Makedonci Xaxaxa z novo ploščo “Sami maži i ženi”

Xaxaxa - Sami maži i ženi

Neutrudni makedonski punkrockerji Xaxaxa so v ponedeljek, 8. septembra 2014, izdali svojo tretjo dolgometražno ploščo «Sami maži i ženi», ki je izšla v sodelovanju domače neodvisne založbe Moonlee Records in nemške Prügelprinz Records.

Plošča «Sami maži i ženi» je izšla v CD in LP formatu, ter tudi kot brezplačen download preko platforme Bandcamp, kjer imajo glasbeni zanesenjaki in podporniki tudi možnost izkoristiti “name-your-price” opcijo.

Skupina Xaxaxa se ob izidu plošče odpravlja tudi na promocijsko turnejo po Evropi, v okviru katere bodo pri nas nastopili v soboto, 20. septembra 2014 v Klubu Gromka v Ljubljani, ter v soboto, 25. oktobra 2014, na GO Moonlee! Festivalu na Mostovni v Novi Gorici.

Xaxaxa, ki prihajajo iz Skopja, Makedonija, prisegajo na glasen retro punk-rock zvok pod vplivom skupinHüsker Dü / Dag Nasty / Rites of Spring ter z izrazitim lokalnim pridihom, kar je delno tudi posledica uporabe makedonskega jezika. Njihove prejšnje dolgometražne izdaje (“Tango revolucioner”2011 ter“Siromašni i bogati”, 2012 – obe Moonlee Records) so presenetile in navdušile s hitrimi in nabritimi komadi, neposrednimi družbeno-kritičnimi besedili ter zlasti s pozitivnim nabojem. V letu 2014 se je trojecVasko AtanasoskiNenad Trifunovski in Džano Kuč, ki igrajo skupaj tudi v Bernays Propagandi, pojačal z dodatnim kitaristom – Deni Krstev, ki igra tudi v skopski punkrock zasedbi Fonija. Njihov nov album “Sami maži i ženi” pa prinaša osem novih komadov in zveni drugače – na najboljši možni način. Xaxaxa so ohranili svoj prepoznaven zvok, hkrati pa so se preusmerili v bolj indie-rockerske vode. Pesmi so nekaj BPM počasnejše, nedvomno bolj melanholične in tudi nekoliko bolj melodične. V primerjavi s starejšimi izdajami pa je ključna razlika v Vaskovem vokalu, oz. kako je vokal umeščen v celotno zvočno sliko plošče, kar daje celotnemu albumu posebno atmosferičnost in nekakšen lebdeč občutek, ki se odlično ujema s subtilno melodičnostjo glasbene podlage. Vse skupaj rezultira v zelo zanimivi plošči, ki uspešno skače iz pričakovanj določenega žanra.

 

 

Povezani članki: