Kolumnist Dano Ličen: Politična nastava

Dano Ličen (foto: Jure Žagar)

Ko sem bil še majhen, so tako kot danes družinski očetje poskrbeli, da sta se vsaj dva večera v mesecu znašla na meniju imenovanem: momačko veče. Gre za izpeljanko, seveda, ki pa s seboj nosi vonj agenta 007 in karakterjev podobnega ranga, do katerih možatost mi je bil vstop zavoljo starosti prav tako prepovedan.

Nimajo vsi pojmi enako čistih izvorov. Morda bi mogel napisati – enako razčičiščenih točk izvora. Politična nastava, recimo, ždi nekje vmes, kot da se mi ne bi pustila uloviti, ker bi otroškost dobila preveč obarvano ozadje. Razlogov, zakaj sem jo kasneje vtaknil v nivo pomembnosti skrivnosti moškosti obstoja, je seveda mnogo, in upravičevati katerega izmed njih bi bilo nepomembno. Ostane misel; momačko veče in alumni klub.

Začetna beseda, ki je sprožila pisanje tega članka-kolumne, me je dosegla preko preprostega SMS-a. Citiram za kolumno nepomembnega in zato nenavedenega avtorja: “Dano in za kolumno nepomembna oseba, v za kolumno nepomembnem kraju bi rabli malo muzike zdej v sredo – datum nepomemben – imajo eno okroglo mizo, ki bi jo radi malo popestrili. Gresta zaigrat par komadov, – nepomembna vrednost € – kitara & vokal?

Morda bi mogel napisati – začetna kombinacija besed. In za kolumno nepomembna oseba moškega spola, ki mu je bilo namenjeno originalno sporočilo, si igranja časovno ni mogel privoščiti, in zamenjal ga je drug glasbenik, skorajda virtuoz na kitari. Izkazalo se je, da je okrogla miza pravzaprav undercover ime politične nastave ene izmed levičarskih opcij. Trije gostje in voditelj so bili moški, publika večinsko moška, zaznati je bilo medgeneracijski dialog, naslov razprave je bil: v Sloveniji je lepo biti mlad?

Politična nastava je izraz materine ljubezni. Momačko veče je zapakirala v nekaj še bolj brkatega in bradatega, osvobojenega dvakrat ali večkrat na mesec, ko sem mamo ob poznih urah vprašal: “Kje je tata?”

Takrat so bili drugačni časi. Vsaj moja mama je živela v njih. Ona in njene prijateljice so skupne večere zaključevale tako sramežljivo zgodaj in prijazno, da bi bilo lahko še mene sram, če bi vedel kaj o tem. Če sem slutil, sem to izrazil tako, da očeta nisem spraševal, kam je v takšnih primer šla. V obratnem primeru, je ona vedno odgovorila: “S prijatelji imajo politično nastavo.” Lahko se ti zavrti v glavi od pomembnosti, zato hitro spat.

Če ne bi razumela, potem zame politika sploh ne bi obstajala. Vsaj zanimiva politika ne. Zato sem se od vedno že na daleč ognil izrazom kot so: politični meeting ali kongres ali srednjespolno srečanje. Še ženskoobarvana razprava ima preveč kognitivni prizvok, da bi lahko vstopila v kreativni balon otroškega spomina. O izrabi izraza okrogle miza v politične namene sploh ne bi rad začel razpravljati.

Na v Sloveniji je lepo biti mlad? so povabljence spraševali zakaj je v njihovih krogih tako malo žensk. Glas iz publike je v moškem tonu skorajda v odgovor oznanjal, da so imeli velike težave pri pridobivanju kandidatk za občinske svetove, kaj šele, če lestvico razširimo na nivo države. Povabljenci so dopolnjevali, da si želijo več žensk in upajo, da jim bo to uspelo v prihodnosti. Ne vedo, zakaj, vendar se težje aktivirajo, so se strinjali. Kaj bodo storili na lokalnih volitvah 2014, ko v poštev vstopi popolna enakopravnost kandidatov glede na spol? Tega vprašanja ni postavil nihče, jaz nanjga ne bom odgovarjal.

Morda prispevek razumete v smislu poskusa odgovora na vprašanje: Zakaj se več žensk ne aktivira v politiko? Ne. Ni res. Nočem odgovoriti na karkoli. Če mi mama ne bi pojasnila politične nastave, bi morda danes v nos tlačil kilometerske linije, takšne kot jih za seboj puščajo letala, uporabljal bi besede kot so proces, zločin in … Variacija se mi zdi nekoliko trpeča in brez prisotnosti ljubezni, četudi bi si ženske še vedno želele deliti noči z menoj in bi z njimi opravil na plitvejši profesionalni ravni, kot s politiko ali hrano, ustavo ali čimerkoli drugim ženskim. Toliko, da se razumemo in lahko rečemo bobu bob. Nikoli ne pozabite razumeti. Drugače v Sloveniji ne bo več lepo biti mlad.

Povezani članki:

Značke: