Bosonoga Joss Stone razgrela občinstvo

Joss Stone

Ljubljana / Kino Šiška
2. 8. 2014

V črni plapojoči oprijeti obleki s tankimi naramnicami, z globokim hrbtnim izrezom vse tja do roba spodnjih hlačk, spuščenih blond las, bosonoga, brez njenega zaščitnega znaka pač ne gre, in z nasmehom na obrazu. Pevka, ki več kot očitno rada poje in se jakosti svojega glasu tudi zelo dobro zaveda, hkrati pa želi delovati domače, pri čemer si pomaga z intenzivnim koketiranjem s publiko, tokrat so tiste in tisti v prvih vrstah res prišli na svoj račun. Ta ji je skoraj od pričetka koncerta migala, kimala, ploskala, pela, vzklikala, tudi skakala v pozdrav in bila navdušena, čeravno je bilo v Katedrali Kina Šiška še prostor za migajoča se telesa. En trenutek je z zaprtimi očmi stala pred mikrofonom in odpela impresivno različico Right To Be Wrong, v naslednjem je na ramenih sedemčlanskega benda poplesavala po odru, od enega konca do drugega, v ritmih Super Duper Love (Are You Diggin’ on Me?), s katero je koncert prestavila v tretjo prestavo, You Had Me ali manj znane (For God’s Sake) Give More Power To The People.

Težko je verjeti, a njena glasbena kariera traja že 13 let, aprila jih je dopolnila 27. Kljub prodanim več kot deset milijonov zgoščenk, na bančnem računu iz preteklih let nima več veliko denarja, saj je izplačala nekdanjo založbo in ustanovila lastno, Stone’d Records. Joss, je bila tam, med britanskimi soul glasovi, še pred Adele in Duffy, prvenec, The Soul Session, je izšel istega leta, kot je Amy Winehouse izdala svojega; pri 16. letih, album je bil večkrat platinast. S svojo drugo ploščo,  Mind Body & Soul (2004), je postala najmlajša britanska izvajalka z albumom na prvem mestu domače lestvice in bila leta 2005 zanj nominirana za nagrado grammy. Leta 2007 je z albumom Introducing Joss Stone dosegla tudi ameriški trg. V Ljubljani je nastopila drugič, tokrat se je predstavila v sklopu turneje Total world tour, v okviru katere namerava v treh letih nastopiti prav v vseh državah sveta.

»Kar morate vedeti o soul glasbi, je, da ne gre le za glas in glasbo, čutiti je potrebno besedilo« tako nekako je Joss v premoru med skladbami, ko je poleg pitja čaja in popravljanja frizure zaradi vročine, ki smo ji bili tokrat deležni v Katedrali, tudi kaj povedala, opisala bistvo soul glasbe. Tukaj nastane problem. Ima raskav in energičen vokal ter pozitivno energijo, prepeva melodično soul glasbo, ki občasno meji na pop, a pri interpretacija te soul glasbe ji občasno zmanjka, njeno vživetje v besedila ni dovolj prepričljivo. Pri izvedbi pesmi, katere tematika se je povezovala z nasiljem, je spregovorila v pogovoru, ki ga je med enodnevnim bivanjem v Ljubljani imela z žensko z izkušnjo z nasiljem in rekla, da šele sedaj zares razume pomen pesmi. Lahko poješ z vsemi čutili, če pravzaprav ne razumeš, kaj poješ? Morda je težava, ker besedil ne piše sama.

Tudi povezava z bandom, v katerem sta še posebej izstopala karizmatična spremljevalna vokala, ni delovala na ravni obiskovalcem vidne povezanosti. Igrali so klaviature, kitaro, bas kitaro in bobne, igrali so dobro, kot dobro igra tudi nešteto zasedb, ki v prvi vrsti nimajo tako prepoznavnega imena, kot je Joss Stone. Manjkala je pika na i. Pevka članov benda in tudi obeh spremljevalnih vokalov ni posebej predstavljala, kar je sam po sebi zgovoren podatek. Po podaljšku so bili sicer deležni bučnega aplavza,vendar šele, ko je glavna akterka zapustila oder, ko jo je publika po uri in pol dolgem koncertu spustila z odra.

Pri 27. letih si velja obetati, da njena najboljša leta še prihajajo.

Tekst: Polona Černič
Foto: Bojan Okorn 

 

Povezani članki:

Značke: