loka
27. in 28. 6. 2014

Pretekli vikend smo se ljubitelji bluesa in ustne harmonike zbrali v Parku Loka ob reki Krki, na Blues Harp Festivalu, ki je nastal ob skupnem sodelovanju Damirja Jazbeca iz skupine Easywalkers, Mihe Eriča iz skupine Prismojeni Profesorji Bluesa in Andreja Ferkolje.

Festivalski večer so odprli odlični Tomislav Goluban in LPFB s Hrvaške. Ogreta publika je nato hvaležno pozdravila presenečenje večera Nevena Mijaća, ki je kljub majhni zasedbi naredil velik vtis na poslušalce. Dvojne orglice in čudoviti vokal so nam dali slutiti, kaj šele bi se zgodilo, če bi bila zasedba nekoliko razširjena. Ko so prišli na oder Prismojeni Profesorji Bluesa, se je mali amfiteater Parka Loka spremenil v orgličarski raj. Brata Erič sta na kitari in orglicah, s pomočjo odlične ritem sekcije (Zlatka Đogiča na bobnih in vokalu ter Mihe Ribariča na bas kitari) presegla vsa pričakovanja, ki smo jih ta večer prinesli s seboj. Po fantastičnem nastopu Prismojenih Profesorjev Bluesa so bili standardi postavljeni precej visoko in vendar je naslednja skupina Inroots s Hrvaške uspela publiko še naprej razvajati z orglicami in s posebej oblikovano kitaro, ki je z dodatno basovsko struno služila tudi kot bas. Kot zadnja je večer zaključila domača zasedba El Kachon, ki je s številnimi priredbami držala pokonci še zadnje stoječe poslušalce. Nekateri smo v tem trenutku pogrešali malo bolj energičen zaključek, ki smo ga že bili deležni nekaj ur pred tem.

Naslednji dan je minil v predajanju čudoviti naravi osvežilne reke Krke. Tisti, ki so želeli, so se lahko udeležili popoldanskih glasbenih delavnic ali pa se odpravili v bližnji Zagradec k Toplarju na okusno pico in hladen špricer. Drugi večer so nas iz popoldanske lenobe s svojimi rock’nroll priredbami prijetno predramili hrvaški Small House Brown. Sledila je zvezda večera, Klemen Klemen, kateremu so se malo kasneje pridružili še težko pričakovani Easywalkers. Vsi smo se strinjali, da je bil njihov nastop zelo prekratek in smo si želeli malo več Damirjevih orglic. Kljub temu pa so se s Klemnom odlično ujeli in nam pripravili pravo blues-rap presenečenje. Za Easywalkersi so sledili znana skupina Dan D, ki se je ta večer z elektronskimi bobni in efektom na vokalu predstavila nekoliko drugače od svojih običajnih nastopov. Zadnji so na oder stopili odlični Blue Family iz Srbije. Fantje in dekleta so publiko ponovno oživeli in spravili na noge. Njihova energična orgličarka je še posebej ugajala gibanja željnemu delu občinstva.

Pohvaliti je potrebno odličen zvok zvočnega tehnika in v določenih trenutkih preprosto pravljično osvetlitev. Tudi sam kraj, Park Loka ob Krki, je bil prava odločitev za tovrstni festival. Dovolj parkirnega prostora, zelena narava naokrog, amfiteater za prireditve, ognjeni efekti, ki so nas greli še pozno v noč. Poležavanje na travici, kopanje v Krki, hoja po vrvi, igranje namiznega nogometa, pink-ponka, balinčkanje in druge aktivnosti, zvečer pa prave orgličarske poslastice s področja bivše Jugoslavije so festival spremenile v razvajanje vseh petih čutov.

Naslednje leto si na koledarju obvezno zabeležite zadnji teden v juniju in se nam pridružite na 4. Blues Harp Festu!

Tekst: Mirela Kostič
Foto: Tjaša Janovljak

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.