big Band GveriLLaz: Abonma razsežnosti

big Band GveriLLaz (foto: arhiv Dana Lična)

LJUBLJANA, Etno klub Zlati zob – 10. septembra 2014 ob 21h, se v Etno klubu Zlati zob začenja prvi izmed abonmajskih koncertov big Banda GveriLLaz.

Big band GveriLLaz bo v Etno klubu Zlati zob koncertiral vsako drugo sredo v mesecu, in tako oblikoval serijo koncertov imenovanih Abonma razsežnosti.

Ob izgovorjavi imena big Band GveriLLaz, se v vrsto postavi 20-članska, za sedaj izključno moška, vsaj tako poudarjajo, za sedaj, zasedba, ki jo vodi mlad novogoričan Dano Ličen.

Kot se za vojaško strukturo spodobi, je organizacija razporejena na štiri enakovredne dele, in če se koga slučajno pogreši v akciji, pravijo, je struktura neogrožena.

Poleg že zgoraj omenjenega, ekipo sestavljajo: soustanovitelj zasedbe Jani Šepetavec, dirigent iz zasede Goran Krmac, in dirigent na udaru Vid Žgajner.

»Kot ste morda že ugotovili, je GveriLLaz izpeljanka besede guerilla, ki v prenesenem pomenu opisuje malo vojno, naskoke iz grmovja, bradate postave, ki se vijejo iz pragozda ali peščenih sipin,« v smehu ime zasedbe oriše vodja Dano Ličen. »Lahko bi rekel, da smo zaradi stanja duha vojaško skorajda neuporabni, torej našega imena ne jemljite dobesedno,« še opozori. »Ideja je izšla iz pomisleka, da danes obstaja premalo sestavov, kjer se lahko resnično igra. Govorimo o delih vrhunskih komponistov, ki bi se jih dalo opisati v presežnikih. Še posebej na big band področju. Brez analize finančne krize lahko opazimo nekakšno pomankanje poguma, ki sestave sili v čedalje komercializacijo, glasbeniki pa v teku pozabljajo, da je glasba lahko poslušljiva, pa je pri tem ni potrebno odvzeti niti enega bisera.«

Prvi izmed serije koncertov, bo 10. septembra postregel z glasbo dveh ameriških komponistov; Boba Brookmeyer-ja in Jim McNeely-ja. Splet projekta se tako sprehodi skozi vode velikanov moderne big band kompozicije, da pa ne bi pozabili na korenine, za drugi koncert že napovedujejo glasbo legende Count Basie-a.

»Slovenija morda lahko postreže z dvema big band sestavoma, ki bi lahko program izvedla na takšni ravni, predvsem pa s takšnim nivojem energije. Ena izmed glavnih točk nastanka je bila prav mladostniška talentiranost, ki zaigrize v vsako noto, dokler se iz nje ne izvije zadnji sok. To sestavu daje kompaktnost, predvsem pa persono cementnega temelja.«

Morda bi bilo nesmiselno dodati, da sestav obstaja šele od januarja 2014. V kratkem času obstanka so pridobili pozornost ameriškega jazz kitarista in komponista Russa Spiegela, ki si v letu 2015 z njimi želi opraviti turnejo evropskih jazz festivalov. Ko po tem povprašamo Janija Šepetavca, odgovori skromno: »Ne vem, kaj bo iz tega. Upamo na najboljši možen rezultat. Vsekakor pa imamo vsaj dva rezervna načrta, oba sposobna naciljati odre večjih festivalov pri nas in v tujini.«

Bera glasbenikov, v veliki večini šolanih in nagrajenih v tujini: Primož Podobnik, Goran Krmac, Marko Čepak Maki, Anže Vrabec, Boris Majcen,Kajzer Matjaz, Jaka Vovk, Matej Špacapan, Tomaž Gajšt, Matija Mlakar, Jakob Leban, Matej Leskovar, Matjaz Kafol, Rok Felicjan, David Mozetič, Jani Šepetavec,Lan Turek, Aleks Tratnik, Vid Žgajner in Dano Ličen zatrjujejo, da je potrebno računati prav na vsakega izmed njih, in da je vse ostalo samo iluzija. Ljubljansko kulturno dogajanje bo torej dobilo nekaj udarnonežnosubtilnega.

Dodatne informacije: big Band GveriLLaz spremljajte na facebooku ali preberite članek v Primorskih novicah.

VSTOPNINE NI!

KLUBSKA KONZUMACIJA 10,00 €

REZERVACIJE ZA MIZE IN STOLE: [email protected]

[youtube]http://www.youtube.com/channel/UCvaxZShu1bdG5M8KEiOafaA[/youtube]

Povezani članki: