Znana prva imena za MetalDays 2015

MetalDays najavlja prvih 13 nastopajočih skupin na Metaldays 2015 (19. – 25. julij). Tako ponosno najavljajo trešerske norce, ki zmeraj zadovoljijo – Death Angel, romantične Portugalce Moonspell in temačne Grke Rotting Christ. Kot prvi v evropi bodo oder ponudili avstralskim posebnežem Ne Obliviscaris. Še posebej s ponosom in z veseljem pa najavljajo nastop prvakov slovenskega ekstremnega metala – Noctiferie. Dodali so še nekaj skupin, ki bodo poskrbele za zabavo tako zaprisežencev metala stare šole, kot tudi tistih, ki se bolj najdejo v sodobnem metalu.

DEATH ANGEL
Družinski izlet v Tolmin

Trešerji! Nadaljni opis ni potreben, saj če obstaja metal band, ki si res zasluži to oznako, potem je to ta kvintet iz Kalifornije. Kot najstniki so band v začetku osemdesetih ustanovili bratranci, vsi seveda nori na metal. Death Angel so kaj kmalu postali eden izmed najbolj poznanih bandov legendarne Bay Area thrash metal scene. Demo posnetku “Kill As One” iz leta 1986 je sledeil prvenec “The Ultra-Violence”. V času snemanja tega albuma je bil bobnar star le 14 (!) let. Omenjeni prvenec iz leta 1987 je pomenil začetek njihove presenetljive kariere, ki je v letih, ki so sledili, predstavljala popoln napad na ušesa. Njihov tretji album “Act III” iz leta 1990 je prestavil meje celotnega thrash metal žanra in postal eden izmed osnovnih albumov v zbirki slehernega metalca.

MOONSPELL
Iberski volkovi med slovenskimi gorami

Moonspell že več kot dvajset let ponosno držijo prapor portugalskega metala visoko v zrak. So eden izmed redkih bandov iz Iberskega polotoka, ki so sooblikovali metal žanr. Natančneje gothic metal, ob vsem tem pa so razvili in ohranili lasten, unikaten slog. Ta proces je iz Moonspell naredil leglo neprestanih glasbenih inovacij in prispeval k temu, da so se Moonspell iz gotskega metala devetdesetih začetek novega tisočletja prelevili v entiteto temačnejšega in še bolj ekstremnega zvoka. To spremembo zlahka opazite, če primerjate mojstrovino njihovega zgodnjega obdobja “Wolfheart” iz leta 1995 s ploščami kot sta “Memorial” iz 2006 in zadnjo izdajo “Alpha Noir / Omega White”, ki je izšla 2012. Že sedaj se veselimo, s čim nam bo pevec Fernando Ribiero s svojim bandom postregel v prihodnosti, ampak še pred tem bomo v njihovem nastopu uživali na Metaldays 2015!

ROTTING CHRIST
Kata ton daimon eaytoy – ravnajte po svoji volji!

Za Rotting Christ je 25 let stalnega napredka, razvoja in neobremenjenega izražanja na prostranih poljih ekstremnega metala. Lahko si štejemo v čast, da nas bo na festivalu Metaldays s svojim nastopom počastila ta eminentna zasedba. Rotting Christ so prvaki helenskega black metala, v svojih enajstih albumih pa so z njim pogumno in odločno pluli po raznih zvrsteh, kot sta gothic ali folk. “Kata ton daimona eaytoy” oziroma po slovensko: počnite tisto, kar si izberete po svoji svobodni volji. Nekateri smo se že odločili: na festivalu ne bomo zamudili Rotting Christ!

NE OBLIVISCARIS
Ekstremni metal na svojevrsten način

Ali vas metal v kombinaciji z violino odvrača, ker vas preveč spominja na poceni, povprečen folk rock iz puba v vaši soseski? No, potem je čas, da se znebite predsodkov in daste priložnost NE OBLIVISCARIS iz Avstralije. Njihova mešanica različnih glasbenih stilov, ki se napaja iz black metala, proga, death metala, jazza in flamenca še ni bila videna na evropskih odrih. Njihov prvenec “Portal Of I” iz leta 2012 jim je prinesel številne pozitivne kritike in jih uvrstil med vodilne metal zasedbe Avstralije. Nastop na Metaldays festivalu bo njihov PRVI nastop v Evropi in veseli smo, da jim lahko ponudimo oder za ta odličen mindfuck … no … odličen glasbeni dogodek.

NOCTIFERIA
Nikakor ne za gaga ljudi

Noctiferia je slovenska metal zasedba, katero še posebej radi predstavimo in pokažemo. Ustvarjanje Noctiferije se je začelo v devetdesetih letih v mali državi s sceno, ki je leta zaostajala za svetovno. Neobrzdana želja po odkrivanju novega in izklesavanju lastne identitete je z leti Noctiferio iz sledbenikov spremenila v divje raziskovalce. V trenutku, ko to pišemo, se Noctiferia pripravlja na novi korak v svoji karieri, saj nam bodo konec leta ponudili nov album z naslovom Pax, ki jih bo z okrepitvami v zasedbi pokazal močnejše kot kadarkoli prej. Preverite že objavljani EP Gaga People in dovolite, da vas na na festivalu Metaldays 2015 Noctiferia popelje na glasbeno doživetje, polno ekstremov in presenečenj.

SACRED STEEL
Pazite se njihovih mečev pravega heavy metala

Konec devetdesetih, v najtežjih časih za heavy metal, so svoje meče izvlekli Sacred Steel. Joeyu DeMaiou so se zatresle hlače, David DeFeis pa se je verjetno spraševal, kaj se gredo ti fantje iz Ludwigsburga. Metal bojevniki pod vodstvom Gerrita P. Mutza so mislili resno, svojim načelom in svoji glasbi pa ostajajo zvesti tudi po osmih albumih. “Tod sekla bodo bridka jekla, in ti mi boš krvava tekla”. Je Simon Gregorčič v pesmi Soči napovedal prvo svetovno vojno ali obračun Sacred Steel s pozerji?

WEHRMACHT
Shark Attack v Tolminu!

Če ste nad 30, se verjetno spomnite banda Wehrmacht. Če ste nad 40, ste jih morda kdaj tudi videli v živo. Vsi ostali boste imeli možnost nadoknaditi zamujeno na Metaldays 2015. Wehrmacht so oregonsko zagotovilo za crossover zabavo, na katero bi bil ponosen tudi sam Billy Milano. Morski psi lahko plavajo tudi v Soči, zato ostanite pri nas na kopnem, kajti “The Beer Is Here”

BUTCHER BABIES
Napad na Tolmin … s strani divjih zapeljivk

Kaj naj napišemo o skupini, ki je deloma sestavljena iz bivših Playboyevih TV voditeljic, svoj glasbeni stil imenuje Slut metal in se o njej zadnja leta vročično razpravlja? No, če pustimo ob strani klišeje in hitro sklepanje, nam Butcher Babies ponujajo dobro mero modernega, groovy in spevnega metala. Henry Flury (kitara), Jason Klein (bas) in Chris Warner (bobni) stojijo ob strani dvema vokalistkama, Carli Harvey in Heidi Shepherd. Skupaj sestavljajo ekipo, ki na odru uprizori odlično, živahno in zabavno predstavo, med katero bo na Metaldays znoj tekel v potokih. Verjetno je, da bo ta zabava vključevala tudi krepke besede in določeno mero golote. Tisti, ki želite moderen metal s primesjo vizualnih čarov – nikar ne zamudite Butcher Babies!

AVATAR
Karnevalska procesija do apokalipse

Cirkuški freakshow se sreča z Robom Zombiejem, ki se sreča z morbidnim klovnovstvom, ki sreča moderni metal. Zmedeni? Dobro, to je popolnoma razumljivo. Prav take vas Avatar pustijo po prvem poslušanju. Avatar so doma iz švedskega Gothenburga in prakticirajo samosvojo zvrst modernega in melodičnega death metala, ki se zelo razlikuje od tistega, kar nam je prinesel tradicionalni gothenburški slog. Industrialni metal združujejo z rušilnimi bobnarskimi ritmi in spevnostjo. Glasba Avatar spominja na moderni metal ameriškega značaja. Vsemu skupaj so dodali še ščepec morbidne cirkuške norosti in s tem ustvarili glasbeno podlago za prihajajočo apokalipso: z bejzbolskim kijem v roki, z v zrak dvignjeno črno zastavo in manijaškim nasmeškom na obrazu … poklonite se apokalipsi!

HIRAX
Muerte al metal falso!

Hirax niso nič drugega, kot tri desetletja metala do jaja! Kvartet iz Kalifornije ves ta čas ni zanimalo nič drugega, kot pravi, čistokrvni metal. Le-tega so zavzeto gojili, pa čeprav kljub od nekaterih pripisani tituli enega prvih thrash metal bandov niso nikoli igrali velikih dvoran, kaj šele stadionov. Srce in duša Hirax sta ostala v klubih, med največjimi verniki metala. Tem se lahko na Metaldays 2015 pridružite tudi vi in uživate v predstavi, katero na čelu banda vodi karizmatični Katon W. De Pena. Metal in pika – bili ste opozorjeni!

INTERNAL BLEEDING
Tolmin, pripravi se na slam

Redkokatera skupina današnje metal scene se lahko pohvali s tem, da so ustanovili lasten žanr. Internal Bleeding so v tem izbranci. Nekateri samooklicani metal zgodovinarji sicer trdijo drugače, vendar ima skupina, zbrana okrog kitarista Chrisa Pervelisa dokaz, da so v zgodnjih devedesetih opredelili slam metal. Verjetno se sprašujete, kaj je slam metal. Najlažje ga opišemo kot mešanico klasičnega ameriškega death metala in newyorškega hardcorea. Ta opis popolnoma ustreza glasbenemu slogu Internal Bleeding. Če citiramo njihovega bobnarja Billa: “Našo glasbo bi morali imenovati SLAM, saj to je tisto kar smo. En slam rif za drugim in še za naslednjim. Naša glasba je en sam groove. Popoln ku… slam!” Ima kdo še kako vprašanje?

ADAM BOMB
Rocking like fuck … že od 1982!

So vam všeč hard rock osemdesetih s kravjimi zvonci, iskrečimi se kitarami in besedne igre? Da? Odlično, tu je Adam Bomb! Gospod Bomb oz. Adam Brenner prihaja is Seattla v Washingtonu in je na področju rock ‘n’ rolla aktiven že od zgodnjih osemdesetih let. Svoj hard rock, ki vas dobesedno brcne v rit, je ljudem postregel na osmih studijskih albumih in na neštetih nastopih, nabitih z energijo. Svojo pot je začel pri štirinajstih, vodila pa ga je po polovici sveta. Delal, živel ali nastopal je z mnogimi prestižnimi glasbeniki kot so Geoff Tate (ex-Queensrÿche), Jeff “Izzy” Isbell (ex-Guns N’ Roses), Tommy Thayer (Kiss), Chuck Berry ali Metal Church. V letu 2015 bo Adam Bomb prvič obiskal Tolmin. Pričakujemo lahko nič drugega kot rock ‘n’ roll nastop, ki do dobro preznojil občinstvo.

THE DEVIL
Hudič se sprehaja med nami

The Devil je skrivnostna in izvirna metal zasedba, ki je ustvarila popolnoma nov žar znotraj metala. Ustvarili so melodično, kinematografsko zvočno kuliso, ki se dopolnjuje z inštrumentalno metal glasbo. Rezultat je temačna atmosfera, ki iz svojega objema oddaja paleto razpoloženj in čustev. Vokal so The Devil nadomestili s skrbno izbranimi izjavami, povezanimi z zgodovinskimi in političnimi zarotami. To jim je omogočilo, da so v svojo glasbo vključili močno sporočilo. The Devil so dokaz, da ni nujno, da ima metal band vokalista, imena članov in njihove fotografije. Ne zamudite, na Metaldays 2015 vam bodo The Devil razkrili zanimivo skrivnost – veliko zaroto!


Povezani članki: