Pripravlja se že 15. FV rock festival

The Flaming Sideburns

V soboto, 6. decembra 2014 bo v Menzi pri koritu na Metelkovi v Ljubljani potekal XV. FV festival, ki že 15 let predstavlja trmasto vztrajnost sodobnega in neoporečnega rokenrola in je kot tak izjemen in edinstven dogodek v sferi domače glasbene kulture. Osrednji gostje letošnjega festivala bojo hrvaški surf rokerji, legende žanra v svetovnem merilu, The Bambi Molesters, ki v letošnjem letu praznujejo 20. obletnico delovanja. The Bambi Molesters so leta 1994 pod vplivom garažnega in surf rocka 60.-ih ustanovili Dinko Tomljanović, Dalibor Pavičić, Lada Furlan Zaborac in Hrvoje Zaborac. V nespremenjeni zasedbi so The Bambi Molesters v tem času s svojimi instrumentali postali zaščitni znak hrvaške, regionalne in svetovne surferske scene. Svoje 20 letno delovanje so zabeležili na štirih studijskih albumih, dvojnem živem album, v enem dokumentarnem in enem koncertnem filmu pretočenem na DVD, dobili so tudi kar precej nagrad, tako stroke kot publike, njihovi komadi so bili izdani na množici kompilacij raznih založb iz celega sveta, sodelovali so s številnimi velikimi in priznanimi osebnostmi domače in svetovne rokenrol scene ( The Cramps, R.E.M.), recenzije njihovih plošč so bile objavljene v revijah in časopisih kot so Uncut, Q, Sunday Times, The Sun, sodelovali so s kultnimi underground založbami, pa tudi z velikani Warner Music, prekrižali so Evropo po dolgem in počez, bila je turneja po Novi Zelandiji. Poleg vsega tega so njihove skladbe obarvale glasbene kulise nekaterih hrvaških, slovenskih in tujih filmov in reklam, lani pa je bila njihova skladba ‘Chaotica’ z enega najbolj cenjenih albumov v svetu surfa The Bambi Molesters ‘Sonic Bullets: 13th from the Hip’, uvrščena v peto epizodo zadnje sezone kultne TV serije ‘Breaking Bad’ (Kriva pota).

Na festival pa prihaja tudi Chris Eckman, vrhunski glasbenik, producent in član zasedbe The Walkabouts, tokrat prihaja s projektom The Strange. Pri projektu je trčil opojni  instrumentalni občutek Bambi Molesters z občutljivim piscem pesmi Chrisom Eckmanom. Pri nas živeči glasbenik, ki se nam je vrsto let predstavljal s seattlskimi The Walkabouts ter nekdanjo družico Carlo, je zaljubljeni trubadur. Od konzerviranja rib na Aljaski prek tople Lizbone je z željo po ustvarjanju in sodelovanju prispel do malodušne Ljubljane, ki se sploh nezaveda kakšen kaliber glasbenika živi v tem mestu. Chris Eckman je ime v glasbenem svetu in to je z Bambi Molesters skozi skupen projekt-band The Strange le še potrdil.

Naslednji tuji gostje festivala prihajajo iz Skandinavije. Gre za finsko koncertno atrakcijo The Flaming Sideburns, vročekrvni kvintet, ki domuje v Helsinkih in od leta 1995 žge svoj raztreščeni garažni punk’n’roll zgrajen na žlahtni dediščini Sonics, Link Wraya, New York Dolls, Stooges, Kinks … oziroma vsega kar je imelo v 50-ih, 60-ih in 70-ih status obskurne in žilave godbe. Na njih so tripali The Hives in The Hellacopters, pa še marsikateri drug ugleden rokerski bend. Zasedba: Eduardo Martinez – vocals (1995-present), Ski Williamson – guitar (1995-present), The Punisher – bass (1995-present), Jay Burnside – drums (1995-present), Peevo de Luxe – guitar (2003-present).

Poleg obeh tujih gostov, bojo na FV festivalu predstavljene tudi domače rokenrol barve, nastopila bosta dva slovenska zastopnika. Person from Porlock, sveža štiričlanska ljubljanska skupina, ki se je poimenovala po literarni aluziji za neželjenega vsiljivca, ki zmoti ustvarjalni navdih, se sicer opisuje kot post-progresivni proto psihedelični sanjavi jazzcore, zveni pa, no, kot psihedelična, progresivna in sanjava kitarsko godba. Zasedba: Vasja Onič (sick grooves), Martin Pavlovec (sweet leads), Jaka Leskovšek (nasty bass), Nikolaj Mulej (pulsating chords and vox)

Večer pa se bo zaključil s prigodnim dj programom Dj Hibarija, cel dogodek pa je posvečen praznovanju 2000 letnice Emone.

 

Povezani članki: